Campanie de prevenire a traficului de persoane la Colegiul Naţional ,,ROMAN VODĂ” din Roman

1

TRAFICUL DE PERSOANE POATE FI PREVENIT

Specialiştii Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Bacău din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane în colaborare cu Poliţia de Proximitate Roman au lansat la data de 05.03.2019 la Colegiul Naţional ,,Roman Vodă” din municipiul Roman, campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării sexuale DISTRUGE ZIDUL INDIFERENŢEI! TRAFICUL DE PERSOANE POATE FI PREVENIT.

La această activitate au participat elevi din cadrul Colegiului, care au primit informaţii utile în vederea evitării situaţiilor de risc, informaţii ce pot fi diseminate şi celor din anturajul adolescenţilor.

Traficul de persoane, în afară de consecinţele grave pe care le produce victimelor, din punct de vedere social şi economic, este un fenomen infracţional internaţional de crimă organizată, cu consecinţe grave asupra siguranţei, sănătăţii şi drepturilor fundamentale ale omului.

Campania are drept scop prevenirea expoatării sexuale , care este în continuare una din cele mai cunoscute şi întâlnite forme de exploatare în rândul victimelor traficului de persoane.

Această formă de exploatare este strâns legată de apartenenţa la gen. Majoritatea victimelor sunt persoane de gen feminin. În atragerea pentru această formă de exploatare, recrutorii îşi aleg viitoarele victime din cercul de cunoştinţe, prieteni sau chiar soţia sau partenera de viaţă. Relaţia de încredere existentă este în avantajul acestora, fiindu-le foarte uşor să le convingă cu propuneri de muncă sau chiar cu ofertarea unor situaţii de practicare a prostituţiei. De multe ori, victimele, aflate sub influenţa traficanţilor, sub imperiul fricii şi terorii, pot declara că aleg să facă această activitate de bună voie şi că nimeni nu profită de pe urma acestor activităţi.

Elevilor li s-au facut următoarele recomandari:

-Nu vă încredeţi orbeşte în promisiunile şi ofertele celor din jur.Chiar dacă primiţi propuneri de muncă/studii sau călătorie în străinătate din partea unui prieten sau a unei cunoştinţe, verificaţi în detaliu propunerea şi asiguraţi-vă de veridicitatea acesteia prin mai multe mijloace.

-Evitaţi ofertele care presupun locuri de muncă aparent uşoare şi câştiguri considerabile într-un timp scurt: saloane de masaj, studiouri de videochat, cluburi de noapte, agenţii de manechine şi fotomodele etc.

-Refuzaţi ofertele de muncă ce presupun acoperirea cheltuielilor de drum sau altor cheltuieli necesare călătoriei  de către angajator.

-Înainte de plecarea în străinătate anunţaţi o persoană de încredere cu cine, unde şi cum plecaţi din ţară.

-Stabiliţi o parolă pe care să o folosiţi în comunicarea cu persoanele din ţară, în situaţia în care aveţi probleme şi nu puteţi transmite acest lucru în mod direct..

-Faceţi mai multe copii ale tuturor actelor necesare pentru călătorie şi păstraţi-le în diferite locuri.

-Notaţi-vă coordonatele misiunii diplomatice sau ale oficiului consular al României din ţara de destinaţie.

-Nu predaţi nimănui actele personale de identitate cu excepţia oficialităţilor de la vamă/poliţie.

Specialiştii Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Bacău din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, împreună cu partenerii interinstituţionali vor desfăşura astfel de activităţi de prevenire în majoritatea instituţiilor de învăţământ din jud. Neamţ.

Informaţii de background:

  • Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional. 
  • Informaţii suplimentare:

Telefon / Fax: 0234-550844,  E-mail:  anitp.bacau@mai.gov.ro

Website: anitp.mai.gov.ro

Youtube: ANITP Romania

Facebook: Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane.  

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Razvan spune

    De ce nu vin cu mascații peste mamilucii cu BMW uri și fetite la strada la produs?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate