Coaliția ONG-urilor pentru protecția animalelor cere un grup de lucru pentru rezolvarea civilizată a problemei înmulțirii câinilor fără stăpân

1

Scrisoare deschisă către:

Președintele Klaus Iohannis

Prim-ministrul Nicolae Ciucă

Avocatul Poporului Renate Weber

Directorul ANSVSA Alexandru Bociu

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode


Stimate autorități,

Peste 50 de organizații pentru protecția animalelor și specialiști vă cer cu disperare ajutorul.

Vă solicităm intervenția urgentă în problema scăpată de sub control, cu impact socio-economic major, pentru care avem toate soluțiile necesare, confirmate de zeci de ani la nivel mondial ca fiind eficiente. 

Cel mai bun prieten al omului, câinele, este o resursă deosebit de importantă pentru societate, care trebuie integrată în terapie și serviciu, și nu să devină obiectul unei afaceri frauduloase și de o cruzime ieșită din comun, sau victime ale actelor de cruzime ale oamenilor care au nevoie de ajutor specializat. 

Problema cânilor se rezolvă prin oprirea înmulțirii, adică prin sterilizare, și nu prin înmulțire, adică prin eutanasiere, și în combinație cu educarea proprietarilor de câini. Există o singură soluție care a funcționat în toate țările pentru care problema câinilor este demult istorie: sterilizarea masivă gratuită și deținerea responsabilă.

Dacă nu subvenționăm sterilizarea câinilor cu și fără stăpân, și dacă nu implementăm campanii naționale de responsabilizare, nu există posibilitatea ca această problemă să se amelioreze, ci doar certitudinea că va crește exponențial – cifrele, statisticile și mai ales experiența țării noastre arată acest lucru. 

Facem un apel disperat la Dvs.: schimbați legea și educați societatea! Doar astfel puteți proteja oamenii și animalele de viitoarele tragedii care se vor întâmpla. Doar astfel puteți preveni fraudele și infracțiunile care sunt facilitate de situația actuală și doar astfel puteți arăta societății că prioritatea Dvs. este siguranța, creșterea calității vieții și cheltuirea eficientă a banului public.

  • Faceți urgent un apel public de oprire a violenței împotriva câinilor! Oamenii trebuie să-și reamintească faptul că cel mai bun prieten al omului este aici să-l ajute prin capabilitățile sale extraordinare, că oamenii sunt responsabili pentru viața câinilor, dar și că există o lege care prevede pedepsirea cruzimii împotriva animalelor.
  • Cereți urgent modificarea OUG 155/2001 prin subvenționarea sterilizării și microcipării gratuite pentru câinii cu și fără stăpân. Câinii cu stăpân sunt sursa problemei de pe străzi și cât timp cât nu îi includem în managementul populației, ei vor asigura fluxul de câini de pe străzi. Este ieftin, eficient și etic. Doar 15% sunt sterilizați din cei înregistrați în RECS, majoritatea câinilor din România nefiind luați în evidență în acest registru.
  • Facilitați implementarea campaniilor de deținere responsabilă la nivel național, permanent, și desemnați toate structurile MAI și ANSVSA să poată aplica controale, amenzi și sancțiuni permanent, în baza legilor deja existente pentru deținere responsabilă. Implementarea acestora este urgentă.

750 de milioane de euro s-au cheltuit oficial pe gestionarea câinilor prin eutanasiere în ultimii 20 de ani, iar problema este mai accentuată ca niciodată. Plătim 200-1200 lei per câine ucis, de 20 de ani. Expertiza specialiștilor în domeniu este ignorată în totalitate, deciziile luate în acest domeniu nu au niciun fundament științific, etic, practic sau empiric, ci din contra: revenim întocmai la măsurile care ne-au adus aici. 

Prin continuarea acestor practici, autoritățile vor confirma că nu sunt interesate de rezolvarea problemei și bunăstarea populației. Managementul populațiilor de animale sunt combinații de măsuri adaptate la dinamica locală, iar noi avem deja experiența a 20 de ani de gestionare exclusiv prin eutanasiere, fără nici măcar o altă măsură. Este imposibil ca eutanasierea să țină pasul cu ritmul de înmulțire al câinilor. Știați că 20% dintre câinii eutnasiați în 2020 sunt eutanasiați de acceeași entitate? 

De 20 de ani, specialiștii propun soluțiile universal valabile în permanență. Ultima dată când a fost respins proiectul de lege care prevedea subvenționarea sterilizării și a educației a fost în luna decembrie a anului trecut, timp în care în Parlament se iniția un nou proiect de lege care vrea să readucă hingherii privați, care au ca scop profitul și nu stoparea înmulțirii câinilor, și pentru care avem precedente oficiale deosebit de grave: https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/cazul-ionut-anghel-folosit-de-primarii-pentru-a-face-afaceri-ilegale-tatal-copilului-despre-pedeapsa-pe-care-o-merita.html

Sunt două săptămâni de la ultima tragedie și nicio soluție sistemică nu a fost luată, nicio concluzie nu a fost trasă după 20 de ani de management defectuos.  Câinele, cel mai bun prieten al omului, a fost demonizat și redus la un monstru, iar consecințele sunt deosebit de grave.

Faptele de cruzime asupra animalelor au explodat într-un ritm amețitor, în urma ultimei tragedii în care au fost implicați oameni și câini, deși toate semnele arată că în atac ar fi fost implicați câini cu stăpân. Toți acești oameni care chinuie animale nevinovate în cele mai barbare moduri umblă liberi în societate, sunt mulți și sunt printre noi, iar știința ne arată că în majoritatea cazurilor, ei recidivează asupra oamenilor și a altor tipuri de infracționalițăți și au mare nevoie de ajutor și reabilitare. Vă cerem sprijinul. 

Impactul cruzimii asupra animalelor este devastator pentru copii și societate. În ultimele două săptămâni, avem doar oficial zeci de cazuri de câini legați și bătuți cu toporul, jupuiți, înjunghiați, zdrobiți, folosiți ca momeală pentru câini cu potențial agresiv, aruncați în fântâni sau îngropați de vii, atașăm doar câteva poze din ultima săptămână. 

În paralel, deși există ipoteza atacului câinilor cu stăpân, deși chiar și în tragedia din 2013 au fost implicați tot câini cu stăpân, observăm că nici măcar o campanie de responsabilizare pentru aceștia nu a fost implementată în toți acești ani, în schimb s-au ucis peste 1 milion de câini fără stăpân. Majoritatea au fost uciși în moduri greu de imaginat, cu furca, lopata, otravă. Tot în paralel, vă confirmăm că ONG-urile sunt blocate în multe cazuri când fac campanii de sterilizare și responsabilizare.

Opriți acest cerc vicios. Suntem o capitală europeană cu o reputație profund sângeroasă. Metoda gestionării prin eutanasiere este interzisă în majoritatea țărilor europene, pentru că este matematic ineficientă, iar OMS arată din 1988 că este”scumpă, ineficientă și neetică.”

40 000 de cetățeni au semnat deja petiția pentru schimbarea legii și responsabilizarea proprietarilor. 

Vă rugăm să facem un pas înainte pe scara civilizației și să formăm rapid un grup de lucru prin care să rezolvăm, în ultimul ceas, problema oamenilor și a celui mai bun prieten al omului, îi datorăm asta pentru tot binele și toate serviciile pe care le aduce societății, atunci când îi este oferită ocazia. Vă rugăm să ne permiteți să ne facem datoria și să ne ocupăm de problemele pentu care există protecția animalelor, precum cruzimea cu impact profund în societate și traficul ilegal care mutilează generații întregi de câini. 

Vă rugăm să respectați dreptul constituțional al comunității iubitorilor de animale la o viață decentă și sănătate, drepturi care ne sunt negate deja de 20 de ani, prin prisma tragediilor la care suntem expuși și obligați să acționăm în absolut fiecare zi. 

Vă mulțumim și așteptăm răspunsul dvs. la adresa [email protected], telefon 0724341737.

Asociația Pentru Protecția Animalelor TOTO&PUFI
Asociația CASA LUI PATROCLE
ANIMALS INTERNATIONAL
Asociația Pentru Protecția Animalelor ARCA LUI NOROCEL
Asociația Pentru Protecția Animalelor A DOUA ȘANSĂ
Asociația Pentru Protecția Animalelor ȘI EI AU DREPTUL LA VIAȚĂ
Asociația Red Panda
Asociația Pentru Protecția Animalelor 3 FRAȚI PĂTAȚI
Asociația Pentru Protecția Animalelor PAS ÎN DOI
Asociația YOUTH FOR NEAMȚ
Asociația BE HUMAN
Asociația CARE4ALL
Asociația SFÂNTUL MUCENIC TRIFON OCROTITORUL ANIMALELOR
Asociația SAVE OUR PAWS
Asociația CASA LIZUCĂI LUMEA NECUVÂNTĂTOARELOR
Asociația Pentru Protecția Animalelor ROX
Asociația Pentru Protecția Animalelor Kola Kariola
Asociația PHOENIX 
Asociația NAS RECE, INIMĂ CALDĂ
Asociația PROANIMA
Asociația F.R.E.E.
Asociatia NUCA Animal Welfare
Asociația NOMAD VET
Asociația Prietenii lui Azor
Asociația Sache Vet
Asociația Haplut si Prietenii
Asociatia Cutu Cutu

Asociatia Agent Green

Asociatia Help Labus

Asociatia Free Life Satu Mare 
Asociatia Sufletel Targoviste 
Asociatia Save The Dogs and Other Animals 
Asociatia Green Cats 
Asociatia Help Labus 
Asociatia Free Life Satu Mare 
Asociatia Animal Society 
Fundatia Adapostul Speranta 
Asociatia Arca lui Noe

Asociatia A Doua Sansa Valcea


Specialiști etologie: 
Psihoterapeut, Lector Univ. Dr. Victor Chitic
Prof. Univ. Dr. Alina Simona Rusu, etolog și psiholog, titular al disciplinelor: Psihologie aplicată în antrozoologie, Animalele în societate și educația bazată pe compasiune, Terapie și activități asistate de animale, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca; membru-expert al International Center

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Simona Marilena Nicolau spune

    Opriți eutanasierea câinilor. Ei trebuie sterilizați nu omorâți. Rezolvarea lor este prin sterilizarea lor. Domnule președinte treziți românii la realitate. Suntem singura țară care nu reușește să se civilizeze. Mare păcat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate