Atenție la căpușe!

0

Medicii veterinari avertizeaza ca a crescut ingrijorator numarul cazurilor de animale de companie infestate cu boli transmise de capuse (Babesia, Anaplasma, Haemobartonella, Bartonella sau mai puțin cunoscutele (în rândul proprietarilor cel puțin) Borelia, Ricketsia, Ehrlichia, etc.. Atentie! Toate aceste boli se transmit si la om!). In tara s-au inregistrat multe cazuri de oameni care au ajuns la urgenta dupa ce au observat ca au intrat in contact cu capuse. Căpuşele sunt insecte parazite care populează suprafaţa corpului, fiind găsite pe tegumentele mamiferelor, sau în blana lor, sau pe pielea păsărilor, sunt paraziţi care se hrănesc cu sângele gazdelor pe care le parazitează.

Boala generate de intepatura capuselor, cunoscuta si sub numele de boala Lyme, este extrem de periculoasa. Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează pe cele ale altor boli; reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări.

Afecţiunile pe care capuşele le pot determina în organismul uman au ca simptome manifestari asemănătoare gripei: febră, cefaleea, greaţă, vomă. Netratată cores­punzător, Lyme poate cauza paralizii şi chiar moartea. Puterea infecției nu depinde de gradul de infestare cu căpușe, deoarece paraziții externi sunt numai niște purtatori ai agentului patogen. O singură căpușă ”purtătoare” care înțeapă o singură dată poate fi de o mie de ori mai letală ca o mie de căpușe ”sănătoase” care înțeapă de o mie de ori.

Daca aveti animale de companie nu ezitati sa mergeti la medicul veterinar pentru o deparazitare externa.

E. Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate