Capul caracatiței bolnavilor inventați de tuberculoză e în Neamț. Dosar la DIICOT pentru o fraudă de milioane de lei pe concedii medicale ilegale

0

Pe masa procurorilor de la DIICOT Neamț se află încă de la finalul anului trecut, un dosar care anchetează faptul că statul român a plătit, ani la rând, concedii medicale unor persoane care au pretins că suferă de tuberculoză deși aveau diagnostice falsificate și nu figurau în sistemul informatic prin care statul monitorizează toți pacienții cu această afecțiune, spun jurnaliștii de la Recorder într-o anchetă publicată pe 15 iunie.

Potrivit sursei citate, cazul rețelei de fraudare prin concedii medicale fictive este încă la faza de anchetă in rem, adică nu au fost formulate acuzații împotriva unor persoane. În dosar, însă, se pare că sunt vizate persoane din Neamț. Este vorba despre o urmărire penală cu privire la constituirea unui grup infracţional organizat, înșelăciune, fals intelectual și fals în înscrisuri oficiale. Ancheta Recorder oferă și numele persoanelor suspecte de aceste fapte.

Două cupluri de pensionari din Neamț au deținut firme cu ramificații în mai multe județe prin intermediul cărora se comiteau fraude cu concedii medicale. În conexiune cu acești pensionari sunt și angajați ai CAS Neamț.

„Inspectorii antifraudă ai CNAS au descoperit că rețeaua era formată din mai multe firme deținute în acte de părinții unor foști și actuali angajați din Casa de Asigurări de Sănătate Neamț. Aceste firme își băgau toți angajații în concedii medicale pe tuberculoză și decontau de la stat sume considerabile de bani. Parafa de pe actele medicale era falsificată, iar angajații declarați bolnavi nu figurau în registrul informatic al bolnavilor de TBC.

Fraudele s-au concentrat pe diagnostice false de tuberculoză deoarece e una dintre puținele afecțiuni pentru care statul decontează o sumă egală cu salariul brut (minus contribuția la pensie), pe o perioadă lungă și fără un stagiu minim de cotizare la bugetul de asigurări de sănătate. Un bolnav cu TBC poate primi, practic, mai mulți bani fiind în concediu medical, decât dacă ar merge, zi de zi, la serviciu și ar încasa salariul net.”, spun cei de la Recorder.

Întregul reportaj Recorder poate fi citit aici – click.

Această practică a concediilor medicale pe motiv de TBC este foarte veche la Neamț și rețeaua este foarte bine pusă la punct. Au mai fost până acum cel puțin 3 cercetări penale pe această temă, dar s-au evaporat, deși lucrurile erau evidente. Mafia din sănătatea nemțeană nu a avut nicio problemă de a se scutura de celelalte cercetări, iar acum minunea s-a întâmplat pentru că a plecat din alt județ scandalul, ca dacă era tot local…

Noi am mai scris pe această temă în decursul anilor și iată că și aceste lucruri pe care le spuneam se dovedesc acum a fi adevărate.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate