BOR consideră blasfemie afișele înfățișând cadrele medicale ca sfinți

1

McCann România, cu sprijinul ilustratorului român Wanda Hutira, a demarat o campanie vizuală în semn de mulțumire pentru cadrele medicale din prima linie în criza COVID-19. Acest proiect dorește să afișeze în spațiile publice imagini cu o interpretare unică și doresc să arate importanța rolului cadrelor medicale în această perioadă.

În București au apărut primele afișaje stradale care înfățișează cadrele medicale într-o perspectivă sacră. Ilustratorul a reprezentat medicii cu măști și instrumente medicale într-un context sacru desprins din mai multe religii: creștinism, hinduism, budism.

Deși au fost și multe reacții pozitive, BOR consideră campania o blasfemie. „Scandalul” a ajuns și în presa internațională, publicația New York Times, sub semnătura Reuters, precizând într-un articol cu data de astăzi, 29 aprilie, că BOR vede acest lucru drept o „insultă pentru iconografia creștină.”

De asemenea, potrivit aceleiași publicații, primăria Capitalei a declarat că va solicita firmelor de publicitate scoaterea afișelor, parte a unei campanii europene mai largi care înfățișează asistenții medicali și medicii într-un stil care amestecă elemente de benzi desenate cu arta religioasă.

Medic prezentat ca sfânt. Ilustrație de Wanda Hutira. Foto: Cătălin Dobre, Creative Director McCann CEE / Facebook

„Este o campanie de promovare a unei viziuni distopice asupra situației induse de pandemie”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Bisericii, Vasile Bănescu. El a spus că afișele sunt „o maltratare vizuală a iconografiei creștine. Nu este doar un act blasfemiator, ci și o insultă față de onorabila profesie a medicilor care, ca noi toți, nu cred că sunt sfinți sau salvatori improvizați și nu solicită un cult public.”

„(Afișele) au fost o alegere artistică îndrăzneață, dar una care nu urmărește în niciun fel un scop politic, religios sau de orice alt tip”, a declarat McCann România într-un comunicat. „Este un gest de recunoștință pentru medici”.

Majoritatea românilor din statul de est social conservator al Uniunii Europene sunt creștini ortodocși, iar Biserica are o influență considerabilă, mai arată sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, Șerban Tarciziu, spune că apreciază viziunea Wandei Hutira. „Biserica Catolică nu a formulat un punct de vedere referitor la aceste imagini. Eu personal apreciez încercarea exprimării artistice a unei idei frumoase în limbajul imagistic al mai multor religii”, a spus Șerban Tarciziu, pentru Libertatea.

Un articol mai amplu despre poziția BOR puteți citi în basilica.ro.

Dincolo de conflictele generate, rolul cadrelor medicale în această perioadă este esențial și se cuvine să le mulțumim pentru sacrificii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Andi spune

    Am ajuns sa o vad si pe asta. Sa-si bata joc de Icoane de Sfinti niste hulitori ai religiei crestin Ortodoxe prin intermediul media si sa ridice la rangul de sfinti niste oameni care nu va contrazic isi dau toata silinta in meseria lor dar sa nu uitam ca daca Dumnezeu ingaduie o seceta de care Romania deja sufera sa vedem atunci ce afise mai afisati.
    -ROMANI TREZITI-VA PANA CAND NU E PREA TARZIU.
    SA PUNEM GENUNCHIUL LA RUGACIUNE CA NINIVITENII – sa-l putem imblinzi pe Domnul si sa nu ne piarda.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate