Uneltele de cercetare ajung sa fie folosite ca probe

14

Analizand cu atentie un dosar penal in care se aflau foarte multe asa-zise probe bazate pe interceptari telefonice si pe identificarea pozitiilor in teritoriu ale aparatelor telefonice am ramas stupefiat cat de simplu poate fi cineva inculpat pe astfel de dovezi care pot fi fabricate exagerat de usor.
De exemplu, eu detin un numar de telefon fix de la Romtelecom, pozitionat indiscutabil la o adresa fixa. Daca intr-o buna zi cineva se omoara la aceasta adresa si in acelasi interval orar eu ma aflu la 100 km distanta, dar sunt sunat pe acel telefon fix, indiscutabil voi raspunde la apel, deoarece exista un serviciu de redirectionare activat la acel post telefonic. Faptul ca eu raspund la un telefon identificat clar intr-o celula teritoriala, in timp ce se produce o crima la respectiva adresa, nu poate constitui niciodata o proba ca eu ma aflam in acel loc.
Pe acelasi principiu se poate redirectiona orice telefon mobil si as putea fi indentificat ca raspund la acel telefon de unde vreau eu din aceasta lume, poate chiar si din sediul judecatoriei din orice oras, daca ascund acolo un telefon pus pe silent.
Metodele de redirectionare pot merge pana la infinit si pot redirectiona semnalul telefonic de la un furnizor de telefonie la altul si sa plimb un apel telefonic in 10 retele din 10 tari si nici cele mai tari servicii de spionaj din lume sa nu poata identifica destinatia de unde raspund.
Metodele de redirectionare sunt atat de simple incat toti operatorii de telefonie fixa sau mobila iti pun la dispozitie un numar pe care il formezi inaintea numarului unde vrei sa te redirectionezi si gata, iar cand vrei sa scoti redirectionarea formezi alt numar si intr-o secunda s-a rezolvat.
Daca vrem sa mergem putin mai departe cu aceasta discutie, se stie clar ca orice cartela telefonica poate fi clonata ceea ce presupune ca daca cineva vrea, poate sa plaseze orice numar de telefon in orice arie geografica si sa mai si raspunda la el sau sa dea si sa primeasca mesaje in numele proprietarului adevarat.
Atata timp cat este atat de usor si la indemana oricui sa isi falsifice prezenta telefonica in orice colt al lumii este peste capacitatea mea de intelegere cum o instanta din Romania poate accepta ca intr-un dosar penal sa apara o identificare teritoriala a unui aparat telefonic.
La noi la redactie la 0233.222011 raspunde cineva 24 din 24, dar asta nu inseamna ca cineva sta in permanenta acolo, ci ca redirectionam acel numar de telefon iar in cazul in care vreun serviciu are notat pe un colt de hartie ca noi suntem harnici si e cineva la sediu in permanenta ar fi cazul sa faca o adnotare. Putem raspunde la telefonul fix de la redactie si daca suntem la 800 km distanta.
In momentul in care un telefon este redirectionat, nu se face un bypass peste postul telefonic apelat, ci se preia apelul ca si cum ar fi raspuns cineva la telefonul apelat si se reapeleaza cu costurile unei noi convorbiri  catre numarul unde a fost redirectionat, astfel platind si apelantul si apelatul, dar asta este alt aspect adus in discutie doar pentru a se intelege ca in cazul redirectionarii nu se sare peste postul telefonic de destinatie initiala ca sa se poata detecta noua destinatie a convorbirii, ci se preia apelul de la postul tinta si de acolo se formeaza mai departe.
In cazul in care prin reducere la absurd ar exista o tehnologie care sa depisteze migrarile de semnale intre retelele telefonice tot s-ar bloca in teritorialitatea actiunii pentru ca oricine poate sa isi redirectioneze telefonul catre un post telefonic, de exemplu din Italia, si de acolo sa trimita iarasi semnalul unde vrea el si nici un servicu specializat din Romania sa nu stie ce se intampla cu apelul telefonic dupa ce paraseste teritoriul tarii.
Aceste tehnologii de ascundere a identitatii emiterii sau receptionarii unui semnal se practica pe internet de ani de zile si sunt rezolvate in mare parte prin legi internationale si reglementari planetare care nu vor putea fi transpuse in practica niciodata in cazul retelelor telefonice pentru ca ar presupune unificarea bazelor de date de la toti furnizorii de telefonie mobila si fixa ceea ce nu am vazut nici macar in filmele SF.
Chiar si copii de la gradinita vad filme in care politia se duce la o adresa de unde depisteaza ca suna infractorul si gasesc acolo un telefon redirectionat.
Deci fara urma de tagada un om nu poate fi plasat intr-o arie geografica doar pe baza faptului ca raspunde la un numar de telefon care este in acea zona.
Iar transcrierea unor convorbiri telefonice este o alta mare gogorita deoarece pe hartie este alterat foarte mult mesajul prin reproducerea lui textuala, reproducere care nu indetifica niciodata daca omul rade in hohote, deci glumeste, sau daca plange cu suspine.
Desigur, aceste metode de identificare a pozitionarii geografice a unui numar de telefon sau a ascultarii convorbirilor telefonice sunt metode indispensabile in munca de cercetare si ne bucuram foarte mult ca serviciile au acces la ele si chiar nu avem nici o problema cu ideea ca ar putea fi folosite si abuziv atata timp cat de ele depinde siguranta si linistea cetateanului. Ideea este ca aceste metode ar trebui sa ramana acolo la partea de cercetare si pe baza lor sa se organizeze flagrante sau sa se se ajunga mai usor la probele necesare in inculparea infractorilor. In nici un caz aceste ustensile de cercetare nu trebuie sa se transforme in probe atat timp cat si un copil de 10 ani poate sa raspunda la un telefon identificat ca fiind prezent intr-o alta arie geografica decat in cea din care se vorbeste real.
Avem pretentii ca suntem o tara civilizata si avem profesionisti care se ocupa de cercetarile penale si judecatori care judecat drept. Cred ca ar fi timpul sa ne si comportam pe masura pretentiilor.

Iosub Robert

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
14 Comentarii
  1. panturu elena liliana spune

    stocarea raporturilor radio catre dispeceratele 112 se face de servicii,acestea sunt folosite apoi in cercetari doar la comanda politica.

  2. popa gheorghe adrian spune

    Ca au crescut bugetele la servicii este foarte bine. Eu nu am nimic impotriva. Gravitatea este alta. Banii nu sunt folositi in scopul si cu destinatia pt. care ar trebui sa fie acordati. Un serviciu de informatii= o tara puternica. Insa noi avem servicii numai pentru cine trebuie. Cat despre contrainformatiile militare, acestea sunt pe blat cu ofiterii urmariti. Despre ce servicii vorbim? In Romania serviciile nu exista decat pentru manevre politice si urmarirea persoanelor incomode. Durerea mea este ca SRI nu-si face deloc datoria in ce priveste justitia. La care informatii detin in Neamt, jumatate din judecatori ar trebui arestati.

  3. Gelu spune

    Corect!Chestiunea asta nu trebuie sa ne mire ci sa ne ingrozeasca de-a dreptul.
    Problema e ca au inceput-o cu mult inainte de a lansa pe piata renumitul proiect de lege care obliga operatorii de telefonie si providerii de internet sa stocheze toate datele unui client timp de 6 luni…
    Toata lumea zicea ca e imposibil de realizat tehnic asa ceva,insa se pare ca nu degeaba cresc an de an bugetele serviciilor in timp ce la televizor guvernantii urla la noi ca e criza..

  4. Gelu spune

    In concluzie,eu inteleg urmatoarele:
    1.Procurorii nu stiu carte,si dosarele de urmarire penala sunt intocmite superficial.Perfect de acord cu asta,vedem zilnic situatii din astea la TV,cand diversi cetateni sunt plimbati cu catuse,li se da drumul,iar sunt retinuti pana ne apuca cascatul si lehamitea si schimbam postul pe Animal Planet.
    2.Niste baieti care au administrat o bataie sora cu moartea altui baiat,ar fi putut sa fie in realitate pe la casele lor dezlegand integrame,ascultand un concert de Bach,sau prestand voluntariat la un camin de copii,in timp ce absolut toate telefoanele alea erau redirectionate desigur si eventual in mainile unor alti baieti care ar fi trecut cu deltaplanele prin zona.Dati-mi voie sa ma scarpin un pic in cap si sa nu cumpar sugestia asta aproape subliminala.
    3.Eu zic sa-i suni pe avocati sa le spui despre ce este vorba,pentru ca, intre noi fie discutia,si astia in general sunt extrem de slab pregatiti si nu stiu daca au mirosit inca hiba asta tehnica…

    ADMIN : Cine era nu stiu unde la nu stiu ce bataie e treaba organelor de ancheta nu a noastra . Sa puna mana pe ei si apoi la puscarie oricine ar fi . Pe mine personal ma sperie faptul ca un om nevinovat poate fi plasat o data la locul unei fapte cu o dovada de acest gen ceea ce este un lucru total neprofesionist si poate fi fabricat oricarui om cinstit .
    Despre scena care amintiti dumneavoastra altul este lucrul care ma debusoleaza . Organele de ancheta spun ceva de un numar de 7 celulare cumparate inaintea incidentului intr-un mol din Bacau si care se aflau toate intr-o anumita arie geografica. VAI !!!!!! Asta inseamna ca cineva are la dispozitie o unealta prin care poate monitoriza orice telefon din Romania din secunda in care este activat si asta fara nici un mandat ? Asta inseamna ca cineva stie unde au mers toate telefoanele cumparate din acel mol ? Asta inseamna ca cineva poate sti cu precizie cate telefoane mobile s-au deplasat intr-o anumita zi la sectia de votare si cate au nu au intrat in acea raza ? VAII DE NOI !!!!!

  5. constantin spune

    interceptat urmarit monitorizat non stop ar trebui sa fie dragul noostru presedinte traian base:) acolo sa vedeti intimitati cu udrea si cu kovesi

  6. daniel spune

    INTERESANT ARTICOL ,NR 1 IN NEAMT BRAVO

  7. iosub janel spune

    Nu este interzis ascultatul telefoanelor, insa acest aspect trebuie sa imbrace haina juridica si nu subele unor marlani care intra in viata ta incaltati cu bocancii plini de noroi! Nu stiu de ce anumite persoane ostentative regimului, sunt interceptate si pandite pas cu pas, iar marii banditi ai tranzitiei post-decembriste sunt intangibili!! Cunosc acest aspect, detin probe si chiar pot fi considerata o victima a politiei politice. In loc sa evoluam si sa ne miscam asimtotic spre perfectiune, asa cum spunea marele TUTEA, noi involuam si cel mai grav aspect in opinia-mi personala, este faptul ca, din patru in patru ani alegem cu nonsalanta ce este mai rau pt. noi!

  8. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    Văzusem, de dimineață(25 noiembrie, 2011) un anunț, sau o reclamă interesantă: “agoda.com.on”! A dispărut? Era de fapt o sugestie a ziarului pentru a deschide un orizont nou, incitant pentru cei care doresc o informare și pentru alte meridiane, eventual pentru călătorii în Extremul Orient asiatic. Noi informații privitoare și la alte izvoare de informare se pot găsi la această adresă, venind prin această propunere în întâmpinarea acestui ziar cu largă deschidere.
    E-mail:[email protected] , [email protected] or [email protected]
    Copyright © 2010 China Tours Tailor. All rights reserved.

  9. JURIST spune

    Romania este membra UE nu suntem in lumea a 5 .DREPTURILE OMULURI NUMAI XXX SUNT BENEFICIARI TARANUL DE PE DEAL ZERO

  10. avocat spune

    ANCHETATORI FOLOSESC TEL DREPT INDICI SI ATAT PENTRU O CONDAMNARE TREBUIE MULTE PROBE DAR CUM IN ROMANIA E POSIBIL ORICE ……AVETI GRIJA UNDE LASATI TEL:))))))

  11. avocat spune

    INTERESANT SUBIECT DAR NU POATE CINEVA SA FIE CONDAMNAT PENTRU UN TEL CERCETAT BINENTELES .

  12. lili spune

    felicitari pentru articol ,sunteti un profesionist!

  13. popa gheorghe adrian spune

    Din punct de vedere juridic, interceptarile nu au constituit niciodata o proba in instanta si nici nu ar trebui sa constituie. Intr-un stat politienesc precum Romania te poti astepta ca la 5 dimineata sa fi luat din pat ca vorbeai cu Vantu sau Patriciu la telefon, ceea ce este o cretinitate. CEDO instituie prezumtia de legalitate si prezumtia de nevinovatie. Daca in ultima statul trebuie sa demonstreze vinovatia, in prima, prezumtia de legalitate, probele „recoltate”, in speta, de statul roman sunt prezumate ca adevarate si trebuiesc rasturnate prin proba contrara.Ori, in speta, cum ar putea un cetatean oarecare sa rastoarne o interceptare telefonica atata timp cat nu poseda inregistrarea originala, postul de pe care s-a operat inregistrarea si mai mult decat atat ar trebui sa existe un institut independent care sa fca expertize asupra veridicitatii sau totalitatii scriptelor de pe inregistrarea originala. TRAIM INTR-UN STAT NEDEMOCRATIC, evident, parerea mea si a altor 2 oameni puternici – Barack Obama ” Romania trebuie sa-si rezolve problemele cu justitia” si ambasadoarea olandei in Romania ” Romania nu este stat de drept”. Daca acesti oameni, nu oarecare, spun astfel de lucruri, noi care traim in acelasi stat sclavagist, nici nu mai avem puterea fizica si psihica sa mai vorbim.

  14. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

    1. Înainte de toate ar trebui să se explice concetăţenilor noştri oportunitatea şi avantajele oferite de „agoda.com.cn”, această formulă inteligentă de cazare hotelieră, de informare turistică şi succintă dar eficientă consiliere din spaţiul asiatic, mai ales Extremul Orient. Dacă trecătorul cu vederea vede doar ideograme, poate abandona căutarea fără să ştie că are la îndemână, tot prin „agoda.com.on”, un întreg menu în mai toate limbile globului, o traducere inclusiv în limba română! potenţialului turist îi sunt puse la dispoziţie locaţiile, o hartă pe care poate identifica adrese, hoteluri şi succinte, dar esenţiale imagini. Cel familiarizat mai puţin cu anumite limbi străine, trebuie să cunoască şi facilităţile intermediate de net prin oferta unor roboţi-traducători din japoneză în română, spre exemplu. Pentru verificarea corectitudinii traducerii, cunoscătorul a cel puţin două limbi străine de circulaţie mondială, va testa de încă două ori fidelitatea solicitărilor sale, ameliorând, la final, textul tradus.
    2. Cât priveşte materialul privitor la telefoane, ascultatul lor, mai mult sau mai puţin autorizat, pot spune că reprezintă unul din cele mai importante semnale că românul a început să fie tratat, motivat sau nu, ca un locatar de lagăr, ca un deţinut aflat sub o permanentă supraveghere. Implementarea politicii „BIG BROTHER”, a unui stat poliţienesc condus de infractori, de mafioţi şi foşti colaboratori ai securităţii comuniste, reciclaţi la cursul scurt de americanizare pentru a li se şterge urmele de călăi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate