Cel mai vechi punct de exploatare a sării din lume, aflat în Neamț, distrus de utilaje. Dezastrul de la Poiana Slatinei

2

Chiar în ziua în care comuna Vânători Neamț a devenit, prin Hotărâre de Guvern, stațiune turistică de interes local (detalii aici – click), arheologul Vasile Diaconu a făcut o dezvăluire șocantă cu privire la distrugerile antropice de la Poiana Slatinei, un sit arheologic din comuna Vânători-Neamț, sat Lunca.

Poiana Slatinei este cel mai vechi punct de exploatare a sării din lume. Într-un studiu din 2005, semnat de Gheorghe Dumitroaia și Olivier Weller se arată că activitatea de exploatare e datată undeva în neoliticul timpuriu, adică în perioada 6050-5500 î. Hr.

Potrivit arheologului Vasile Diaconu, vandalizarea unui sit arheologic este o faptă care trebuie sancționată drastic.

Situl arheologic de la Lunca-Poiana Slatinei, emblematic pentru județul Neamț (înscris în Lista Monumentelor Istorice), dar recunoscut la nivel european și mondial ca fiind cea mai veche exploatare de apă sărată din lume, tocmai a fost vandalizat cu câteva zile în urmă prin ,,amenajarea” unui drum, care a distrus inclusiv depuneri arheologice. Excavațiile au atins în unele locuri chiar 0,5 -0,7 m și au fost realizate cu un utilaj greu. Mă îndoiesc că a existat vreo aprobare pentru aceste intervenții.

Este cel puțin îngrijorător că, în virtutea unor practici tradiționale legate de exploatarea apei sărate, situl este poluat și chiar vandalizat,

a declarat Vasile Diaconu.

Vom reveni cu un punct de vedere de la autoritățile cu atribuții în investigarea acestor fapte. Acest punct arheologic nu a fost niciodată străin de poluare și de efectele activităților oamenilor, însă urmele de distrugere prezentate în imaginile de aici – click par a fi fără precedent și afectează direct tocmai potențialul turistic al zonei despre care vorbeam la început. Din păcate, deși e monument istoric, zona nu pare a fi delimitată clar și protejată așa cum ar trebui.

Despre distrugeri similare la cetatea dacică Petrodava din Piatra-Neamț am scris aici – click.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
2 Comentarii
 1. Adi spune

  Ce poți spune? Rușine pnt autoritățile din comună….ei știu foarte bine cine și unde se merge cu utilajele forestiere sau agricole și ale cui sunt;mentalitate de tochitura
  cu mămăligă!
  Mergeți și la Cuiejdi ,mai sus de Garcina:au tăiat efectiv acumularea de apă sărată din aval undeva în amonte cu utilajele forestiere (tot cârnați cu fasole)
  Asta suntem ca neam…..ne batem joc unii de alții!

 2. Trofin Vasile spune

  Fintinile de Slatina nu sint situri arheologice, de la ele se aprovizionează populația localităților din împrejurimi, cu slatină pentru a putea săra carnea de porc. Dl Diaconu ar trebui să-și caute de săpăturile arheologice din zonă, iar dacă nu îi place ce vede la Fintinile de slatină, să mobilizeze populația, pentru amenajare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate