Ce se va întâmpla cu baza hipică din ștrandul Piatra-Neamț – Declarațiile primarului Andrei Carabelea

0
Foto: D.N.S.

La conferința de presă susținută astăzi, primarul Andrei Carabelea a oferit explicații cu privire la situația bazei hipice, una incertă în acest moment și mediatizată intens pe plan local. Redăm fragmentele importante ale declarației:

Vreau să spun un lucru foarte clar: baza hipică este și va rămâne un bun al orașului.

Pentru cei care nu cunosc acest istoric vă spun că în 2010 Bza Hipică a fost oferită societății Perla Invest prin majorare de capital social. După cum bine știți, municipiul Piatra-Neamț a garantat în 2008 creditul pe care societatea Perla Invest l-a făcut în pespectiva realizării telegondolei – un credit de 42.5 milioane de lei – preluat din anul 2016 în baza unei convenții cu Alpha Bank. La momentul intrării în insolvență a societății Perla, municipiul Piatra-Neamț a fost înscris la masa credală cu suma de 11 milioane de lei. În momentul de față, municipiul Piatra-Neamț – de la momentul preluării creditului și până astăzi – a plătit 32 de milioane de lei în baza acestei convenții și mai are de plătit încă 11 milioane de lei.

Încă de la preluarea mandatului m-am interesat de situația insolvenței Perla Invest și vă mărturisesc că acolo sunt foarte multe lucruri care sunt cel puțin nedrepte față de orașul nostru. În primul rând, tabelul creditorilor nu este unul actualizat. Am solicitat administratorului judiciar în repetate rânduri actualizarea tabelului creditorilor în așa fel încât municipiul Piatra-Neamț să aibă un cuvânt principal de zis în adunarea creditorilor.

[…] Cu câteva săptămâni înainte de a prelua mandatul, fosta adunare a acționarilor Perla Invest a aprobat modificarea planului de reorganizare a societății, un plan care include printre alte activități – în sprijinul recuperării creanțelor de către cei înscriși în masa credală – și valorificarea unor bunuri, printre care se numără și baza hipică. Imediat ce am aflat acest lucru am solicitat administratorului judiciar să permită noii administrații să verifice ce presupune acel plan de reorganizare pentru că mi se pare că acel plan de reorganizare nu respectă și interesul municipiului Piatra-Neamț – pentru că în acel plan, nu numai că municipiul nu este înscris cu toată suma în tabelul creditorilor ci figurăm cu o creanță de 11 milioane de lei (aproape o treime din ceea ce este de fapt).

În ianuarie am contestat din nou tabelul creditorilor și am solicitat administratorului judiciar să actualizeze tabelul cu suma reală. Am avut întâlniri cu conducerea Alpha Bank prin care le-am solicitat în sensul respectării unor principii etice precum și a legii, să accepte actualizarea tabelului creditorilor, sumelor înscrise în tabel. Ne-au comunicat că nu este în interesul lor […].

Situația este destul de absurdă și se face o mare nedreptate municipiului Piatra-Neamț pentru că, pe de o parte, vorbim despre un bun care este al orașului, al municipiului și care a fost încredințat societății Perla Invest prin majorare de capital social, adică fără nimic în schimb. În al doilea rând, am plătit până acum peste 32 de milioane de lei și mai avem de plată încă 12 milioane de lei prin urmare, tot ceea ce ține de Perla Invest sunt niște bunuri pe care le plătim cu vârf și îndesat și este nedrept să acceptăm și să vedem cum se vehiculează în spațiul public vânzarea unui bun care are o însemnătate nu doar morală ci și o valoare culturală și simbolică foarte mare pentru municipiul Piatra-Neamț.

Tocmai de aceea vă spun cât se poate de răspicat că mă voi opune, și municipiul Piatra-Neamț se va opune cu fermitate oricărei înstrăinări a bazei hipice.

Întreaga declarație poate fi urmărită în materialul de mai jos:

Citește și:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate