Ciprian Oprişan, despre expediția pe muntele Elbrus

1

În luna august, plutonierul major Ciprian Oprişan (comandantul unui echipaj de paramedici SMURD din cadrul ISU Piatra-Neamţ și alpinist de intervenţie) s-a întors recent dintr-o nouă expediție montană, reușind să escaladeze muntele Elbrus (5642m), considerat cel mai înalt munte din Europa.1-DSC_0828

Performanţele obţinute de Ciprian Oprişan sunt nenumărate: vârful Mitykas – 2.917 metri (Grecia), vârful Grand Paradiso – 4.061 de metri (Italia), vârful Mont Blanc – 4.810 metri (Franța) vârfului Ararat- 5137 m (Turcia) și  vârfurile Grossglockner -3798 m şi Breithorn Vest – 4164 m (Austria).

În ascensiunea pe muntele Elbrus, Ciprian Oprișan a plecat împreună cu alte 7 persoane care împărtăşesc aceeaşi  pasiune și dragoste pentru munte: Tofan Viorel (general manager Dinamic 92) şi fiul acestuia Tofan Radu; din Braşov – Bella Gulacsi şi fiul său Erik Gulacsi, care la vârsta de 12 ani a atins un nou record european în alpinismul de altitudine; din București – Ovidiu Popescu (Clubul Montan Altitudine), tatăl celebrelor alpiniste Crina Popescu și Geta Popescu, alături de Radu Matei și Poiana Simion.

Muntele Elbrus este situat la granița dintre Europa și Asia, în Republica Kabardino-Balkaria, ( la 11 km Nord de granița cu Georgia și la 270 km N-V de Tiblisi). Muntele este cunoscut pentru vremea schimbătoare și umedă, fiind denumit în popor Regele spiritelor”, „Tronul zeilor”, „Locul norocoșilor” sau „Sfânta înălțime”.

După cum ne-a mărturisit Ciprian Oprişan, ascensiunea pe un astfel de munte a fost una solicitantă din punct de vedere fizic,  vremea fiind capricioasă, cu ger şi vânt tăios.

„Acensiunea a avut loc pe o vreme nefavorabilă, cu vânt, ceaţă şi zăpadă. Mediul este sărac în oxigen şi cu presiune redusă ( la 5.000 de metri oxigenul este undeva la 50% faţă de nivelul mării).  S-a urcat pe etape, am făcut un vârf de aclimatizare, ţinând cont că la altitudine corpul suferă unele transformări, existând riscul de edem cerebral şi pulmonar.” Aclimatizarea este foarte importantă, muntele Elbrus nu este unul dificil, este trekking la altitudine, nu sunt necesare procedee tehnice deosebite, cum ar fi legare cu coardă, cățărare cu pioleți pe gheață. Nu se compară cu Matterhorn-ul, unde ai 1.200 de metri de cățărare pe perete de stâncă,  gheață și zăpadă.”, a precizat Ciprian Oprișan.

Escaladarea muntelui a durat 5 zile, câteva zile fiind pentru aclimatizare, iar vârfu3-DSC_0831l Elbrus a a fost atins în ziua de 6 august, ora locală 8:42.

”Pentru mine, escaladarea muntelui Elbrus este o realizare și pot spune că din fiecare expediție am învățat ceva nou. În această expediție am apreciat colegialitatea, faptul că echipa noastră a fost una unită. Important este că ne-am întors toți sănătoși acasă.”, a declarat plutonierul major Oprișan.

Pasiunea pentru alpinism o poartă în suflet de mic copil, de la vârsta de 7 ani, când l-au dus părinții pentru prima dată pe Ceahlău. Poate și de aceea trecerea de la alpinism la cea de salvator de vieți a fost una firească.  Cert este că cele două par să fie într-o armonie perfectă.

”Muntele este pentru mine un stil de viață. N-aș putea trăi fără munte, indiferent că este escaladă, alergare montană, pe lângă asta, la muncă fac alpinism de intervenție, plus descarcerare și stingere.”, a mai menționat acesta.

În februarie, Ciprian Oprişan are ca țintă Ojos del Salado (Chile) – cel mai înalt vârf vulcanic din lume şi, dacă lucrurile bine,  Acongagua (Argentina) – cel mai înalt vârf al ambelor continente Americane.

La final, Ciprian Oprișan a ținut să mulțumească celor care l-au susținut: prietenilor, familiei și sponsorului Dinamic 92.

sursa foto: Facebook

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Rica Cristinel spune

    De oameni ca Ciprian Oprisan avem nevoie sa ne faca cinste Romaniei si orasului Piatra Neamt.
    Succes deplin in tot ce iti doresti sa realizezi.

    cu stima,

    Rica Cristinel

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate