Care este cea mai mare problemă a primarilor de comune din Neamț

2

Adrian Neculai Nastasă, consilier primar Agapia: Necesitatea racordării de urgență a comunei noastre la conducta de gaz metan.

Acozmei Emilia, primarul comunei Bălţăteşti:   Cea mai mare problemă a localității este alimentarea comunei cu gaz metan.

Dănuț Petraru, primarul comunei Bîra: Lipsa gazului metan.

Cezar Mihai Voroneanu, viceprimar cu atribuții de primar în comuna Bîrgăuani: Lipsa banilor, insuficienți pentru ce ne-am dori să facem.

Cazimir Mihai, primarul comunei Boghicea:Alimentarea cu gaz și asfaltarea drumului județean sunt prioritatea 0. Avem un DJ plin de gropi și ne creează mari probleme, DJ 207A de la km 22 până la 29,6.

Niță Geo-Ovidiu, primarul comunei Borca: Cea mai gravă e problema elevilor de la Liceul M. Sadoveanu, cu transportul. Avem un singur microbuz, mă rog de un an de zile să mă sprijine cineva, dar… niciun rezultat. 2270 de elevi și un singur microbuz funcțional… Poate găsesc sprijin la București… o să văd.

Vali Puică, primarul comunei Borlești: Drumurile.

Georgeta Blaj, primarul comunei Boteşti: Cea mai mare dorință a mea… alimentarea cu gaz. Am înțeles că se ocupă Guvernul. să facă o linie de finanțare separată, numai pentru alimentări.  La noi conducta traversează printre casele oamenilor… avem magistrala. Încă un pic și se finalizează studiul de fezabilitate… ne-au dat speranță parlamentarii.

Lozonschi Daniel, primarul comunei Brusturi: Apa și canalizarea.

Coroamă Dumitru, primarul comunei Ceahlău:Probleme sunt multe, dar cea mai acută.. lipsa banilor, fondurile insuficiente pentru proiectele pe care dorim să le implementăm. Ne întindem și noi cât ne ține plapuma.


State Gheorghe-Daniel, primarul comunei Cîndeşti: Drumurile, e o comună foarte întinsă.

Aurel Ciocanel, primarul comunei Costişa:Ne străduim să vedem ce facem cu alimentarea cu gaze naturale. Sperăm să reușim să demarăm măcar, avem dat în lucru un studiu de fezabilitate. Prin noile reglementări, am înțeles că se vor deschide căile spre finanțări din diverse surse. Din fonduri proprii, nu ne putem descurca. 

Anton Covasan, primarul comunei Dămuc:Cea mai mare problemă e DJ127A, care mă  lupt să îl termin până la alegerile viitoare, din 2020. Dacă nu termin, mă duc acasă. E promisiunea mea față de cetățeni, iar eu am cuvânt. Mai sunt 3,4 km până la limita cu Harghita. Face legătura cu Ardealul, e o zonă frumoasă.

Constantin Păduraru, primarul comunei Dochia: Canalizarea. Acum se montează stația de epurare, avem apă 98% trasă, canalizarea în jur de 65%. În mai, iunie sper să dăm drumul la stația de epurare.

Șoican Iosif, primarul comunei Doljeşti: Lipsa unor drumuri modernizate. Noi am terminat cu tot ceea ce înseamnă alimentare cu apă/canalizare și au rămas drumurile de făcut, de asfaltat.

Ion Nechifor, primarul comunei Drăgănești: Finalizarea lucrărilor de asfaltare a DJ 155B… Avem speranță și promisiuni că se va realiza.

Ioniţă Ion, primar interimar al comunei Dragomireşti: Drumuri și poduri… trebuie modernizate.

Mihai Michiu, primarul comunei Dulceşti: Nu avem probleme deosebite. Poate grădinița… pentru că se învață în 2 schimburi.

Catană Nicolae, primarul comunei Dumbrava Roşie: Birocrația foarte mare.


Gheorghiu Cristinel Vasile, primarul comunei Farcaşa: Amenajarea torentului de la Bușmei și a cursurilor de apă Farcașa, Stejaru. Modernizarea drumurilor, intenționăm să mai depunem un proiect pentru alți 9 km.


Bereșoae Pavel, primarul comunei Gherăeşti: Nu suntem racordați la rețeaua  de alimentare cu gaz metan. Dacă s-ar rezolva și această problemă, comuna ar deveni mai atractivă pentru investitori, iar oamenii ar fi mulțumiți. Și la capitolul infrastructură mai avem mult de lucru.


Manea Gheorghe, primarul comunei Ghindăoani: Comuna noastră nu este lângă un drum național, ci la o abatere de 2-3 km. În perioada de iarnă este foarte greu, ne trebuie mulți bani pentru întreținerea drumurilor. Suntem într-o zonă de pantă. Bugetul e mai mic decât ne-am dori noi pentru bunul mers al comunei. De asemenea, lipsa locurilor de muncă. Nu sunt decât mici întreprinzători în Ghindăoani.

Ciubotaru Vasile, primarul comunei Girov:  Să reușim să acoperim „gaura” de care nu am știut la începutul mandatului… Datoria primăriei de peste 30 de miliarde.

Mihai Gontaru, primarul comunei Gîrcina: Datoria pe care am moștenit-o de la fostul primar. Încercăm să o plătim persanelor care au câștigat procesul. Avem aproximativ 4 miliarde lei vechi și, odată cu plata acestei datorii, putem să ne gândim și noi la alte proiecte. În al doilea rând, avem proiecte europene în valoare de 450.000 de euro de când am preluat atribuțiile de primar și eu zic că e un bun început (cămin cultural, buldoexcavator și alte utilaje necesare pentru deszăpezire).


Băbuţă Vasile, primarul comunei Gâdinți: Finalizarea tronsonului 3 a digului ce protejează localitatea  de apele râului. De câtiva ani, investiția a stagnat. Dacă,  ferească Dumnezeu!, vin inundații, 270 de suflete vor fi inundate. Investiția e a statului, prin Fondul de Mediu, noi nu avem cum să intervenim. Am purtat discuții, poate prin bănuți să se finalizeze lucrarea…


Alexandroaia Vasile, primarul comunei Grinţieş: Lipsa locurilor de muncă, ceea ce a condus la un exod al tinerilor spre alte țări.

Constantin Mătasă, primarul comunei Grumăzești:Nu avem probleme deosebite, cam toate sunt făcute.

Lupu Gavril, primarul comunei Hangu: Faptul că nu găsim firme care să efectueze lucrări pe raza comunei. Am scos la licitație în toamna trecută lucrările de asflatare a unui drum și nu s-a prezentat nimeni la licitație. La fel și pentru centrul civic… Problema forței e muncă e acută.


Baciu Ioan, primarul comunei Horia: Sistemul de apă și canalizare. Ne dorim extinderea lui. Noi am avut un proiect pe fonduri europene, dar a fost respins din cauza punctajului, referitor la stația de  epurare care a fost programată pentru toată comuna si este în conservare. Cei de AFIR au zis că stația trebuie să fie funcțională ca să putem primi fonduri europene. Rămâne să încercăm pe finanțare guvernamentală sau… să vedem ce se rezolvă cu proiectul celor de la AQUA Neamț.

Săbărel-Vanea Roșu, primarul comunei Icuşeşti:   Faptul că nu avem agenți economici pe raza comunei, care să genereze venituri la buget și locuri de muncă. Noi suntem la 20 km de Roman… avem doar câteva societăți agricole în comună.


Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă: Lipsa cadrelor pe Achiziții publice. Funcționari capabili.


Rotariu Vasile, primarul comunei Mărgineni: Problema gunoiului. Oamenii au fost învățați cu colectare din poartă în poartă, iar acum se schimbă sistemul cu firma nouă, care a câștigat licitația la proiectul cu managementul deșeurilor și va fi colectare la platformă. Sper să găsesc înțelegere, urmează să discut cu reprezentanții societății.

Bîrjoveanu Ioan Marcel, primarul comunei Moldoveni:Din punct de vedere administrativ, ar fi faptul că nu reușesc să adun destui bani ca să pot implementa toate proiectele. Din punctul de vedere al oamenilor, probabil că cea mai mare problemă e lipsa banilor, în general. E o localitate cu oameni relativ săraci… Tineri nu mai sunt… Se depopulează comuna.


Ticușor Vasiliu, primarul comunei Petricani: Probleme sunt multe, dar nu cred că pot să zic că e una mai mare ca alta sau că am întâmpinat o problemă majoră pe care să nu o pot rezolva. Încerc să țin pasul cu vremurile și să nu mă plâng de probleme. 


Nicorescu Neculai, primarul comunei Piatra Șoimului:Să fiu cinstit, le-am cam rezolvat. Dacă mai rezolv și cu rețeaua de apă-canalizare care se află în lucru, că suntem prinși în masterplanul Apa Serv, le-am cam apropiat pe toate. Altă problemă ar fi a oamenilor plecați în străinătate, că din 8640 de locuitori, circa 3000 sunt plecați în afară.


Holmanu Constantin Augustin, primarul comunei Pânceşti:Faptul că suntem o comună săracă, suntem oarecum mărginiți, ultima comună din județul Neamț, din partea estică. Populația  este destul de mică- 1600 de locuitori, foarte răsfirați… 5 sate și 2 cătune. Și de-aici apare problema încasărilor foarte, foarte mici. Și nu reușesc să susțin cu aceste încasări toate proiectele, și mă refer aici la  cofinanțări.

Lungu-Bordea Petru, primarul comunei Pîngăraţi: Gazul metan. Conducta trece pe la noi, dar casele sunt răsfirate. Încercăm să facem un proiect pentru racordare.


Vasile Dorneanu, primarul comunei Pipirig:Într-o comună mare cum e Pipirigul și problemele sunt multe, fie că ne referim la cele care vizează modernizarea infrastructurii- extinderea rețelei de apă (în satele Pluton, Dolhești, Pîțîligeni, Stânca, Leghin), înființarea sistemului de distribuție a gazelor naturale, asfaltarea unor străzi și construirea de poduri, fie la modernizarea infrastructurii educaționale sau la oferirea de servicii sociale. Peste toate acestea însă, se impune efectuarea lucrărilor de regularizare, reprofilare și îndiguire (măcar parțială) a râului Ozana și a afluenților săi, deoarece în contextul schimbărilor climatice vor fi mereu probleme în viitor.


Croitoriu Cristian, primarul comunei Podoleni:Cea mai mare problemă e apa și canalul. Noi nu am putut face un proiect, întrucât suntem prinși în masterplanul 2 de extindere a rețelei de apă și canal. Nu depinde de cineva anume, dar se întârzie din cauza procedurilor.

Vasile Emil Dascălu, primarul comunei Poienari:Colectarea deșeurilor, plata cu ECO Neamț… Nu reușim să implementăm proiectul pentru că lumea e reticentă… tariful e destul de mare. O taxă în plus… Vă dați seama că nu prea acceptă. Ajunge undeva la 600 lei/an de persoană și e o mare problemă acolo unde familiile sunt sărace și persoanele sunt multe.

Dumitru Bălăjel, primarul comunei Răucești: Una din problemele care ma frământă este finalizarea procesului din instanță pentru a putea continua lucrările la aductiunea de apă în satele Săvești și Oglinzi; – o altă prioritate stringentă este lipsa canalizării în comună. Totodata îmi doresc să reușesc cât mai repede posibil înființarea rețelei de gaz metan.


Țarălungă Sebastian Bogdan, primarul comunei Războieni:Probleme de infrastructură. Ar mai trebui asfalt, ar mai trebui instalație de canalizare- apă. Încercăm să accesăm fonduri. Să vedem ce putem. Cu apa, suntem prinși în masterplanul ApaServ, vedem când s-or termina procedurile la ei.

Motfolea Vasile, primarul comunei Rediu:Poate gunoaiele. O să fie mare problemă cu colectarea. Noi am semnat un contract, dar va fi foarte greu pentru cetățeni. Să pui 3 lei pe lună pentru un copil de trei ani… e o problemă. Ei nu țin cont că omul e plecat, că avem moldoveni… plătești suma asta. Asta va fi problema numărul 1 la mai multe comune, nu doar la noi.

Ciobanu Manole, primarul comunei Români:Nu sunt probleme grave. Este un program de master plan pentru alimentare cu apă pe toate ulițele, urmând ca după finalizare să facem și canalizare.

Chirilă Nicu, primarul comunei Ruginoasa:Infrastructura. Ce mă deranjează cel mai tare e faptul că suntem traversați de două conducte de gaz metan și mă chinui de cel puțin 2 ani să obțin un aviz să bag și eu gaz metan în comuna Ruginoasa. Este…  inacceptabil, de neconceput. Să fii rupt în trei de 2 conducte de gaz și noi să nu avem gaz metan… E ciudat!


Iacob Gheorghe, primarul comunei Sagna:Aducțiunea cu gazul metan. Avem proiect făcut, finalizăm acum autorizația de construire.


Dascălu Valeria, primarul comunei Săbăoani: . Nu avem probleme grave. Poate faptul că am fost prinși într-un proiect de cadastrare a localității, care trebuia să  se finalizeze anul trecut, dar nu am primit nici la ora asta documentele. A stagnat,  nu știu ce s-a întâmplat cu firma care a câștigat licitația.  Sperăm să nu fi renunțat la contractul pe care îl are cu ANCPI.

Horciu Daniel, Primarul comunei Săvineşti: Lipsa locurilor de muncă.



Oatu Sorin, primarul comunei Ștefan cel Mare:Faptul că după ce s-au mărit salariile, s-a redus bugetul pentru investiții. Așteptăm cu nerăbdare să ni se aloce sume, să facem bugetul pentru 2019.

Găină Iulian, primarul comunei Tarcău: Eu sunt! Inclusiv a politicului. A pedepsit o comună trei ani și jumătate, niciun leu pentru investiții! Și ceea ce spun îmi asum, căci este corect și cinstit. Am 5 proiecte în lucru și nu găsesc bani pentru cofinanțare. Am cerut, cum au cerut și alți primari, iar pe mine m-au trimis să împrumut. Băncile nu mi-au dat, pentru că au o problemă cu administrațiile și cu Guvernul. Am mers să fac împrumut de Trezorie, că se poartă acum, și în două săptămâni mi-au trimis răspuns că nu mai sunt fonduri. Unde să mă duc?! M-am luat de toți. Suntem acuzați că nu accesăm fonduri proiecte. Am cinci, dar fără  bani de cofinanțare!  E o problemă majoră, la care nu-și apleacă nimeni urechea.


Dana Ursache, primarul comunei Tașca: La Tașca nu există „cea mai mare problemă „, la noi apar probleme și luptăm să le găsim rezolvare! Da, e adevărat, ducem lipsa locurilor de muncă, încasăm greu impozitele, se nasc tot mai puțini copii, suferim pentru cei plecați în străinătate etc. Neajunsuri sunt și la noi ca la „orice casă „, dar astea nu-s neapărat probleme!


Constantin Machidon, primarul comunei Tazlău:Comuna mică și nu prea avem bani. Bucuroși le-am duce toate…


Lucaci Ștefan, primarul comunei Tămășeni:Cred că infrastructura. Dacă aș mai prinde acel proiect de 5 km asfalt, cred că ar fi  toată lumea mulțumită.


Vasile Mărculeț, primarul comunei Timișești: Puține surse de venituri la bugetul local. Operatorii de captare apă nu plătesc taxe și impozite către noi. Pe raza comunei avem Apavital și Apaserv, dar  sunt scutiți prin codul fiscal de plata taxelor și a impozitelor locale. Iar prin activitatea pe care o desfășoară, anumite activități de producție sunt restricționate. Adică dezvoltarea economică pe raza comunei are de suferit. Avem proiecte multe, finanțate ori în curs de finanțare, dar nu putem acoperi acele cofinanțări, din cauză că bugetul local este redus.


Butnariu Petru Dorin, primarul comunei Ţibucani: Infrastructura pe partea județeană. Comuna este traversată de DJ 155 și cred că ar trebui o reabilitare asupra acestui drum.  Dacă aș găsi un sprijin din partea Consiliului Județean, aș fi foarte fericit.

Tănăselea Ion, primarul comunei Urecheni: Cea mai arzătoare problemă ar fi al doilea microbuz școlar pentru  deplasarea elevilor. Avem doar un microbuz, ne-ar trebui un al doilea. Am făcut demersurile necesare la Prefectura Neamț, ni s-a promis că la începutul anului 2019 vom avea și cel de-al doilea microbuz școlar.

 

Gheorghe Murariu, primarul comunei Văleni:Banii. Dacă avem bani, le facem pe toate.

Maria Adriana Petrariu, primarul comunei Vînători- Neamț: Întotdeauna există loc de mai bine. Ca un exemplu, ca să înțeleagă toată lumea: când ești acasă întotdeauna găsești ceva de făcut ca să îți fie bine, că faci curățenie, că ai de spălat geamuri, că ai animale pe care trebuie să le îngrijești, că trebuie să îngrijești pământul ca să ai de-ale gurii, ești în permanență ocupat. Așa e și la conducerea unei comune așa de mare și frumoasă cum e a noastră. Întotdeauna ești ocupat. Așa că întrebarea corectă ar fi: care e cea mai mare problemă cu care mă confrunt în ceea ce privește conducerea comunei? Nepăsarea unora, dezbinarea din partea altora. Cu toate acestea, sper ca Dumnezeu să mă țină sănătoasă și puternică pentru a putea realiza tot ceea ce mi-am propus pentru comună.



Filip Ioan, primarul comunei Zănești:Faptul că ne-au plecat tinerii în străinătate.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Alina spune

    Comuna Rediu.Da e o mare problemă cu gunoaiele….Nu avem unde sa le aruncam….Poate ar trebui sa le ducem in curte la Primărie.

  2. Nelu spune

    GAZ ! Sa spunem că aduc Conducta in comunele respective , Dar după de la conducta la fiecare casa trebuie să te branșezi , săpat canal sau poate fi la suprafață , deși uneori sacade presiunea , contor pe care îl plătești , Centrala , calorifere ,robineți termostat ,Ptr Ele. VOI Primari ,realizați ce vorbiți ? Nu zice nimeni ori fi s au sunt 8 10 doritori care sa și Permită investiția , dar restul , oameni. care o viață au avut sobe, Nu mai vorbim că. la tara sunt și mai reticenți , ori că și acum , până a da căldura , gătesc in buc de vară , vara afara pe diferite sobițe cu plită , cuptoare , O butelie sa o încarci , chiar cumperi cu totul E mai Ieftin , decât plata facturii , Care poate fi și electronică , in mediul rural nu va și în cel urban Sunt multi , mamaie , tataie care și au habar sa umble pe gadgeturi .Ei oare discuta , împărtășesc opinii intre Ei ,Unul are 3 țevi , care ii trec prin com și nici un Racord in 24 de luni , Altu zice ceva de 3ron la Gunoi , că ar fi o Problema DECI despre ce Vorbim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate