Aproape zece monumente istorice din Neamț stau să se dărâme

1

Nu sunt multe monumente istorice în stare de precolaps în judeţul Neamţ, însă o mare parte dintre ele se află în proprietatea unor persoane care nu locuiesc în România. Conform celor menționate de Rocsana Josanu, șefa Direcției Județene de Cultură Neamț, ar fi în jur de zece. 

Primul caz despre care ne-a vorbit  directorul Rocsana Josanu este Cazinoul de la Bălțătești.

„Această clădire superbă, care a avut și o dantelărie deosebită, riscă să se prăbușească în orice moment, pentru că nu a fost întreținută de mult timp. Proprietara, doamna Daniela Cohen, locuiește în Israel și a fost amendată până acum de trei ori. I s-a propus să vândă acest imobil către Stațiunea Bălțătești, la un moment dat, însă a refuzat, iar clădirea a rămas într-o stare deplorarabilă. Noi, de altfel, am făcut o solicitare către Consiliul Județean Neamț, pe care o vom relua, ca aceste monumente (care au proprietarii plecați) și pentru care nu mai avem modalități legislative de a interveni să fie expropiate pentru cauză de utilitate publică. Cei de la Consiliul Județean Neamț ne-au transmis că vor avea în vedere ca în bugetul anului în curs să includă sume și pentru aceste proceduri.”, a precizat Rocsana Josanu.

Un alt exemplu este cel al bisericii vechi (din lemn) din satul Poloboc, comuna Rediu, aflată în administrarea preotului Iulian Asandei. Această biserică a avut neșansa ca lângă ea să se construiască una nouă, din piatră.

„Biserica alunecă de pe soclu spre est, iar de la o vizită la alta am observat că degradarea este din ce în ce mai accentuată. I-am spus părintelui să ia măsuri urgente pentru susținerea ei. Înainte de venirea zăpezilor încă se mai putea interveni. Biserica, în urma intervenției părintelui Iulian Asandei, este susținută în trei laturi cu trunchiuri de copac. Am discutat cu dumnealui în legătură cu proiectul de restaurare. Părintele are proiectul avizat și urmează să ridice și autorizația. I-am oferit toate detaliile legate despre posibilitățile de a obține finanțare. ”, a menționat Rocsana Josanu.

O altă clădire care se prezintă în aceeași situație este Conacul Krupenschi de la Podoleni, aflat în administrarea primăriei. În urma unei sancțiuni aplicate de Direcția Județeană de Cultură Neamț, a fost curățat de molozul rămas după incendiul produs acolo în 2011.

Am reușit să mobilizăm autoritățile să scoată molozul din interiorul clădirii și le-am adus în vedere să pună un acoperiș provizoriu, până vor reuși să facă proiectul complex de restaurare și consolidare. ”, a subliniat Rocsana Josanu.

Alte clădiri de patrimoniu, care par să împărtășească aceeași soartă, mai mult sau mai puțin, ar mai fi Conacul Iordache Cantacuzino din comuna Ștefan cel Mare, Casa Sergiu Celibidache din municipiul Roman, Hanul de la Șerbești, Conacul Caradja de la Grumăzești și Casa Corbu din Piatra-Neamț.

„Chiar dacă cei care au în administare aceste proprietăți au fost deseori sancționați, acest lucru nu pare să rezolve situația acestor monumente. Pe lângă faptul că aceste sume sunt derizorii, între 4.000-8.000 de lei, banii nu se întorc la noi.”, a mai punctat Rocsana Josanu.

În acest sens, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț a propus Ministerului Culturii și Identității Naționale o modificare legislativă prin care banii care se strâng din amenzi să se verse într-un cont de unde să fie folosiți doar în beneficiul monumentelor istorice.

În opinia noastră, uşor, aceste monumente istorice se vor pierde, deoarece nu suntem destul de educați ca să înțelegem valoarea unor astfel de simboluri. De asemenea, clasa noastră politică mai are mult până va ajunge să pună pe lista lor de priorități istoria, educația și cultura.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Celentano spune

    Dar fostul sediu al Postei Romane de pe str. Alexandru cel Bun? De ce nu modernizează clădirea, care se afla in centrul orașului, este foarte frumoasa și ar putea găzdui funcționarea unei instituții de stat.E mai profitabil ca Judecătoria, care se afla tot in acea zona, sa plătească chirie la un privat din bani publici,nu ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate