Coaliția pentru Protecția Animalelor face un nou apel la autorități pentru deținerea responsabilă a câinilor

0
  • Încă un incident în care au fost implicați câini cu stăpân și nicio campanie de responsabilizare în 20 de ani – Comunicat de presă

Doi câini cu stăpân din rase cu potențial agresiv au atacat ieri o femeie și un câine în aceeași zonă în care s-a petrecut tragedia de luna trecută în care o altă femeie și-a pierdut viața. Organizațiile pentru protecția animalelor revin cu solicitarea urgentă de a implementa soluțiile universal valabile pentru gestionarea populației de câini cu și fără stăpân, care includ campanii masive de deținere responsabilă și sterilizare a câinilor cu și fără stăpân. Deși în toate accidentele din 2013 până azi aparent am avut de-a face cu câini cu stăpân, singurele măsuri luate au fost luate exclusiv împotriva câinilor fără stăpân.

Nicio campanie oficială de reponsabilizare a deținătorilor de câini nu a fost făcută în ciuda solicitărilor, ci din contra, inițiativele organizațiilor au fost blocate de multe ori la nivel local și național. Deși aceștia sunt sursa câinilor de pe străzi și a celor mai multe dintre accidente, raportul pe anul trecut dintr-un județ arătând că 90% din vaccinarile antirabic au fost adminsitrate în urma mușcăturilor de câini cu stăpân, care arată totodată că erau nevaccinați la rândul lor. Totodată, raportul oficial arată că doar 15% dintre câinii înregistrați în RECS sunt sterilizați conform legii, majoritatea câinilor din România nefiind însă luați în evidență în acest registru.

Majoritatea deținătorilor de câini din România au lacune privind bunăstarea animală și deținerea responsabilă, sau dețin informații contradictorii legii, iar astfel de inițiative educative și care promovează legi aflate deja în vigoare ar fi benefice atât pentru animale cât și pentru proprietari, incluzând în primul rând reducerea riscului accidentelor.

Mai mult decât atât, multe fapte de cruzime sau neglijență se întâmplă cu intenție, iar cei care le provoacă nu știu de existența unor legi pentru protecția animalelor. Tragediile pot fi evitate și calitatea vieții oamenilor și animalelor crescută. Avem nu numai datoria, dar toate soluțiile și resursele la îndemână.

Gestionarea câinilor cu și fără stăpân trebuie făcută responsabil de către autorități și proprietari în primul rând, iar problema raselor cu potențial agresiv trebuie să înceapă să fie abordată. Pericolul este real și este valabil pentru toți. Însă precedentele din România ne arată că nu suntem deloc în siguranță, nici noi, nici animalele, și că este momentul să intervenim urgent: se întâmplă tot mai multe atacuri ale câinilor dresați să devină agresivi cu oameni sau animale, în timp ce autoritățile au înapoiat nu mai puțin de 65 de câini dresați pentru lupte și nesterilizați proprietarilor, într-un caz care încalcă toate legile din protecția animalelor.

Câinii cu potențial agresiv devin agresivi doar dacă sunt crescuți iresponsabil, ei fiind la origine la fel de blânzi ca orice alt câine, dar având capacități fizice mult mai mari. Ei nu-și doresc să se lupte, dar se simt responsabili să o facă dacă sunt învățați. Toate aceste rase se folosesc în terapia asistată de animale în toată lumea și dau rezultate uimitoare, au nevoie doar să ajungă în familia potrivită.

Violența și cruzimea extreme recidivează în societate, iar accidentele cauzate de deținerea iresponsabilă se întâmplă zilnic. Este un cerc vicios cu impact profund în societate.

Solicităm intervenția cu celeritate a ANSVSA, MAI, Prim Ministrului și Președintelui:

  • Implementarea și susținerea publică urgentă a campaniilor cu mesaje de interes naționalprivind deținerea responsabilă: microcipare, sterilizare, interzicerea accesului neînsoțit pe domeniul public, bunăstare animală, pe toate canalele online și offline;
  • Modificarea urgentă a OUG 155 pentru subvenționarea sterilizării și microcipării gratuite, pentru a opri înmulțirea necontrolată și a putea depune eforturi pentru deținere responsabilă și oprirea cruzimii împotriva animalelor și a comerțului ilegal; avem dovada a 20 de ani și 750 milioane de euro că metoda eutanasierii nu funcționează și nu lasă fonduri pentru a gestiona și câinii cu stăpân;
  • Aplicarea permanentă a amenzilor pentru nerespectarea legilor de deținere responsabilă, prin facilitarea controalelor permanente și a sancțiunilor de către toate structurile MAI și ANSVSA.

Atașăm documente justificative care atestă că gestionarea câinilor cu și fără stăpân se tratează împreună, prin strategii și soluții simple dovedite eficiente, responsabilizarea proprietarilor fiind o parte crucială în rezolvarea problemelor asociate cu câinii.

Asociația Pentru Protecția Animalelor TOTO&PUFI
Asociația CASA LUI PATROCLE
Asociația Kola Kariola
ANIMALS INTERNATIONAL
Asociația Pentru Protecția Animalelor ARCA LUI NOROCEL
Asociația Pentru Protecția Animalelor A DOUA ȘANSĂ
Asociația Pentru Protecția Animalelor ȘI EI AU DREPTUL LA VIAȚĂ
Asociația Red Panda
Asociația Pentru Protecția Animalelor 3 FRAȚI PĂTAȚI
Asociația Pentru Protecția Animalelor PAS ÎN DOI
Asociația YOUTH FOR NEAMȚ
Asociația BE HUMAN
Asociația CARE4ALL
Asociația SFÂNTUL MUCENIC TRIFON OCROTITORUL ANIMALELOR
Asociația SAVE OUR PAWS
Asociația CASA LIZUCĂI LUMEA NECUVÂNTĂTOARELOR
Asociația Pentru Protecția Animalelor ROX
Asociația Pentru Protecția Animalelor Kola Kariola
Asociația PHOENIX
Asociația NAS RECE, INIMĂ CALDĂ
Asociația PROANIMA
Asociația F.R.E.E.
Asociatia NUCA Animal Welfare
Asociația NOMAD VET
Asociația Prietenii lui Azor
Asociatia Free and Give
Asociatia pentru Combaterea Abuzurilor
Asociația Sache Vet
Asociația Haplut si Prietenii
Asociatia Cutu Cutu
Asociatia Agent Green
Asociatia Help Labus
Asociatia Free Life Satu Mare
Asociatia Sufletel Targoviste
Asociatia Save The Dogs and Other Animals
Asociatia Green Cats
Asociatia Help Labus
Asociatia Free Life Satu Mare
Asociatia Animal Society
Fundatia Adapostul Speranta
Asociatia Animal Life Sibiu
Asociatia Sache

Asociatia Arca lui Noe

Asociatia A Doua Sansa Valcea

Asociatia Sprijin pentru Animale

Asociatia Multicare

Asociatia Negrilica

Asociatia Happy Tails

Asociatia Saved by the Vet Solca

Asociatia Save&Smile Mureş

Asociatia Luptând Salvam O Viata

Asociatia Chance-C.A.R.E.S.

Specialiști etologie:
Psihoterapeut, Lector Univ. Dr. Victor Chitic
Prof. Univ. Dr. Alina Simona Rusu, etolog și psiholog, titular al disciplinelor: Psihologie aplicată în antrozoologie, Animalele în societate și educația bazată pe compasiune, Terapie și activități asistate de animale, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca; membru-expert al International Center of Anthrozoology.

RAPORT RECS
MANAGEMENTUL POPULATIEI
RAPORT ARPAC
SOLUȚII INTEGRATE
STUDIU ICAM
STUDIU CAZ ODESA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate