Un oficial EMA consideră că rapelurile repetate și dese pot afecta sistemul imunitar

0

Un reprezentant EMA – Agenţia Europeană a Medicamentului şi-a exprimat marţi îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze de vaccin de rapel pentru Covid-19 şi a spus că în prezent nu există date care să susţină această abordare, în timp ce caută mai multe informaţii despre varianta Omicron, care se răspândeşte rapid

În timp ce utilizarea rapelurilor suplimentare poate face parte din planurile de urgenţă, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, a declarat Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), într-o conferinţă de presă.

Oficialul EMA și-a exprimat îngrijorarea că o strategie de a da rapel la fiecare patru luni prezintă, ipotetic, riscul de a supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor și de a duce la oboseală în rândul populației.

Trebuie să fie clar că nu putem face doze booster la fiecare 3-4 luni. Desigur, când vine vorba de cei vulnerabili, imunocompromiși, este o altă poveste și e de așteptat ca o a patra doză să fie luată în vedere. Dacă vom da doze booster la 3-4 luni, există probleme potențiale legate de răspunsul imun. Trebuie să avem grijă să nu încărcăm sistemul imunitar cu imunizare repetată, existând un risc de oboseală la nivelul populației. Putem face asta o dată, sau de două ori, dar nu în mod repetat și constant. Ar trebui să existe un spațiu mare între doze, iar dacă vorbim de o fază endemică, administrarea boosterului ar trebui sincronizată cu sezonul rece ca în cazul vaccinului antigripal Trebuie să ne gândim cum facem tranziția de la contextul pandemic la contextul endemic.” , a mai spus Marco Cavaleri.

EMA continuă să monitorizeze datele emergente cu privire la eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19, inclusiv a bolilor cauzate de varianta Omicron, care acum se răspândește rapid în întreaga UE.

Deși Omicron pare a fi mai infecțios decât alte variante, studiile din Africa de Sud, Marea Britanie și unele țări din UE arată un risc mai mic de a fi spitalizat după infecția cu Omicron; pe baza acestor studii, riscul este estimat în prezent a fi între o treime și jumătate din riscul cu varianta Delta.

Rezultatele studiilor publicate recent arată că eficacitatea vaccinului împotriva bolilor simptomatice este mai mică pentru Omicron decât pentru alte variante și tinde să scadă în timp. Ca urmare, mai multe persoane vaccinate sunt susceptibile de a dezvolta o boală revoluționară din cauza Omicron.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate