„Aripile de Înger”, pentru a XII-a oară la Săvinești

0

În perioada 17-26 august 2017, în localitatea Săvineşti din judeţul Neamţ, s-a desfăşurat cea de-a XII-a ediţie a Taberei de creaţie „Aripi de înger“. Aceasta a fost organizată de Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ – filiala Săvineşti, Parohia „Sfinţii Voievozi“ – Săvineşti şi de Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială din Piatra-Neamț.

A devenit o tradiţie ca în cea de-a doua parte a lunii august, copiii şi tinerii din judeţul Neamţ, din alte judeţe ale Moldovei şi din spaţiul european, să se bucure împreună la Săvineşti, în cadrul Taberei de creaţie „Aripi de înger”.

Tabăra s-a axat pe trei priorităţi distincte: prima prioritate a participanţilor a fost de a crea noi prietenii. Al doilea obiectiv a fost acela de a-i educa pe tineri să se axeze pe armonia culorilor şi frumuseţea lucrurilor şi oamenilor care îi înconjoară prin această practică a desenului având alături persoane cu experienţă în domeniul artistic. Nu în ultimul rând, organizatorii au ținut ca în această perioadă să împărtăşească participanţilor o parte din învăţăturile Bisericii: să descopere frumuseţea icoanelor, bucuria rugăciunii, prin orele de cateheză susținute de părintele Petru Munteanu, pr. Mihai Meraru, pr. Ciprian Ungureanu, pr. George Soponaru și pr. diacon Dimitrie Sîrghie Daniel.

În această ediție, timp de 10 zile, peste 250 de copiii au pictat, au desenat, au învăţat rugăciuni, cântece, s-au familiarizat cu studioul radio, au participat la activităţi sportive, au fost în excursii, au vizitat muzee, sub supravegherea atentă şi îndrumarea profesorilor coordonatori.

Și în acest an, locaţiile au fost Centrul de servicii sociale „Samariteanul milostiv“ din Săvineşti, ” locul unde se păstrează farmecul copilăriei, la fel ca-n „Amintirile” lui Creangă, iar voluntarilor le saltă inima de bucurie când ograda se umple de zarvă și haz, Centrul social-educativ „Popasul iubirii milostive“ – Săvineşti şi Căminul Cultural Săvineşti.

Tabăra s-a desfăşurat prin implicarea unei echipe foarte bine organizată, coordonată de doamna Andra Avasilcăi, directorul taberei și doamna c al grupei „Seniori”. Programul taberei a cuprins și ore de cateheză, susţinute de pr. Petru Munteanu, pr. George Soponaru, pr. Mihai Meraru şi pr. Ciprian Ungureanu.

Sâmbătă, 26 august 2017, Căminul Cultural din Săvinești a fost gazda unui spectacol emoționant, devenit tradiție, pregătit de tinerii participanți la tabără, precum și a expoziției cu lucrările copiilor. Într-o atmosferă caldă, copiii și voluntarii au cântat, au dansat și au mulțumit în felul lor propriu pentru clipele minunate petrecute la Săvinești.

Prezent la festivitate, părintele Petru Munteanu a dorit să adreseze câteva cuvinte celor adunați în acest moment special la Săvinești : „Această tabără a adunat copii minunaţi, adevărate suflete-comori, surse inepuizabile de inspiraţie, de cântec şi de veselie. Mulţumim celor care au susţinut acest proiect, sponsorilor constanţi şi discreţi ai parohiei noastre. Mulţumim Consiliului Judeţean Neamţ, care s-a implicat în susţinerea proiectului nostru într-un mod mult mai consistent, şi nu în ultimul rând părinţilor şi bunicilor care ne-au încredinţat adevăratele comori, timp de zece zile, în cadrul taberei”.

Vizibil emoționată, după decernarea premiilor, a diplomelor și a suplimentului de vacanță, precum și a insignelor, inscripționate fiind cu simbolurile taberei, doamna Andra Avasilcăi a menționat: „Tabăra de creaţie de la Săvineşti-Neamţ tocmai s-a încheiat. Am desfăşurat diferite activităţi, atât educative, cât şi distractive. Prin intermediul acestora, am dorit să le formăm participanţilor un limbaj artistic, să-i învăţăm să judece critic o operă de artă, să se identifice cu moştenirea noastră culturală, să participe la schimburi de experienţă cu copii şi adolescenţi veniţi din mai multe zone ale țării. S-a beneficiat de masă, de transport şi materiale didactice, toate cu titlu gratuit. Prin implicarea organizaţiilor partenere şi a Consiliului Judeţean Neamţ, am reuşit să organizăm vizite cu acces gratuit la muzeele din Piatra Neamţ şi excursii la Târgu Neamţ, cu vizitarea diferitelor obiective cultural-istorice”.

Bucuria şi satisfacţia copiilor participanţi la tabără a fost deosebită, aceştia apreciind, printre altele, jocurile interactive, pelerinajele şi atelierele de creaţie.

Luca Puică, 10 ani, din Italia: „Mi-a plăcut cel mai mult să ne jucăm în parc, excursia la Tg. Neamț, orele de pictură. Ce mai, mi-a plăcut tot ce s-a întâmplat aici. Vin și la anul”.

Călin Alexa, 12 ani, din Bacău: „Mi-au plăcut foarte mult destinaţiile vizitate şi cum s-au purtat voluntarii cu noi“.

Ana-Maria, 9 ani, din Săvinești: „Mi-a plăcut cel mai mult să pictez, să dansez, să spun poezii şi să mă plimb“.

Amarandei Maria Codrina, 12 ani, din Iași: „M-am distrat grozav în această tabără. Mi-a plăcut atunci când am mers în parc şi când am desenat în timpul atelierelor de creaţie“.

Spațiul nu ne permite să redăm toate testimonialele primite de la copiii participanți înscriși și voluntari, dar vă redăm câteva:

Mi-am dorit să venim în această tabără (eu și fiul meu) încă de anul trecut. Așa că anul acesta nu am ratat ocazia de a veni în Tabăra “Aripi de Înger”și chiar nu-mi pare rău. Luca, fiul meu, a învățat foarte multe jocuri, și-a făcut noi prieteni și a fost foarte încântat de excursii, i-a plăcut foarte mult mâncarea de la cantină (felicitări bucătăreselor), iar eu mă bucucur că am învățat ce înseamnă să FII VOLUNTAR. Am învățat să fiu mai răbdătoare, înțelegătoare și mult mai calmă cu cei din jurul meu. Cu siguranță vom reveni și anul viitor.” (Roxana Băbușanu, „ mamă cu normă întreagă”)

„Tabăra e un lucru minunat, un gest plăcut și o mică alinare. Tabăra “Aripi de Înger” vine în întâmpinarea copiilor care caută distracție, prietenie și multe momente de diversități, ea se pretează perfect pentru aceste nevoi și se dorește a fi o aromă plăcută a verii. În linii mari pare a fi o combinație între momente de distracție, mișcare și creație, ceea ce este de fapt aș putea spune prin simplul cuvânt frumos. Mă bucur să observ într-un singur loc atâtea momente frumoase aduse din partea copiilor. Zâmbetele colorate și îmbrățișările călduroase sunt la ordinea zilei.” (Horciu Constantin Emilian 20 de ani, Facultatea de arte și design „George Enescu ” Iași)

„Am ales să vin în tabără din dragoste pentru copii, deoarece ei reușesc să îmi confere o stare de bine, necesară unei zile pentru a decurge optim de la început până la sfârșit și să îmi transmită , la un nivel subliminal, o perspectivă mai optimistă asupra vieții. Experiența taberei s-a ridicat la nivelul așteptărilor.” (Sava Pavel, Colegiul Național „Calistrat Hogaș”)

„Am venit în această tabără pentru a mă distra și pentru a-mi face prieteni noi. Într-adevăr, în această perioadă am legat mult prietenii și am învățat lucruri noi. În aceste câteva zile m-am simțit foarte bine, însă au fost și multe momente în care am simțit destul de multă presiune pe noi, pentru că era foarte multă responsabilitate. Cu toate acestea, a fost o experiență minunată.” (Toma Adelina-Ștefania, Colegiul Național „Petru Rareș”)

„Am aproape 22 de ani și am învăţat în Italia, în Ladispoli şi în Roma, unde am urmat o şcoală profesională de grafică publicitară şi apoi, doi ani am învăţat la Liceul Comercial Economic „Luigi Einaudi”. Eu revin în fiecare vară când începe tabăra. Îmi place mult să fac voluntariat aici, în Tabăra «Aripi de înger».” (Soponaru Bianca, Liceul ,,Luigi Einaudi” Roma, Italia)

Dorim să mulțumim pe această cale partenerilor și sponsorilor noștri, datoriă cărora a fost posibilă realizarea multor activități din cadrul Taberei de creație „Aripi de Înger”, Ediția a XII-a, derulată în perioada 17-26 august 2017.

Mulțumiri speciale Consiliului Județean Neamț, care a susținut realizarea taberei,  dar și Primăriei Comunei Săvinești,  Direcției Județene pentru Tineret și Sport Neamț, Complexului Muzeal Județean Neamț, Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Neamţ, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț – ISU Petrodava. 

De asemenea, mulțumim și colaboratorilor noștri:

  • Preot Meraru Mihai, Parohia „Dragomirești”, jud. Neamț
  • Preot Soponaru George, Parohia ortodoxă din Civitavecchia, Italia
  • Diacon onorific Dimitrie Sîrghie Daniel, Parohia Înălţarea Domnului – Paşcani

Mulțumiri partenerului nostru, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamț, care an de an, găzduiește contra cost tinerii participanți la tabăra noastră, veniți din alte zone ale țării și nu numai.

Alături de aceștia au fost și persoane fizice care au dorit să suțină proiectul nostru într-un mod discret, le suntem și lor recunoscători.

Brîndușa Dediu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate