Cadrele medicale din dosarul „Vaccinarea la chiuvetă” din Neamț au fost reținute pentru 24 de ore. S-a confiscat o avere: 120.000 de euro

0


Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ a oferit un prim comunicat de presă referitor la cadrele medicale din Neamț și Iași acuzate de luare de mită în schimbul unor certificate false de vaccinare, situație cunoscută și ca „vaccinarea la chiuvetă”.

Citiți și: FOTO: Percheziții în Neamț: Medici și asistenți cercetați pentru că au eliberat certificate de vaccinare

Așadar, la data de 27.10.2021, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ a fost înregistrat dosar penal ca urmare a sesizării din oficiu a ofiţerilor din cadrul D.G.A – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, cu privire la activitatea unor cadre medicale din centrele de vaccinare, care au solicitat si primit sume de bani cuprinse între 100 de euro si 250 de euro de la persoane care doreau să intre în posesia unui certificat de vaccinare împotriva COVID, fără ca doza să fie administrată în realitate. În unele cazuri, beneficiarii au obținut certificatele de vaccinare fără ca măcar să asigure prezența fizică la cabinetele medicale sau centrele de vaccinare, mai arată DGA.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că ar fi vorba despre cadre medicale din Tașca – Neamț, Țibucani – Neamț și Ciohoreni – Iași. Unul dintre medici ar fi fost chiar premiat pentru merite deosebite în campania de vaccinare de către prefect, scrie Ziarul de Iași. Beneficiarii din Neamț ar fi cumpărat de la aceste cadre medicale certificatele de vaccinare cu sumele menționate mai sus. De asemenea, ar fi vizat și un centru de vaccinare drive-through din Piatra-Neamț. Aceste informații, însă, nu sunt precizate în comunicatul oficial ar procurorilor, dar au fost prezentate în presa națională, conform sursei citate.

Potrivit procurorilor, în cauza se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influență prevăzută de art.291 Cod Penal, dare de mită prevăzută de art.290 Cod Penal, luare de mită prevăzută de art.289 Cod Penal și fals informatic prevăzută de art.325 Cod Penal.

În cadrul urmăririi penale, la data de 12.01.2022, s-au efectuat 25 de percheziții la domiciliile unor persoane din județele Neamț și Iași, fiind identificate și ridicate diferite înscrisuri doveditoare, precum și sume de bani în cuantum de aprox. 120.000 de euro.
Ca urmare a cercetărilor, procurorul de caz a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 5 suspecţi, care au fost conduşi la sediul parchetului si audiaţi, conform dispoziţiilor legale.

Precizăm că în cauză s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a suspecţilor, iar în cursul zilei de mâine, 13.01.2022, vor fi formulate către Tribunalul Neamţ propuneri de luare a măsurii arestării preventive.

Dosarul penal este instrumentat cu sprijinul polițiștilor D.G.A. din cadrul serviciilor județene anticorupție Neamț, Suceava, Iași, Vaslui și Bacău, a polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, precum și efective ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamţ și Brigăzilor de Operațiuni Speciale Bacău și Suceava.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea şi arestarea preventivă reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi ce nu pot să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ
2022-01-12_comunicat

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate