Campania de vaccinare antigripală gratuită în Neamț
Campania de vaccinare antigripală gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unitățile sanitare cu paturi și urmărește reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.
Sunt imunizate persoanele din grupele cu risc ridicat de îmbolnăvire: cele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele de orice vârstă cu boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare și boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerului Sănătății şi recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății şi ale Centrului European pentru Controlul Bolilor.
În cadrul programului de imunizare antigripala pentru sezonul 2021-2022 Direcția de Sănătate Publică Neamț a
primit 60.740 de doze de vaccin antigripal, în 6 transe.
Dozele furnizate in prima transa au fost destinate vaccinării copiilor în cabinetele medicilor de familie și în instituțiile de ocrotire sociala, fiind împărțite la solicitarea medicilor vaccinatori.
Pentru vaccinarea persoanelor din celelalte categorii de risc au fost distribuite, într-o primă etapă, câte 40 de doze de vaccin, după care, cantitățile au fost suplimentate in funcție de cerințele medicilor de familie.
Au fost administrate, până în prezent, 28.854 de doze, din care 3.472 în ultima săptămână. Nu au fost
raportate reacții adverse după vaccinările efectuate.
În sezonul 2021-2022 se utilizează vaccinurile Vaxigrip tetra și Influvac tetra – recomandate pentru profilaxia gripei la adulți si copii cu vârsta de peste 6 luni și care asigură imunizarea activă împotriva a patru tulpini de virus gripal.
Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere.
Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai.
Contactați medicul dumneavoastră de familie pentru a afla cum puteți să vă vaccinați antigripal la cabinet!
Ce este gripa?
Gripa este o boală respiratorie contagioasă cauzată de virusurile gripale care infectează nasul, gâtul și, uneori, plămânii. Cel mai bun mod de a preveni gripa este vaccinarea antigripală în fiecare an.
Simptomele gripei
Gripa (gripa) poate provoca boli ușoare până la severe și, uneori, poate duce la deces. Gripa este diferită de o răceală. Gripa apare de obicei brusc. Persoanele care au gripă simt adesea unele sau toate aceste simptome:
• febră* sau senzație de febră/frisoane
• tuse
• durere de gât
• nas care curge sau înfundat
• dureri musculare
• dureri de cap
• oboseala
• vărsături și diaree, mai frecvent la copii decât la adulți.
*Nu toți cei care suferă de gripă vor avea febră.
Cum se răspândește gripa
Gripa se transmite ușor de la om la om, în special prin contact direct cu secreții provenite de la pacienți infecțioși, de exemplu picături de fluide răspândite prin tuse sau expirație. De asemenea, se transmite prin secrețiile de pe mâini, batiste sau suprafețe pe care oamenii le ating. Mai rar, o persoană se poate îmbolnăvi de gripă atingând o suprafață sau un obiect care are virusul gripal și apoi atingându-și gura, nasul sau, eventual, ochii.
Perioada de contagiozitate
Persoanele cu gripă sunt cele mai contagioase în primele 3-4 zile de la debutul bolii.
Unii adulți, altfel sănătoși, ar putea să infecteze alte persoane începând cu o zi înainte de apariția simptomelor și până la 5 până la 7 zile după ce s-au îmbolnăvit.
Unii oameni, în special copiii mici și persoanele cu sistemul imunitar slăbit, ar putea să îi infecteze pe alții pentru o perioadă și mai lungă de timp.
Debutul simptomelor
Timpul de la momentul în care o persoană este expusă și infectată cu gripă și până la începutul simptomelor
este de aproximativ 2 zile, dar poate varia de la aproximativ 1 până la 4 zile.
Complicațiile gripei
Complicațiile gripei pot include pneumonie bacteriană, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor și agravarea afecțiunilor medicale cronice, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astmul sau diabetul.
Printre complicațiile gripei se numără pneumonia și encefalita (inflamația creierului). Persoanele cu afecțiuni
medicale pre-existente au un risc mai mare de înrăutățire a acestora în urma infecției cu virusul gripal.
Persoane cu risc ridicat de gripă
Oricine se poate îmbolnăvi de gripă (chiar și persoanele sănătoase) și probleme grave legate de gripă pot apărea la orice vârstă. Persoanele peste 65 de ani, persoanele de orice vârstă cu anumite afecțiuni medicale cronice (cum ar fi astmul, diabetul sau bolile de inimă), femeile însărcinate și copiii mai mici de 5 ani prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații grave dacă se îmbolnăvesc de gripă.
Prevenirea gripei sezoniere
Primul și cel mai important pas în prevenirea gripei este să faceți un vaccin antigripal în fiecare an. S-a demonstrat că vaccinul antigripal reduce bolile legate de gripă și riscul de complicații grave ale gripei care pot duce la spitalizare sau chiar deces.
Când unei persoane i se administrează vaccinul antigripal, sistemul imunitar (sistemul natural de apărare al organismului) va produce proprii anticorpi (de protecţie) împotriva bolii.
Atunci când este administrat în timpul sarcinii, vaccinul ajută la protejarea gravidei, dar și a copilului său, de la naștere până la o vârstă mai mică de 6 luni, prin intermediul transmiterii protecției de la mamă la copil în timpul sarcinii.
Niciuna dintre componentele vaccinului nu poate provoca gripa.
Vaccinul nu vă va proteja pe dumneavoastră sau copilul dumneavoastră împotriva răcelilor obișnuite, chiar
dacă unele simptome sunt asemănătoare cu cele ale gripei.
Vaccinul antigripal poate fi administrat în acelaşi timp cu alte vaccinuri, dar trebuie administrat în membre
diferite.
Sunt recomandate, de asemenea, acțiuni preventive de zi cu zi:
• păstrați o distanță de cel puțin 1 metru față de ceilalți și purtați o mască bine montată atunci când acest lucru nu este posibil,
• evitați locurile și locurile aglomerate și slab ventilate,
• deschideți ferestrele sau ușile pentru a menține încăperile bine ventilate,
• tușiți sau strănutați în cot sau într-un șervețel îndoit și aruncați șervețelul într-un coș închis,
• curățați-vă mâinile frecvent,
• evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura,
• evitați colectivitățile dacă nu vă simțiți bine,
pentru a ajuta la încetinirea răspândirii microbilor care cauzează boli respiratorii (nas, gât și plămâni), cum ar fi
gripa.
Diagnosticarea gripei
Este foarte dificil să distingem gripa de alte boli respiratorii virale sau bacteriene doar pe baza simptomelor. Există teste disponibile pentru a diagnostica gripa.
Tratarea gripei Există medicamente antivirale gripale care pot fi utilizate pentru a trata boala gripală