Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
duminică 18 august 2019
  • :
  • :

Astăzi e Ziua numărului unic european de urgenţă „112”

În fiecare an, la data de 11 februarie se sărbătoreşte Ziua numărului unic european de urgenţă „112” ce reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordine publică, proprietatea publică sau privată, ori mediul înconjurător.

Numărul pan-european de urgenţă 112 a fost creat în 1991. În România,  Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă  (SNUAU) 112 a devenit operaţional în aprilie 2005.

Țara noastră se numără printre statele Uniunii Europene cu cele mai bune performanţe în utilizarea numărului unic de urgenţă 112.

Numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 trebuie folosit doar atunci cînd este necesară intervenţia agenţiilor specializate de urgenţă, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.


Dacă sunaţi la „112”, trebuie să anunţaţi:

– Ce urgenţă aveţi;

– Locul evenimentului;

– Unde vă aflaţi;

– De la ce număr de telefon sunaţi;

– Cum vă numiţi.
Lucrul cel mai important este ca toate informaţiile să fie transmise cu calm, trebuie să evităm panica, deoarece astfel nu îi putem ajuta pe cei aflaţi în pericol, care pot fi chiar apropiaţii noştri. După furnizarea acestor date, trebuie să rămâneţi la telefon pentru a fi puşi în legătură cu agenţia de urgenţă de care aveţi nevoie şi pentru a primi eventuale recomandări.

Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje false la numărul 113 constituie contravenţii, iar faptele sunt sancţionate cu amendă.

Trebuie să conştientizăm cu toţii că numărul „112” nu este un simplu număr de telefon, ci un ajutor rapid pentru cei din jurul nostru, dependent de corectitudinea informaţiilor pe care le oferim.

Sursa: ZiarTarguNeamt.RO
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *