Carol I – un rege pentru Romania

1

Ziua de 26 martie are puternice conotatii istorice pentru Romania. Pe 26 martie 1881, Carol I este proclamat rege, devenind primul rege al Romaniei si primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, dinastie care a condus Romania pana la proclamarea republicii in 1947. In realitate, domnia sa incepe din aprilie 1866, urmand-o pe cea a lui Alexandru Ioan Cuza. Numele sau complet este Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern – Sigmaringen. Germanul Carol I a fost ales domn al Romaniei pe 20 aprilie 1866, imediat dupa inlaturarea lui Alexandru Ioan Cuza in urma unei lovituri de stat.

Data proclamarii sale ca rege, 26 martie 1881, corespunde momentului infrangerii Imperiului Otoman in razboiul ruso-turc. Carol I a fost cel care a comandat armata ruso-romana in timpul asediului de la Plevna. Tot in timpul domniei sale, Romania a obtinut independenta prin Tratatul de la Berlin, 1878 si a anexat partea sudica a Dobrogei in 1913. Imediat dupa proclamarea independentei, Romania devenise un regat in deplin sensul cuvantului. In ciuda staturii sale mici, Carol I s-a dovedit a fi un soldat cu o conditie fizica excelenta, disciplinat  si un bun politician cu o formatie liberala. Domnia  sa de 48 de ani a fost cea mai lunga domnie pe care romanii au cunoscut-o. In toata aceasta perioada, Carol I a contribuit enorm pentru imaginea Romaniei. A obtinut independenta, a redresat economia, a restabilit relatiile externe, a construit Castelul Peles, a introdus stilul architectural german, a ordonat construirea podului peste Dunare intre Fetesti si Cernavoda, legand Dobrogea de restul tarii.

Pe 27 septembrie 1914, Carol I s-a stins la Castelul Peles de la Sinaia, la varsta de 75 de ani. Trupul sau a fost inmormantat la Biserica ortodoxa de la Curtea de Arges.

Dupa 48 de ani de domnie, Carol I a fost urmat la tron de nepotul sau, Ferdinand I, care a infaptuit ceea ce el nu a putut realiza: conducerea armatelor romane intr-un razboi impotriva tarii sale natale si realizarea unei uniri a tuturor provinciilor romanesti.

Venirea lui Carol I in Romania si proclamarea sa ca rege pe 26 martie 1881 au consolidat imaginea Romaniei unite in ochii marilor puteri  datorita relatiilor familiale dintre casa regala Hohenzollern-Sigmaringen si alte case regale puternice din Europa. Totodata, au fost eliminate si potentialele amenintari ce inca mai planau asupra fragilei uniri a principatelor Moldova si Tara Romaneasca infaptuita de Cuza in 1859.

Carol I – un rege pentru Romania

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Tely spune

    A fost,a trecut si atit sa ramina….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate