Campania Naţională „Un Plus de Siguranţa” si interviu bonus cu un hoţ de meserie

0

Marţi, 2 noiembrie, la ora 11, la sediul IPJ Neamţ a fost organizată o conferinţă de presă pe tema lansării campaniei naţionale „Un Plus de Siguranţă” pentru prevenirea furturilor din locuinţe. La conferinţă a participat din partea IPJ Neamţ şi ofiţerul de relaţii publice, Inspector principal de poliţie Cătălina Bădeanu. Scopul acestei conferinţe a fost popularizarea materialelor din cadrul campaniei prin intermediul presei în ideea prevenirii infracţiunilor de furt din locuinţe.

În data de 20 octombrie a.c., Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate a lansat aceasta campania naţională „Un Plus de Siguranţă”.

Acţiunea se încadrează în prioritatea de acţiune a Poliţiei Române pentru anul 2010 – privind prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului. Prin obiectivele propuse, campania, intitulată sugestiv „Un Plus de Siguranţă” urmăreste informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile de prevenire a infracţiunilor de furt din locuinţă. Totodată, sunt prezentate acestora si o serie de soluţii practice oferite de specialistii în tehnica de securitate.

Iniţierea unui astfel de proiect de către Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalităţii, împreună cu organizaţia profesională a specialistilor în tehnică de securitate, este motivată de interesul comun al celor două structuri de a trage un semnal de alarmă, de a face un demers de constientizare si implicare a cetăţenilor privind autoprotejarea în faţa pericolului infracţional.

În judeţul Neamţ, campania se desfăsoară în perioada 1 noiembrie – 10 decembrie 2010, în municipiul Piatra Neamţ. Poliţistii Compartimentului de Analiză si Prevenire a Criminalităţii si poliţistii de proximitate vor realiza întâlniri cu grupurile ţintă, respectiv cu reprezentanţii Asociaţiilor de Proprietari, în cadrul cărora se vor distribui 2.400 pliante, realizate în cadrul campaniei. Cu ocazia activităţilor ce vor fi efectuate în teren, pentru informarea cetăţenilor, 300 de afise si 300 stikere, realizate în cadrul campaniei, vor fi expuse în holurile blocurilor. De asemenea, afisele vor putea fi vizualizate si la sediile poliţiei, în zonele unde se desfăsoară activităţi de relaţii cu publicul. Cu sprijinul mass-media dorim să informăm cetăţenii cu privire la măsurile cu caracter preventiv ce trebuie adoptate pentru protejarea locuinţelor, prin prezentarea la posturile TV a spotului realizat în cadrul campaniei. Campania va include un concurs destinat asociaţiilor de proprietari din imobilele selectate ca beneficiare ale activităţilor preventive.

Reprezentanţii acestor asociaţii vor putea accesa un formular de participare la concurs de pe site-urile partenerilor si, prin răspunsul la unele întrebări, vor putea câstiga premiul pus la dispoziţie de către A.R.T.S. Formularul stabilit de către iniţiatorii campaniei, după completarea lui de către participanţii la concurs, va fi trimis către Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalităţii. Pentru a răspunde la întrebările de pe formularul de participare la concurs este necesară citirea materialelor de campanie, astfel încât participarea la concurs presupune si însusirea mesajului campaniei. Premiul constă în montarea unor sisteme de securitate pentru protecţia imobilelor si va fi acordat în urma unei extrageri, gen tombola.


Problema majora cu furatul din locuinte este ca in cazul surprinderii hotului totul se poate transforma foarte repede intr-un act de violenta, fie din cauza temerilor hotului ca va ajunge in puscarie, fie din cauza starii de nervozitate a propietarului care descopera ca este furat. De aceea va sfatuim ca in situatii de acest gen sa nu faceti pe eroii si sa anuntati Politia, fara sa va puneti viata in pericol.

Pentru a intelege si dumneavoastra cum gandeste un spargator de locuinte si sa vedeti cat de normal este pentru el ceea ce face, am luat un interviu unui spargator roman care activeaza in afara granitelor si, dupa cum spune el, o face de ceva timp si inca nu are de gand sa se opreasca. Ideea acestui interviu este sa inteleaga toata lumea ca pentru multi hoti nu prea exista alte variante si e mai simplu sa il descurajezi decat sa il prinzi. E mult mai simplu sa ai un sistem de alarma sau un caine in curte decat sa zici ca tie nu ti se poate intampla.

R : De ce furi din casele oamenilor? Ce este in mintea ta cand faci astfel de fapte?

H : Cum sa iti explic…. sunt mai multe feluri de hoti, unii care fura de foame, altii care fura ca sa aiba mai mult si altii care fura ca asa vor ei, ca au ceva la cap.
R : Tu din care categorie faci parte?

H: Eu la inceput am plecat din Romania si am furat de foame, dar acum fur pentru ca altii au prea mult si nu e corect ca familia mea sa nu aiba.

R: Ti s-a intamplat vreodata sa fii prins de propietar in timp ce erai in casa lui?

H: Nu, aia care sunt prinsi sunt aia mai prosti si disperati.Cand vrei sa furi de la un om din casa trebuie sa il urmaresti cateva zile sa vezi ce program are, ii arunci o pisica in curte sau in casa cand el nu e sa vezi daca se declanseaza vreun sistem de alarma, il studiezi bine intai, ca daca intri peste el nu stii ce face omul la spaima si dai peste vreun mosneag care se crede Superman si trebuie sa te aperi si dintr-una  il trimiti pe lumea cealalta si atunci ai incurcat treburile.

R: Si daca intr-o zi cand tu esti plecat sa jefuiesti o casa cand te intorci constati ca cineva te-a jefuit pe tine ? Ce faci ?

H: Nici asta nu mi se poate intampla pentru ca eu stau in banca mea, am o masina normala si nu arat la lume ca stau in lux si am bani si nimeni nu se duce sa fure decat daca stie ca are ce; aia care fura la disperare si de foame sunt prinsi imediat si aia infunda puscariile. Eu fur doar de la cei care au foarte mult si nu vedeti la voi, in Romania, ca se fura cu acte intr-o singura zi cat fura toti hotii din Europa intr-un an? Pe aia de ce nu ii vede nimeni ? Eu fur dintr-o locuinta si aia din Romania fura locuinta cu totul …hahahaha  aia sunt pericolul social, nu noi …hahahaha!

R: Ce ar trebui sa faca  un om ca sa te faca sa te razgandesti si sa nu il jefuiesti?

H: Nu stiu cum fac altii, dar eu nu ma bag la casele cu sisteme de alarma sau care au caini dezlegati, cu toate ca stiu ce sa fac si cu alarma si cu cainele, dar nu ma risc.

R: Nu te-ai gandit ca pana la urma e posibil sa fii prins?

H: Ba da. Dar ce pot sa imi faca? Stau cativa ani in puscarie, dar familia mea de acasa are casa si tot ce le trebuie, lucruri pe care nu le faceam daca stateam in Romania nici in 10 vieti din munca cinstita.

R: In Romania nu ai furat din nici o locuinta ?

H: Nu, in Romania nu furam si nici aici nu am venit sa fur, dar nevoia te invata.

R: Care a fost prima ta spargere ?

H: Prima mea spargere …. a fost de mult, in Germania, si a fost o spargere la disperare, ca nu vroiam sa fur. Eram de 3 zile pe afara, prin ploaie si dupa dormit in boscheti si am intrat intr-o casa de vacanta sa caut de mancare si sa ma schimb si sa ma odihnesc pana cand vine politia sa ma ia. Eram atat de rupt incat am spart ca sa vina politia si sa ma ia, nu ma gandeam la nimic altceva si cand am vazut ca a trecut o zi si nu a venit nimeni am luat ce am gasit la indemana si asta a fost inceputul….

R: Si nu ai de gand sa te opresti si sa faci altceva?

H: Ba da. Mai strang cate ceva sa pun ceva de o parte si vin acasa, imi fac o afacere mica si ma linistesc.

R: Ce ai spune tu celor care vor sa se faca hoti de locuinte ?

H: Hmmm… sa stea la scoala si sa invete, nu ca mine, ca daca ai carte poti ajunge sus de tot si sa furi cu acte si din pix locuinta cu totul, nu sa furi din ea noaptea… hahahaha! Nu … glumesc si eu … Normal ca doar cei cu capul zic ca e bine sa furi …… Nu, nu e bine! La fiecare spargere imbatranesti cu 10 ani de stres si ar fi bine ca toti oamenii sa aiba ce au nevoie si nu sfatuiesc pe nimeni sa faca ce fac eu, pentru mine totul este un risc si o fac pentru familia mea si pentru ca in Romania nu aveam nici un viitor.

R.I. & M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate