Ca să obții asigurare de sănătate nu mai trebuie să plătești șase luni în urmă

1

Până acum, cine nu avea asigurare de sănătate și dorea să își facă, trebuia să plătească șase luni de zile în urmă. De acum e suficient să se angajeze și începând de a doua zi are asigurare de sănătate valabilă. Această măsură este bună pentru cei care se angajează și nu puteau beneficia de la început de asigurare de sănătate, dar, din păcate, acest lucru va duce la multe angajări fictive, deoarece pentru unii va fi mai simplu să găsească pe cineva care să-i angajeze în acte câteva zile, până capătă calitatea de asigurat, evitând astfel plata retroactivă pe șase luni a asigurării de sănătate.

La sfârșitul anului 2018, au intrat în vigoare două acte normative, de maximă importanță pentru desfășurarea activității sistemului de asigurări sociale de sănătate,  Ordinul nr. 1549/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat și Ordonanța de urgență nr. 109 care modifică și completează legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Potrivit celor menţionate de directorul general CAS Neamț, Nadia Harpa, primul dintre cele două acte normative (Ord. nr. 1549) stabilește un complex de reglementări. Prima reglementare pe care o aduce acest Ordin o reprezintă competențele de colectare și administrare a contribuțiilor datorate la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, care revin ANAF-ului și organelor competente fiscale subordonate acesteia, conform Codului de procedură fiscală. Persoanele care au obligaţia plăţii contribuţiei, modul de stabilire, termenele de declarare şi de plată ale contribuţiei, precum şi persoanele fizice exceptate de la plata contribuţiei sunt prevăzute în Codul fiscal.

Cu privire la data de la care se dobândeşte calitatea de asigurat,
Nadia Harpa, a precizat următoarele:  
Salariații sunt considerați asigurați și li se acordă dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, de la data începerii raporturilor de muncă. Astfel, prin depunerea declarației 112 la ANAF, aceștia devin asigurați chiar de a doua zi. În vechea legislație, acea declarație apărea în sistemul CAS la aproximativ o lună de zile. În momentul de față, pe noua legislație, a doua zi de după depunerea declarației 112 pentru salariați, persoana devine asigurată. În cazul persoanelor care realizează venituri prevăzute în Codul fiscal, calitatea de asigurat și dreptul la pachetul de servicii medicale de bază se acordă la data depunerii declarației la ANAF, și anume Declarația unică. Aici, legiuitorul a venit în sprijinul și ajutorul cetățeanului. În vechea legislație, cetățeanul era obligat lunar sau trimestrial să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate cu dovada achitării contribuției la ANAF.[…] Odată depusă această declaraţie, persoana este imediat asigurată. În cazul persoanele care beneficiază de asigurări de sănătate fără plata contribuție, calitatea de asigurat și dreptul la pachetul de servicii medicale de bază se acordă de la data înregistrării în Platforma informatică din asigurările de sănătate, iar în situaţia naşterii sau a decesului persoanei, efectele se produc de la data înregistrării evenimentului. În cazul persoanelor care nu realizează venituri, și nu sunt asigurate, dar care doresc să dobândească această calitate este necesară completarea și depunerea Declarației Unice la ANAF. Conform prevederilor în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele care nu realizează venituri și doresc să dobândească calitatea de asigurat este în cuantum de 1248 de lei pe an, stabilit la nivelul salariului minim pe economie. Persoanele care pot dobândi calitatea de coasigurat  sunt soția/soțul și părinții fără venituri proprii care se află în întreținerea unei persoane asigurate. De reținut, persoanele coasigurate nu pot asigura la rândul lor alte persoane. Asigurații au obligația să anunțe medicii de familie și Casa de Asigurări de Sănătate în timp de 15 zile despre orice modificare care  intervine în legătură cu datele de identitate sau cele referitoare la încadrarea într-o anumită categorie de asigurat”

Cu privire la cel de-al doilea act normativ (OUG. nr. 109/2019),directorul general CAS Neamț, Nadia Harpa, a declarat că a fost adoptat având în vedere necesitatea punerii în concordanță a dispozițiilor legii nr. 95 cu dispozițiile Codului fiscal, în privința modului de dobândire și încetare a calității de asigurat de către persoanele care realizează unele venituri prevăzute de acest Cod.

„Mai precis, calitatea de asigurat încetează de la data la care expiră termenul de depune a declarației, adică data de 15 martie, dacă nu a fost depusă o nouă declarație. Un element de noutate, față de prevederile legale anterioare, se referă și la posibilitatea medicilor specialiști într-o specialitate clinică, care nu au încheiate contracte de furnizare de servicii medicale cu Casele de Asigurări de Sănătate, să poată elibera trimiteri pentru specialitățile clinice, bilete pentru investigații paraclinice, cât și prescripții medicale pentru medicamente, cu sau fără contribuție personală, suportate din bugetul unic al CAS.”, a declarat Nadia Harpa.

În acest sens, se vor încheia contracte distincte între Casele de Asigurări de Sănătate și respectivii medici specialiști.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Talmaciu Carmen spune

    In calitate de asigurat la sanatate timp de 20ani daca vreau sa mi fac pachetul de anlize ,clinicile medicale nu le realizeaza gratis pt ca nu au fonduri,daca e cu programare locuri nu gasesti,as putea veni cu factura sa mi decontati cat am cheltuit pe analizele uzuale?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate