Cercetările privind Turnul lui Ștefan, lovit de trăsnet, continuă și astăzi. Nu se știe nimic

0

În cadrul ședinței de Colegiul Prefectural din 27 septembrie 2022, directorul Direcției Județene pentru Cultură Neamț, Rocsana Josanu, a explicat care este situația în prezent cu privire la Turnul lui Ștefan de la Curtea Domnească. Clădirea monument istoric a fost lovită de trăsnet în data de 22 august 2022. La locul producerii evenimentului s-a deplasat un echipaj de pompieri cu o autospecială din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț, care a constatat că instalaţia electrică a fost afectată, geamurile ferestrelor, vitrinele expoziționale și proiectoarele care luminau Turnul au fost deteriorate. 

Potrivit conducerii Direcției Județene pentru Cultură, cercetările nu s-au încheiat și nu se poate nimeni pronunța cu privire la o posibilă vinovăție sau neglijență care ar fi putut conduce la afectarea clădirii. Cert este că primăria trebuie să dea explicații și documente cu privire la modul în care s-au făcut lucrările de restaurare în mandatul lui Gheorghe Ștefan.

Noi am prezentat o opinie independentă de cercetări, pe care o puteți citi aici – click.

Potrivit Rocsanei Josanu, de lucrările de reparație, respectiv refacerea instalației electrice și de paratrăsnet se va ocupa Complexul Muzeal Național Neamț, după obținerea unor fonduri.

Instituția Prefectului Neamț a solicitat încă din 23 august organizarea unei comisii care are ca scop evaluarea situației, iar în urma raportului se va face o cerere de finanțare la Guvern. Comisia e formată din specialiști de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Stat în Construcții, Consiliul Județean Neamț, Direcția pentru Cultură Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate