Comparație între cutremurul din Turcia și unul similar din România

3

O mare tragedie s-a produs în Turcia și Siria. Un cutremur de magnitudine de peste 7,5 a dus la moartea a mii de oameni.

Un cutremur similar a avut loc în România în 1977 și atunci au murit aproximativ 1.500 persoane.

Dincolo de discuțiile de fizică legate de dinamica cutremurelor sau de discuții despre mobilizare, empatie față de victime și solidaritate, este important de observat și comparat un aspect principal. Modul în care s-au prăbușit clădirile din Turcia este puțin probabil să îl vedem în România la un cutremur similar, deoarece normele în construcții din România sunt mult mai stricte decât cele din Turcia. Desigur că ar fi și la noi multe imobile care se vor dărâma, dar nu din categoria blocuri.

Pentru comparație, aveți mai jos două galerii de poze. Una cu poze de la cutremurul recent din Turcia și unul cu poze de la cutremurul din România. La pozele cu blocurile dărâmate din Turcia nu se văd rămase descoperite elemente de structură din fier, ceea ce dă de înțeles că betonul folosit nu a fost armat ca la construcțiile de blocuri din România. După cum se observă la pozele cutremurului din România construcțiile de tip bloc au fost avariate, dar fierul beton a ținut oarecum structura la un loc, unele planșee rămânând chiar atârnate în aceste ranforsaje metalice sau, acolo unde s-au desprins, fierul beton a rămas la vedere.

FOTO CUTREMUR TURCIA

CUTREMUR ROMÂNIA

După cutremurul din 1977, statul român a impus norme foarte stricte în ceea ce privește rezistența clădirilor de tip blocuri de locuit, norme care au rămas în mare parte valabile până în zilele noastre și au format un stil de a se construi mult mai rezistent față de multe alte țări.

PS: La realizarea acestui articol s-au folosit opiniile unui inginer structurist.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Laurențiu Prisching spune

    Aveți dreptate, așa este!

  2. Laurențiu Prisching spune

    La noi, Normativul P100/2013 s-a ”înăsprit” (în sensul bun) și mai mult! Ne așteptăm ca tot ce s-a proiectat și construit (respectând proiectele) să nu fie nici măcar ușor avariate!

  3. Gerula spune

    m- am uitat la fotografii si vezi boltari acoperiti cu beton si niste armatura pe ici pe colo. se pot vedea si placile de beton rupte si sectiunea arata un beton poros cu un pietris maroniu. Sa ma ierte Dumnezeu dar nici cotetele la porci sau pasari nu se fac din asa hal de materiale de constructii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate