Ceasul Apocalipsei ticăie peste frica pandemiei de coronavirus

0

Pare de-a dreptul tragic ca în această perioadă greu încercată să mai auzim și de Ceasul Apocalipsei.

Ceasul Apocalipsei este o interfață sub forma unui ceas simbolic, administrată de Consiliul de Directori al Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic de la Universitatea Chicago, care arată câte minute despart omenirea de o catastrofă de proporții globale, care ar duce la anihilarea ei, moment simbolizat prin miezul nopții. Ceasul a fost setat prima dată în anul 1947 și de atunci a fost resetat de 19 ori, în funcție de evenimentele care au avut loc pe mapamond și de probabilitatea declanșării unui război nuclear.

Deciziile de a seta Ceasul înainte sau înapoi sunt luate în urma ședințelor Consiliului de Directori al Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic, format din cercetători și oameni de știință, 19 dintre aceștia fiind laureați ai Premiului Nobel. Ceasul a indicat cel mai scurt timp până la miezul nopții (100 de secunde) în anul 2021, din cauza pandemiei de COVID-19. În 1991, Ceasul a indicat cea mai lungă durată până la miezul nopții, 17 minute, datorită încheierii Războiului Rece, căderii Uniunii Sovietice și semnării Tratatului de Reducere Strategică a Armamentului de către SUA și Rusia. Inițial, Ceasul era un indicator al pericolului nuclear, însă evenimentele de după anul 2000 au determinat Consiliul să ia în calcul atât încălzirea globală și deteriorarea mediul înconjurător, cât și amenințarea armelor biologice.

În ultimii ani, limbile ceasului s-au mutat doar înainte iar în 2015 ele s-au oprit la doar 3 minute de miezul nopţii
În 2016 nu a existat nicio schimbare, dar în 2017 Ceasul Apocalipsei a avansat cu 30 de secunde, apropiindu-se la două minute şi jumătate de miezul nopţii. În 2018 el a fost dat înainte cu încă 30 de secunde, ajungând la 2 minute distanţă de miezul nopţii. Deşi au trecut 70 de ani de la apariţia Doomsday Clock, ameninţările globale din partea armelor nucleare şi schimbării climatice sunt încă iminente. Totuşi, deşi acţiunea umană este cea responsabilă pentru pericolele globale, tot ea poate schimba şi cursul viitorului.

Schimbările în curs la Ceasul Apocalipsei nu sunt doar un avertisment privind o situaţie teribilă, ci şi un apel la acţiune pentru a contura o cale mai sigură şi mai sustenabilă pentru noi toţi.

”Pandemia sângeroasă şi terifiantă Covid-19 serveşte drept un «foc de avertisment» istoric, o ilustrare ţipătoare a faptului că guvernele naţionale şi organizaţiile internaţionale sunt prost pregătite să facă faţă ameninţărilor armamentului nuclear şi modificărilor climatice, care ar putea pune, cu adevărat, capăt civilizaţiei”, a avertizat miercuri, într-un comunicat, directoarea generală a ONG-ului Bulletin of the Atomic Scientists, dr. Rachel Bronson, potrivit News.ro. Aceasta a mai declarat și că „Anul viitor, ca întotdeauna, sperăm să mutăm limbile „Ceasului Apocaliptic” de la miezul nopții”.

Surse wikipedia.org stirileprotv.ro, mediafax.ro, digi24

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate