Ce idei mai au chinezii

0

O mare problema pentru cei care planifică transportul urban este cum să accelereze traficul: includerea mai multor autobuze în circuit va bloca drumurile şi va polua aerul; construirea tunelurilor pentru metrou este costistoare şi presupune investiţii uriaşe. Din acest motiv China propune  o alternativa mai ieftina, ecologica şi mai rapidă: un autobuz transzonal, expus pentru prima dată la a 13-a expozitie internationala High-tech din Beijing care a avut loc în luna mai, anul acesta. Anul viitor, modelul pilot va fi pus în uz în districtul Mentougou din Beijing. Proiectul a fost propus de Shenzhen Hashi Future Parking Equipment Co. Ltd.

În prezent, în China, exista 4 tipuri de mijloace de transport în comun: metroul, metroul usor, BRT (Bus rapid transit) şi autobuzele obişnuite. Autobuzul transzonal sau 3D Express Coach, cum i se mai spune, combina avantajele BRT, fiind un substitut pentru acesta din urma si pentru metrou. Marea inovatie a acestui prototip este proprietatea autobuzului de a trece pe deasupra masinilor care au o inaltime medie de 4.5 m – 5.5 m, economisind spaţiul pentru trafic şi reducând blocajele cu până la 30% pe rutele principale. Viteza medie a acestui autobuz este de 40km/h şi poate transporta 1200 de persoane o dată. Cosntruirea unui astfel de autobuz cere un an, în timp ce construirea tunelurilor pentru metrou necesită până la 3 ani. Autobuzul va utiliza energia municipală şi energie solară, fiind el însuşi un conductor electric şi având capacitatea de a stoca energie. De asemenea, acest autobuz va emite ultrasunete pentru a opri maşinile mai înalte să pătrundă în tunelul autobuzului. Raze laser vor scana dimensiunile maşinilor şi în cazul depăsirii inaltimii maxime se va declansa o alarma.

În prezent marile oraşe si-au remodelat principiile traficului pentru a oferi prioritate transportului public. Acest autobuz poate reduce consumul de combustibil cu până la 860 de tone pe an şi emisiile de carbon cu până la 2640 de tone pe an. Constructia va începe la sfârşitul acestui an.

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate