Asociația Pro Ortodoxia susține înscrierea elevilor pentru a urma cursurile disciplinei RELIGIE

1

Asociația Pro Ortodoxia constată graba cu care Ministerul Educației și Cercetării Științifice, la presiunea unor ONG-uri de orientare secularist-ateistă, a trecut începând cu miercuri 18 februarie 2014, prin intermediul unităților școlare, la diseminarea unui model de cerere de înscriere a elevilor pentru a urma cursurile disciplinei RELIGIE.
În acest context, am inițiat un grup de lucru care a preluat modelul transmis de către unele unități școlare, elevilor, la care am adăugat o serie de mențiuni juridice și psiho-sociale, ce susțin posibilitatea ca părintele/reprezentantul legal/elevul, să poată solicita desfășurarea mai multor ore de religie în cadrul programului școlar, deoarece legislația nu interzice acest lucru, iar părinții interesați doresc o asemenea variantă.
Oarecum forțați de graba cu care instituțiile de învățământ au început transmiterea unor anumite modele de cerere, propunerea nostră a fost redactată și diseminată în mediul online tot în ziua de miercuri 18 februarie 2014, urmând ca cei interesați să poată inclusiv modifica/ îmbunătăți textul, în vederea depunerii cererii de înscriere a elevilor pentru a urma cursurile disciplinei RELIGIE. Ne dorim ca solicitarea de desfășurare a mai multor ore de religie în cadrul programului școlar, pe care o va face fiecare personal, să fie dublată și de o inițiativă/propunere normativă, cu impact instituțional, care să fie generată de colaborarea între specialiști ai mediului asociativ și public, din domeniile educațional, teologic, juridic, psiho-bio-social etc.
Acest demers inițiat, reprezintă totodată și o formă legală prin care părinții/ reprezentanții legali/ elevii, atrag atenția asupra presiunilor la care este supus sistemul educațional din partea câtorva persoane / ONG-uri de orientare secularist-ateistă, ce acționează într-un spirit distructiv, întrucât oferta lor ideologică nu este oferită societății în mod democratic, alături de educația religioasă ci în mod totalitar în locul educației religioase. Conform declarațiilor liderilor acestor ONG-uri, recenta decizie a Curții Constituționale, referitoare la ora de religie, nu este doar o rectificare a unui neajuns legislativ, ci este un pas dintr-o campanie publică împotriva religiei în sine.
Credem încă odată că este momentul ca cetățenii, ONG-urile relevante, societatea civilă în genere, să se unească pentru a-și arăta încă odată dezideratele, în ceea ce privește educația copiilor lor.
În acest sens, ne arătăm disponibilitatea de a iniția demersuri, de a colabora și a ne ralia la poziții similare abordate în mediul civic, în vederea întăririi dialogului, a parteneriatelor, ce pot sprijini comunicarea între actorii implicați în sistemul educațional.

Persoanele interesate, societatea civilă, reprezentanți ai sistemului de învățământ, mediul clerical, ne pot contacta la adresa de e-mail: [email protected]

Menționăm că deja la acest moment, un număr mare de persoane a început să înregistreze acest model de cerere la secretariatele unităților de învățământ (variantă pe care o recomandăm din punct de vedere juridic), sau le-au înmânat cadrelor didactice cu atribuții în acest sens. Așadar, atașăm încă odată, într-o variantă foarte puțin modificată, modelul de cerere de înscriere a elevilor pentru a urma cursurile disciplinei de religie.

Asociația Pro Ortodoxia 19.02.2015

Doamna / Domnule Director,

Subsemnatul(a), …………………………………………………………………..…………… având CNP ……………………………………………….., părinte / reprezentant legal al elevului/ elevei ……………………………………………………………………………………….. înscris(ă) în anul şcolar 2014 – 2015 în unitatea de învăţământ Şcoala Gimnazială / Liceul ……………………. din loc. ……………………………………, judeţul …………………….., în clasa ……………., prin prezenta solicit participarea fiicei mele/fiului meu/mea la orele de religie.
Menţionez că doresc participarea fiicei mele/fiului meu/mea la un număr de 5 ore religie ale cultului CREȘTIN ORTODOX, pe săptămână, preferabil distribuite cate o ora/zi de studiu școlar.
Având în vedere Decizia Curții Constituționale a României nr. 669 din 12 noiembrie 2014, unde în motivare se prevede că:
”18. … art. 29 alin. (6) din Constitutie, ‘Parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine’.
19. … Asa fiind, numai dupa exprimarea dorintei elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, de a-si insusi prin studiu preceptele specifice unui anumit cult religios intervine obligatia pozitiva a statului de a asigura cadrul necesar mentionat.
20. Curtea Constitutionala constata ca scoala trebuie sa fie deschisa pentru idei si valori religioase, deoarece, potrivit dispozitiilor art. 29 alin. (2) din Constitutie, statul garanteaza libertatea constiintei, care trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc.”
și
Articolul 32 – (7) din Constituție care arată că ”Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege.”

Ținând cont și de faptul că astfel cum arată statisticile medicale și sociologice, populația tânără din U.E. este puternic afectată de depresie și inadaptabilitate socială; această situație se datorează atât utilizării viciate și agresive a progresului tehnologic care duce la artificializarea tot mai pronunțată a vieții, cât și absenței unei educații religioase care să dezvolte abilități și deprinderi specifice credinței cultului din care această populație tânără face parte, care să contrabalanseze cu eficiență riscurile majore generate de stadiul actual al evoluției tehnologice.

Concluzionând asupra aceastei crize de fond a societății contemporane, în exercitarea drepturilor mele/ copilului meu la educație religioasă, astfel cum sunt recunoscute în Decizia Curții Constituționale a României nr. 669 din 12 noiembrie 2014, solicit efectuarea a câte 5 ore de religie săptămânal. Mesajul transmis prin această măsură este acela că școala românească nu e doar o instituție de formare profesională impersonală, ci în primul rând, una formatoare de caractere, care amplifică social iubirea practicată în sânul familiei, o extensie a familei, în care, grija primordială și temelia oricărei educații este starea sufletească a copilului.

Cu deosebită considerație,

Semnătura,Data,

Doamnei/Domnului Director al Şc. Gimnaziale / Liceului ………………….…… din ………………….……

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. mee spune

    eu sustin ca asociatiile sa respecte legislatia romaniei si decizia CCR si sa nu ne lase sa alegem noi, dara sa avem presiuni exterioare

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate