Beleaua neagră de Piatra-Neamț și demolarea domeniului public
Cu inima strânsă în primul rând prin efectul patriotismului local, am aflat trista veste a decesului unei statui dragi, de referință, din defuncta Perlă a Moldovei, în prezent doar Șperlă. Încărcătura simbolică a zilei alese pentru demolare, sărbătoarea Sfântului Gheorghe, ni-l arată pe primarul Andrei Cara-belea (Beleua neagră) pornit să ne biruiască.
În fotografia aflată la locul faptei descoperim un „monument comemorativ de for public” care seamănă de minune cu cel de la Tarcău, dedicat Reginei Maria, ridicat în Anul Centenarului, după cum consemna ziarbicaz.ro pe 31 octombrie 2018.
Pe boistea.mmb.ro, de exemplu, stă mărturie și o fotografie de la slujba de sfințire:
Nu încape discuție, acțiunea era cunoscută de anul trecut, dovadă stând autorizația de construire nr. 183 din 16 iunie 2020. Numele firmelor implicate au o sonoritate consistentă: CARO SERV COM din Piatra-Neamț (proiectant) și MADNIKO NEWEDIL din Almaș (constructor). La prestigiul și recunoașterea profesională de care se bucură, dublate de etalonul de respectare a legilor, cetățenilor și istoriei consacrat de primăria pietreană, sub forma și conținutul unei ștafete nevăzute, probabil că acolo era locul potrivit pentru un monument „în memoria și pentru cinstirea jertfei martirilor și eroilor din închisorile comuniste”, dar nu ne dădeam seama. Dacă are cel puțin gabaritul celui de la Tarcău, e de așteptat să fim contemporani cu „edificarea” unei contribuții locale de seamă în revoluționarea urbanismului și amenajărilor peisagistice, așa cum aproape în altă viață am fost martorii taberelor de sculptură de pe dealul Cozla. Cum acestea s-au organizat în 1979 și 1981 sub înaltul patronaj al Uniunii Tineretului Comunist, opțiunea pentru viitorul monument ar veni că a fost nepermis de întârziată. Probabil că s-ar impune demolarea grabnică a Palatului Administrativ moștenit de la PCR și a ce-or mai avea la îndemână în proprietate publică.
Proprietate publică am spus? Hm, sensibil moment!… Dacă s-a uitat, reamintesc incomoda Hotărâre de Guvern nr. 1.356/ 27 decembrie 2001, cea „privind atestarea domeniului public al județului Neamț, precum și al municipiilor, orașelor și comunelor din județul Neamț”. Aceasta conține o și mai incomodă Anexă nr. 2 cu inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului Piatra-Neamț. (Am făcut trimitere recent la acest act, când am stârnit amintiri neplăcute, vechi de la 2014, despre socotelile reale cu terenul Bazei Hipice.)
În anexa vremurilor de început descoperim inventarul bunurilor care aparțin domeniului public, însușit de Consiliul local prin HCL nr. 146 din 19.08.1999, modificat prin HCL nr. 61 din 12.04.2001. La poziția 118 (din totalul de 136) figurează statuia demolată, cu o valoare de inventar de 5.000.000 lei în banii de atunci. Aceeași valoare e trecută în dreptul fiecăreia dintre cele 17 statui, cu defunctul bust al Mareșalului Ion Antonescu inclus.
De aici încolo, lucrurile s-ar complica fiindcă la domeniul public nu umbă fiecare primar, sub atenta observație și autoritate a consiliului local, după cum îl taie capul, ambiția și interesele. Una e să plantezi o neasemuită bucățică de peisaj floricol-arboricol la poalele Turnului Clopotniță al lui Ștefan ce Mare, alta e să demolezi domeniul public.
Dacă sunt acte pentru operațiunea din Parcul Central (tot domeniu public), ar fi indicat ca Belaua neagră să ne scutească de chinul unei cercetări independente, să le prezinte el public. Musai cu date actualizate. Altfel nu știi peste ce mai dai.
Ca de-un exemplu, în anexa pomenită, la poziția 73, apar spații verzi în suprafață totală de 129.980 m.p., cu o valoare de inventar de 11.200.000.000 lei. (În paranteză fie vorba, pentru uzul dragilor pietreni, cineva a făcut rost de acest document util abia de la Regia Autonomă Monitorul Oficial. Noroc că are ștampilă pe care scrie „conform cu originalul”.)
Să vezi minune în speța cu terenul fostei Terase Tonique de pe Bulevardul Republicii, care nu figurează în 2001 ca poziție independentă, deși în multe acte emise de Primăriei scrie că e domeniu public. Îl cauți, într-o doară și fără răutate, nu altfel, la moștenirile din spații verzi. Pauză, nu e nici în anexa Registrului local de specialitate, parte a secțiunii Administrarea domeniului public de pe site-ul Primăriei. Vorba celebrului Ovidiu Grecea, cu peste 20 de ani în urmă, lucrăm cu materialul clientului!… Prin urmare, în deplinătatea bunelor intenții, te gândești că l-or fi trecut mai târziu. Asta se face cu obligatoriu cu acte. Pe care, poate mai devreme de 2024, făcând… rapel la sensul civic al activității, primarul o să le scoată la iveală. La fel ca pe cele cu demolarea statuiei. Dacă nu le arată, înseamnă că ori nu sunt, ori le ascunde. Doar nu degeaba insist și insistăm să prezinte oficial activul și pasivul preluat de la predecesorul DVC 2, adică reevaluatul politic Dragoș Victor Chitic.
Cât privește strict soarta statuiei, decât s-o arunce pe naiba știe unde, mai bine o donează Oradiei. Pe pariu că opera Iulianei Turcu va fi bine primită în orașul său natal? Plus că numele „obiectului” (Teatru) e perfect pentru o urbe de elită unde teatrul trăiește o glorie aproape neverosimilă.
Viorel COSMA
Am umplut țara cu biserici, acum o umplem si cu cruci; nu rămîne decît să dăm calendarul înapoi în Evul Mediu!
Ai dreptate, Leo.