Brusc s-au trezit unii care vor să salveze Cetatea Neamț sau poate vor doar banii de reabilitare

0

În ultima perioadă, de când a început să miroasă a fonduri pentru reabilitarea Cetății Neamț au și apărut politicienii care ceartă Consiliul Județean că nu are grijă de monumentul istoric și, desigur, specialiștii care plâng și ei de mila cetății prin pereții căreia s-ar infiltra apa. În fapt, apa nu se infiltrează în pereții cetății, iar degradarea nu este la pereții cetății propriu-zise.

Se poate observa din pozele din anii 60 că acolo erau niște mormane de pietre printre care se deslușeau ruinele unei construcții de tip cetate. În 1966, când venise Ceausescu la Cetatea Neamț, chiar se observă în poze și niște schele, semn că se apucaseră de lucrat la Cetate.

sursa: „Fototeca online a comunismului românesc”, Cota: 369/1966

Direcția Monumentelor Istorice a demarat în perioada 1968 – 1972 importante lucrări de consolidare – restaurare ale cetății, lucrări conduse de către arhitectul Ștefan Balș. Amănunte aici.

Așadar, deși Cetatea Neamț, unul dintre simbolurile istorice ale României, situată în Târgu Neamț, este declarată monument istoric, în spatele zidurilor sale impunătoare se ascunde o poveste complexă de restaurare și reconstrucție care expune amănunte importante despre autenticitatea și conservarea patrimoniului cultural.

Este binecunoscut faptul că multe dintre monumentele istorice din întreaga lume au suferit transformări de-a lungul timpului, fie din cauza degradării naturale, fie ca urmare a intervențiilor umane. Cetatea Neamț nu face excepție. Deși unele părți ale cetății sunt originale, datând din perioada medievală, multe secțiuni au fost reconstruite în secolele ulterioare.

Conform surselor istorice, Cetatea Neamțului a fost construită inițial în secolul XIV, servind ca fortăreață importantă în cadrul Moldovei medievale.

Începând cu secolul al XVIII-lea, Cetatea Neamț rămâne în paragină si a fost distrusă de către vreme sau de către localnicii care foloseau piatra de la cetate în construcții. Se interzice luarea pietrei din cetate abia în secolul al XIX-lea de către Departamentul pricinilor dinlăuntrul Moldovei.

Cu timpul, structura a suferit deteriorări semnificative, iar ceea ce vedem astăzi este rezultatul unor eforturi de restaurare din secolul al XX-lea și începutul secolului al XXI-lea. Aceste lucrări de restaurare au fost bazate pe cercetări arheologice și pe interpretarea datelor istorice disponibile la momentul respectiv. Deși s-au făcut eforturi pentru a respecta structura originală, multe dintre deciziile de reconstrucție au fost influențate de interpretările și viziunile istoricilor și arhitecților din acea perioadă.

Deci, în lipsa unor documente sau imagini exacte din perioada construcției originale, reconstrucția cetății a necesitat un anumit grad de interpretare. Astfel, forma actuală a cetății nu reflectă cu exactitate structura inițială, ci mai degrabă o viziune modernă asupra modului în care ar fi putut arăta cetatea în trecut.

Fără nicio discuție, Cetatea Neamț este un simbol și un pilon al istoriei neamului nostru și, chiar dacă a fost reconstruită, este un monument istoric de mare valoare. Important este să știe toată lumea care este adevărul și să nu cadă în plasa manipulărilor celor care doresc să lase impresia ca cineva lasă să se degradeze un monument istoric autentic și că se infiltrează apa prin pereții clădiți pe vremea lui Ștefan cel Mare. E vorba doar de niște degradări ale unei replici a părții superioare a cetății, replică despre nici măcar nu se știe dacă e a originalului. O replică ce este doar concretizarea eforturilor de a păstra și de a onora trecutul. Un echilibru delicat între conservarea autenticității și necesitatea de a menține vie istoria, un echilibru pe care România, ca și multe alte țări, încearcă să îl navigheaze cu respect și atenție.

În concluzie, părțile originale din Cetatea Neamțului reprezintă doar o parte din ceea ce vedem astăzi, iar problemele cu infiltrarea apei sau tencuiala sunt probleme ale părții reproduse a cetății, deci degradarea lor nu reprezintă degradarea moștenirii istorice, cum ar vrea unii să vă facă să credeți.

Desigur că noi am anticipat că se va ajunge la aceste infiltrații și deteriorări ale Cetății Neamț, deoarece la ultima reabilitare mai mult s-a furat din bani decât să se investească și totul s-a făcut într-o mare bășcălie despre care am scris la momentul respectiv, iar pentru cei care au uitat aveți mai jos articolele. Iar cei care ceartă acum Consiliul Județean pentru problemele de la Cetatea Neamț ar trebui să se uite puțin mai bine la cine a făcut reabilitarea de la care s-a furat jumătate din bani și apoi să vorbească.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate