Noile medicamente care ar putea împiedica distrugerea nervilor în scleroza multiplă

0

Scleroza multiplă este o boală autoimună în care componente ale sistemului imunitar atacă din greșeală țesutul adipos din jurul nervilor din creier și măduva spinării. Majoritatea medicamentelor au ca scop momentan diminuarea simptomelor bolii. Dar o echipă de oameni de știință cred că au găsit o abordare diferită a tratamentului: orientarea către celulele stem deja prezente în sistemul nervos al pacientului.

Celulele stem, asociate de obicei cu embrionii, există și în corpul adulților – este însă mai dificil să le activăm. Celulele stem sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă din corp, cum ar fi cele din mușchi, țesutul cerebral sau, în cazul cestui studiu, cele din teaca de mielină.

Teaca de mielină este un înveliș de grăsime în jurul nervilor din creier, pe care îi protejează și izolează. O persoană care suferă de scleroză multiplă nu are această teacă de mielină protectoare, nervii fiind astfel expuși, se erodează și deteriorează, și astfel pacientul suferă de frisoane și amorțeală.

Echipa de cercetători a încercat să găsească un medicament care să încurajeze celulele stem din creier și măduva spinării în a deveni celule producătoare de mielină, numite oligodendrocite. Cu mai multe astfel de celule, deteriorarea nervilor ar trebui să încetinească. Ideal ar fi ca acest medicament să înlăture parilizia la pacienții cu scleroză multiplă.tn2803_scleroza_multipla-20130328-194634

Cele două medicamente folosite în teste au fost Miconazol, utilizat în tratamente antifungice, și Clobetasol, utilizat în tratarea bolilor de piele. Dintre cele 727 de medicamente testate, aceste două medicamente au dat cele mai bune rezultate în ceea ce privește conversia celulelor stem în celule mielinizante.

Efectul acestor medicamente în restaurarea mielinei în creierul șoarecilor cu scleroză multiplă a fost remarcabil. S-a produs un revers al acestei boli.

Deși rezultatele au fost foarte promițătoare pe șoareci, va fi mult mai dificil de evaluat pe oameni. Un obstacol îl constituie faptul că ar dura ani de zile, nu luni, pentru a se putea observa efectele restaurării mielinei la oameni. Cu toate acestea, cercetătorii sunt entuziasmați în privința dezvoltării unor versiuni optime ale acestor medicamente pe viitor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate