Arestat și închis într-o instituție psihiatrică timp de trei zile din cauza unei farse pe Facebook

2

Un bărbat din California, SUA, care a postat pe Facebook un mesaj în care anunța că vrea să se sinucidă, a fost arestat și închis într-o instituție psihiatrică timp de trei zile.

Shane Tusch în vârstă de 48 de ani, de profesie electrician, a declarat că a vrut să testeze noul program de prevenție a suicidului al rețelei de socializare Facebook. Însă, după ce a amenințat că se va spânzura de podul Golden Gate, un utilizator a anunțat poliția, iar oamenii legii l-au arestat. Tusch a relatat că nu i-a fost oferit niciun fel de sprijin moral și că a fost supus unor teste medicale. Facebook i-a blocat accesul la cont.

În luna februarie, Facebook anunța faptul că și-a extins programul de prevenție a suicidului, care acum le permite utilizatorilor să raporteze postările care sugerează că cineva are tendințe suicidare, scopul fiind ca persoana în cauză să primească ajutor de la specialiști.

Programul funcționează în felul următor: odată ce a fost alertată, rețeaua Facebook va contacta persoana cu tendințe suicidare imediat ce aceasta se va loga în rețea și îi va propune diferite metode prin care să primească ajutor. Dacă Facebook va considera că există un risc iminent ca persoana în cauză să se sinucidă, atunci poate contacta poliția locală pentru ca oamenii legii să facă o verificare a stării în care se află persoana.

Însă Tusch a declarat că experiența sa ilustrează pericolul unei astfel de abordări: „Facebook trebuie să lase în grija familiei și a prietenilor prevenția suicidului. Am vrut doar să demonstrez că Facebook nu ar trebui să se implice în așa ceva”. El a mai afirmat faptul că, în cazul său, cel care a avertizat rețeaua era o persoană total necunoscută.

Grupul de lobby american „Câinele de pază al consumatorilor” a întărit cele spuse de Tusch și a trimis o scrisoare adresată lui Mark Zuckerberg în care îi cere să suspende programul de prevenție a suicidului până când acesta va funcționa fără să încalce drepturile indivizilor.

„Facebook a facilitat privarea de libertate timp de 70 de ore a acestui bărbat, iar alte victime inocente vor fi prinse în acest sistem dacă nu veți îmbunătăți procedurile programului de prevenție a suicidului”, se arată în scrisoare.

Tusch a mai spus că înainte de a face această farsă nu mai folosise acest site de socializare de doi ani.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Andrei spune

    Piatra-Neamt apartine de California din momentul publicarii articolului. Ala era din Piatra-Neamt si a vrut initial sa spuna ca se spanzura de pod la Caprioara, dar nu-l lua nimeni in seama :))

  2. alex spune

    Si ce treaba are acest articol cu orasul Piatra Neamt sau judetul Neamt? :))

    ADMIN: Ai dreptate doar nu folosește nimeni facebook in Piatra Neamț ….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate