Buletinul electronic cu cip – Proiectul de lege a fost adoptat ieri

0
Foto caracter ilustrativ

Camera Deputaților (for decizional) a adoptat ieri proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărțile de identitate electronice cu cip.

Proiectul de lege prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.

Pentru prima dată, se va putea emite buletin și copiilor care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani. Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

Cartea electronică va putea ține locul cardului de sănătate însă actul normativ include și posibilitatea eliberării actului de identitate simplu, deci fără cip.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate:

a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Mai multe detalii aici și aici.

Surse: digi24, agerpres

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate