AUDIO: DSP-urile obligate să vaccineze, la ordin, fără seringi livrate

2

Un fragment audio dintr-o ședință cu DSP-urile de astăzi, 15 ianuarie, a fost publicat de g4media.ro.

Din ce se poate înțelege din înregistrare, se pare că DSP-urilor li se ordonă începerea vaccinării în centrele rezidențiale de astăzi, deși, spun unii reprezentanți din teritoriu, nu există încă publicată legislația în monitorul oficial și nici nu au ajuns materialele sanitare necesare vaccinării, motiv pentru care au amânat campania pentru săptămâna viitoare.

La ordin, în ciuda neajunsurilor, DSP-urile trebuie să înceapă în acest weekend vaccinarea cu echipe mobile în centrele rezidențiale și să nu mai aștepte materialele sanitare, ci să le… împrumute.

Deși unii au criticat această măsură „pe repede înainte”, DSP-urile care nu se conformează cu cerințele de la centru, fără motivații serioase, vor fi reclamate Ministerului Sănătății.

Surse audio: g4media.ro. Transcriptul înregistrării poate fi citit aici – click.

Potrivit unui comunicat oficial: „Începând de astăzi, 15 ianuarie a.c., odată cu declanșarea activităților de vaccinare pentru populația aflată în Etapa a II-a, care se derulează în același timp cu imunizarea persoanelor din Etapa I, în România sunt active 309 centre cu 413 puncte de vaccinare. Dintre acestea, 60 de centre, cu 84 de puncte de vaccinare sunt organizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), iar 39 de centre, cu 45 de puncte de vaccinare, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Totodată, persoanele internate în cele 1.884 centre medico-sociale și rezidențiale de la nivel național vor fi imunizate prin intermediul echipelor mobile de vaccinare.

UPDATE:

Precizare de presă DSU, 16 ianuarie 2021

Ca urmare a informațiilor diseminate opiniei publice de către publicația G4Media, conform cărora “Un colonel din DSU dă ordine militărești direcțiilor de sănătate publică. Acesta amenință șefii de servicii, deși nu sunt materiale sanitare pentru vaccinarea populației”, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm următoarele:

Discuțiile înregistrate diseminate opiniei publice de către publicația amintită anterior sunt fragmente ce fac obiectul unei ședințe interne, în sistem de videoconferință cu Direcțiile de Sănătate Publică, în vederea stabilirii unei bune organizări în contextul începerii celei de a doua etape a vaccinării, pentru persoanele vizate, din această categorie.

Pentru a aduce lămuriri primului aspect, diseminat greșit opiniei publice, reiterăm faptul că domnul Călin Alexandru, este în primul rând medic, NU deține grade militare, deci NU este colonel, deține funcția de director general al Direcției Generale Urgențe Medicale din cadrul DSU și prin ordin de ministru a fost desemnat membru în cadrul CNCAV.

Dat fiind faptul că anterior ocupării funcției deținută astăzi, în cadrul DSU, dr. Călin Alexandru a ocupat mai mulți ani funcția de director general în cadrul Ministerului Sănătății, subliniază și mai mult expertiza, experiența pe care o are domnul doctor în relația cu celelalte instituții aflate în coordonarea Ministerului Sănătății.Totodată, pe marginea celor prezentate in materialul audio, respectiv în stenograme, se evidențiază ideea găsirii unei soluții viabile pentru ca etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19 să înceapă, și nu amenințări.

În cadrul unor alte ședințe în sistem de videoconferință, cu aceeași participanți, soluția viabilă identificată în urma unor analize a fost aceea ca centrele de vaccin să folosească seringile disponibile, deținute de fiecare centru, ca mai apoi, după încheierea acordurilor cadru de către ONAC și încheierea contractelor subsecvente de către IGSU în vederea achiziției de seringi de mai multe tipuri, să fie restabilite stocurile din fiecare centru.

Inclusiv CNCAV a transmis unităților spitalicești ca produsele pe care le utilizează pentru campanie să fie înregistrate, pentru a fi compensate mai apoi la momentul când va fi finalizată achiziția.Astfel, în baza analizelor efectuate la nivelul CNCAV, în comunicare permanentă cu fiecare centru de vaccinare, materialele necesare imunizării numărului de persoane din cea de a doua etapă, programate ieri, era suficient.

Totodată, astăzi a sosit prima tranșă de materiale sanitare, inclusiv seringi de 1 ml și 3 ml pentru diluție, achiziționate de ONAC.

În cursul zilei de astăzi și mâine, IGSU distribuie aceste materiale unităților spitalicești din țară.Precizăm încă o dată faptul soluțiile oferite tuturor centrelor de vaccinare au la bază analize și discuții permanente între toate organele competente responsabile de campania de vaccinare a populației împotriva COVID-19, cu reprezentanți în cadrul CNCAV.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Miha spune

    Bravo d-lui de la Arad! Cei din Vest corecți …asteapta legislația si nu au materiale.Ne vaccineaza ca pe oi?? La ce atâta grabă cu vecinul asta? Cu testarile pt.Covid nu s-au grăbit asa? Județele din Moldova tacute. Încă o dată bravo Arad!!!

  2. Marius spune

    Mai stiti perioada aceea in care niste persoane cu mari probleme la mansarda intepau cu seriga oamenii prin mijloacele de transport in comun si a intrat politia in alerta? Ar fi interesant sa se repete dar cu seringile sa fie cei din centrele de vaccinare, ce mai conteaza daca vrea omul sau nu sa se vaccineze. Mai ales ca in Piatra Neamt vor avea banda de transport in comun si o pot face centru de vaccinare. Si nu risca nimic, politistii dau doar avertismente nu si amenzi. Asta inseamna Romania lucrului bine facut.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate