Autoritati in alerta: Cod Galben in Neamt

0

Astăzi, 14 mai a.c., ora 15.00, s-a desfăşurat videoconferinţa viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, domnul Gabriel Oprea, pentru analiza măsurilor necesar a fi luate la nivelul unităţilor administrativ teritoriale în contextul evoluţiei situaţiei hidrometeorologice.
Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a solicitat tuturor şefilor structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne să asigure continuitatea la conducere, instituţiile rămânând în stare de alertă pentru a putea interveni cu operativitate în orice situaţie care ar putea fi creată prin manifestarea fenomenelor hidrometeorologice. Totodată, la Ministerul Afacerilor Interne este activat Centrul Operaţional de Comandă.
La nivelul judeţului Neamţ, asociat atenţionării meteorologice – COD GALBEN – instituită pentru intervalul 14 mai, ora 12.00 – 15 mai, ora 18.00, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică – COD GALBEN – potrivit căreia, în intervalul 15 mai, ora 06.00 – 16 mai, ora 18.00, pe cursurile superioare şi pe afluenţii râurilor Moldova, Bistriţa şi Trotuş vor avea loc creşteri de debite şi niveluri, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE. Se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale. Aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri. La videoconferinţă au participat şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, sub conducerea prefectului judeţului, domnul Ioan Vlad Angheluţă.
“Vă solicit tuturor implicare şi responsabilitate în monitorizarea şi intervenţia cu operativitate pentru prevenirea sau îndepărtarea efectelor potenţialelor situaţii de urgenţă, dacă evoluţia fenomenelor hidrometeorologice o va impune. Un rol foarte important îl vor avea şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă care vor trebui să monitorizeze cu toată atenţia evoluţia fenomenelor hidrometeorologice la nivelul localităţilor. Prioritatea zero o reprezintă protejarea vieţilor omeneşti, dar şi reducerea efectelor potenţialelor situaţii de urgenţă care pot afecta bunurile materiale şi mediul. În acest sens, este obligatorie verificarea planurilor de evacuare în situaţii de urgenţă, concomitent cu identificarea spaţiilor unde ar putea fi cazate persoanele vizate de o posibilă acţiune de evacuare. Vreau ca fiecare problemă să fie anunţată oportun structurilor cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi să acţionaţi încă din fază incipientă pentru prevenirea şi limitarea efectelor negative”, a declarat preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Vlad Angheluţă.

La nivelul Instituţiei Prefectului – Judeţul Neamţ a fost instituit serviciul de permanenţă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ a activat grupa operativă (care îşi va desfăşura activitatea 24 de ore din 24) şi are pregătit un efectiv de 90 de subofiţeri în serviciul operativ, gata să intervină în orice moment. De asemenea, 60 de subofiţeri sunt în rezervă, pregătiţi să intre în dispozitiv în cel mai scurt timp.
Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ a activat echipele de intervenţie (4 echipe cu 45 de persoane). Totodată, au fost pregătite stocuri de materiale şi mijloace de intervenţie (36.000 de saci, 900 kg folie polietilenă, 4 utilaje, 4 autobasculante, 5 motopompe, mijloace de iluminat, scule şi unelte necesare) pentru eventuale intervenţii la lucrările hidrotehnice şi eventual sprijin acordat comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.
În cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, inspectorii şefi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul de Jandarmi au informat că structurile proprii sunt pregătite să intervină, dacă situaţia o va impune, atât cu forţe din serviciul operativ, cât şi cu forţe aflate în rezervă.
Prefectul judeţului Neamţ, domnul Ioan Vlad Angheluţă, a dispus o serie de măsuri cu caracter obligatoriu pentru membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, în completarea măsurilor ordonate în data de 13 mai:
1. Avertizarea populaţiei din localităţile şi zonele vulnerabile sau expuse riscului de inundaţii.
2. Actualizarea/verificarea tuturor prevederilor planului de evacuare în situaţii de urgenţă şi organizarea în amănunt a punerii acestuia în aplicare.
3. Revederea planurilor de cooperare cu operatorii economici din zona de responsabilitate pentru punerea la dispoziţie a mijloacelor necesare asigurării măsurilor de protecţie (supraînalţare diguri, construcţie de noi lucrări de apărare, asigurare spaţii şi cazarmament pentru cazare etc).
4. Monitorizarea în permanenţă a cursurilor de apă.
5. Îndepărtarea materialelor ce pot obtura cursurile de apă la formarea viiturilor, decolmatarea podurilor şi podeţelor, a şanţurilor şi rigolelor şi/sau restabilirea continuităţii acestora pentru a asigura scurgerea apelor.
6. Participarea la acţiunile de protecţie şi de apărare împotriva inundaţiilor, cu utilaje şi echipamentele din dotarea proprie.
7. Întocmirea şi transmiterea la Dispeceratul I.S.U. „PETRODAVA” al Judeţului Neamţ şi la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ de rapoarte operative cu privire la orice situaţie de urgenţă produsă, efectele acesteia şi măsurile întreprinse pe plan local.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate