Campanie de prevenire a abuzurilor sexuale impotriva minorilor

0

În perioada ctombrie – decembrie 2011, în cadrul Programului de prevenire a delincventei juvenile si victimizării minorilor – prioritate natională a Politiei Romane în anul 2011, în judetul Neamt, se derulează Campania de prevenire a abuzurilor sexuale împotriva minorilor.

Scopul campaniei este reducerea riscului de victimizare a minorilor, prin acest gen de infractionalitate, obiectivele fiind:

– identificarea categoriilor de minori aflati în situatii de potential risc victimal si însusirea celor mai eficiente metode anti-victimizare.

– dezvoltarea colaborării cu alte institutii care au atributii în domeniul protectiei copilului si accentuarea procesului educativ antiinfractional si antivictimal pe baza parteneriatului politie – societate civilă.


– eficientizarea mesajului preventiv, astfel încât acesta să treacă de la simpla informare, la schimbarea de atitudini si comportamente.

– cresterea încrederii grupului-tintă fată de Politie, ceea ce are efect direct asupra gradului de acceptare a informatiilor cu caracter preventive (transformarea politistului într-un prieten al copiilor).

Grupul tintă principal este format din elevi cu vârste sub 15 ani si prin extindere, cu vârste cuprinse între 15-18 ani, iar în secundar părinti si cadre didactice (proiectul urmăreste si sensibilizarea părintilor si cadrelor didactice cu privire la timpul pe care trebuie să-l acorde educatiei sexuale a copiilor si în special adolescentilor).

Partenerii campaniei sunt :

– Inspectoratul de Politie al Judetului Neamt prin Compartimentul de Analiză si Prevenire a Criminalitătii

– Inspectoratul Scolar Judetean

– Directia Generală de Asistentă Socială si Protectia Copilului Neamt

– Protopopiatul Piatra Neamt

-Agentia Natională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacău

– Asociatia Părintilor din Judetul Neamt

– Universitatea „Petre Andrei”, Iasi

În scopul prevenirii unor astfel de fapte interventia politiei trebuie să se facă în acele medii vulnerabile cum este mediul rural, în special în acele localități în care s-au înregistrat genul acesta de infractiune sau în familiile aflate în dificultate, monitorizarea acestor familii si a acelor persoane cu tendinte de manifestare a unui comportament deviant.

De asemenea, intervenția trebuie să se facă si în mediul scolar pentru că cele mai multe victime sunt elevi, în sensul sensibilizării si constientizării părintilor si cadrelor didactice, dar si a comunitătii în general asupra consecintelor abuzului sexual asupra copilului, a semnelor de recunoastere a acestuia si a modalităților de intervenție în astfel de cazuri ( sesizarea instituțiilor specializate – politie, DGASPC, la primul semn că un copil se află în dificultate, asistenta socială, psihologică, juridică, orientarea victimei si familiei acesteia spre acele servicii specializate în protecția drepturilor copilului).

Cu sprijinul financiar al Universitătii „Petre Andrei” din Iasi au fost editate diverse materiale preventive comune ( prezentări în power point, afise, pliante,etc.) care vor constitui suportul activitătilor specifice din teren.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate