Colocvii colegiale Vasile Spătărelu (1938-2008)

0

În cadrul stagiunii artistice 2014-2015, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, prezintă mâine, 24 martie 2015, ora 18.00, în Sala „Sergiu Celibidache” a instituției, evenimentul cultural intitulat: „Colocvii colegiale Vasile Spătărelu (1938-2005)”, invitați: Gheorghe Bunghez, Mircia Zaharia, Gheorghe Gozar, Adrian Alui Gheorghe, Cristian Misievici; moderatori: Kalló Ildikó, Adela Țârc.

Vasile SpatareluCompozitorul Vasile Spătărelu s-a născut la 21 aprilie 1938, în comuna Tâmna-Mehedinți, județul Caraș-Severin. A fost elev al liceelor de muzică din Craiova, Brașov și Timișoara.
A urmat cursurile Conservatorului bucureștean, cu Ioan D. Chirescu – teorie și solfegii, Gheorghe Dumitrescu – armonie, Alfred Mendelsohn și Anatol Vieru – compoziție și orchestrație, George Breazul – istoria muzicii.
În anul 1963 se stabilește la Iași, unde ocupă postul de preparator și asistent la catedra de contrapunct și forme muzicale la Conservatorul George Enescu. De atunci, viața și activitatea sa au rămas nedespărțite de capitala Moldovei.
În 1972 a preluat conducerea nou-înființatei clase de compoziție, creând timp de mai multe generații de studenți, o școală de autentică valoare națională. Pe lângă activitatea de dascăl, a avut importante funcții în viața artistică a Iașului și a țării: Decan al Facultății de Compoziție și Muzicologie de la Universitatea de Arte George Enescu (1984-1995), secretar al Filialei Iași a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (din 1976), de vicepreședinte al Comisiei de Evaluare și Acreditare Academică în domeniul artelor (din anul 1994).
Vasile Spătărelu a fost totodată, încă de la începuturi, unul dintre principalii organizatori și coordonatori ai Vacanțelor muzicale la Piatra-Neamț.
În toamna anului 2002, și-a susținut cu un succes remarcabil teza de doctorat în compoziție muzicală la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, având ca temă: „Meditații la Enescu”, un proiect de creație vizând configurarea gândirii muzicale ca sinteză între tradiție și contemporaneitate.
Muzicianul s-a afirmat constant în domeniul creației, dând la iveală lucrări simfonice și vocal-simfonice, muzică de teatru și de operă, muzică de cameră instrumentală și vocal-instrumentală, muzică de divertisment, muzică corală (ultima sa creație, cântecul său de lebădă, căruia i-a pus punctul final cu două săptămâni înainte de trecerea sa la cele veșnice, fiind Liturghia în glasul III, pentru cor la două și trei voci egale), valoarea muzicii sale fiind confirmată nu numai de aprecierile publicului, ci și de premiile conferite de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Academia Română.
În mod cu totul neașteptat, la 24 martie 2005, marele om, muzician și profesor Vasile Spătărelu a plecat dintre noi, lăsând în urmă lacrimi, profunde regrete, multe planuri neîmplinite, dar și o amintire vie, de neșters, reprezentată de creația sa artistică și de mai multe generații de muzicieni de valoare.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate