Apa Serv, anchetă internă cu privire la slaba gestionare a avariei de pe Petru Movilă

16

Avaria la magistrala de alimentare cu apă de pe strada Petru Movilă care a cauzat lipsa apei în locuințele câtorva zeci de mii de pietreni timp de zile bune și gestionarea nestisfăcătoare a lucrărilor de remediere de către Apa Serv au generat un val de nemulțumiri, atât din partea cetățenilor, cât și din partea organizațiilor politice sau instituțiilor publice. Situația a determinat-o pe Emilia Arcan, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, să aibă o reacţie dură la adresa conducerii Companiei Judeţene Apa Serv, căreia i-a cerut demisia, în cadrul unei şedinţe dughir-apa-servconvocată de urgenţă, în cursul zilei de sâmbătă, 12 martie. Acelaşi lucru l-a cerut şi membrilor Consiliului de Administraţie al companiei, al cărui preşedinte, Florin Cucu, a demisionat. În urma acestei demisii, va fi ales un nou președinte de CA.

Ca urmare a acestor solicitări, Apa Serv a organizat o conferință de presă în cursul zilei de duminică, 13 martie, în cadrul căreia directorul general Cătălin Dughir a dorit să clarifice principalele probleme legate de ”criza apei” din această săptămână.  Domnia sa a declarat că în prezent se lucrează la stabilizarea sistemului de alimentare cu apă prin pompare la maxim în vederea obținerii unei funcționalități complete.

După analizele preliminare efectuate de conducerea Apa Serv, s-a constatat că soluția tehnică de remediere a avariei de pe strada Petru Movilă aleasă de responsabilul lucrării, coordonatorul de zonă operațională Ioan Păcală, nu a fost cea mai bună, fapt care stă la baza unei viitoare anchete interne la nivelul Apa Serv. Conducerea Apa Serv a declarat că nu este normală solicitarea de demisie a directorului general și nici a Consiliului de Administrație, atât timp cât există un responsabil al lucrării, în persoana lui Ioan Păcală, care poate fi tras la răspundere. Directorul general a menționat că demisia președintelui Florin Cucu a fost făcută în pripă și sub presiunea factorilor politici din Consiliul Județean.

Cătălin Dughir a ținut să puncteze că se dorește schimbarea sa din funcție din interese care depășesc nivelul de profesionalism, mai ales ca urmare a modificării organigramei companiei care ”deranjează”, deoarece a eliminat câteva funcții cheie, ocupate de persoane cu  implicații în sfera politicului. După ce Ioan Păcală a trecut pe postul de coordonator de zonă operațională, deoarece era incompatibil cu funcția de director tehnic, se pare că la nivel politic se dorește punerea sa în funcția de președinte al Consiliului de Administrație, conform spuselor directorului general.

De asemenea, directorul Cătălin Dughir a declarat că în viitorul apropiat populația nu trebuie să se alarmeze, deoarece se va continua alimentarea cu apă potabilă. Orice lucrare de remediere a avariilor va fi anunțată cu 24 de ore înainte prin toate canalele disponibile pentru ca toți consumatorii afectați să își poată face rezerve de apă. În următoarea perioadă se va demara o procedură de reducere a pierderilor de apă din cauza absenței unei bune etanșări la lucrarea de pe Petru Movilă. Pierderile de apă vor fi suportate de companie, nu de consumatorii direcți. Până la acel moment, însă se lucrează la o soluție tehnică eficientă. Există posibilitatea ca această remediere a pierderilor de apă să necesite o oprire a furnizarii apei potabile către consumatori care va dura între 12 și 24 de ore.

De ce avem încă o magistrală din beton proiectată inițial pentru a fi sub spațiul vede, situată acum sub o arteră foarte circulată? Răspunsul rezidă într-un conflict dintre două proiecte europene extrem de importante. Pe de o parte, există un proiect european al primăriei de asfaltare a străzii Petru Movilă cu garanție de 10 ani. Pe de altă parte, există un proiect al Apa Serv de schimbare a conductei magistrale. Problema este că asfaltarea s-a realizat înaintea înlocuirii magistralei, iar pentru a reabilita rețeaua de alimentare cu apă este necesară spargerea asfaltului, ceea ce va duce la pierderea garanției proiectului primăriei și aplicarea unor corecții financiare.

Cert este că au existat probleme de comunicare, bâlbe și termene eronate stabilite de echipa responsabilă de lucrare care au debusolat populația, iar problema magistralei de pe Petru Movilă este mai amplă decât pare. Apa Serv nu se eschivează în a declara că vor mai fi avarii la nivelul magistralei din beton, cu termenul de garanție depășit de aproape un deceniu, și care, situată fiind sub un drum cu două benzi de mers, poate ceda oricând și oriunde sub trepidațiile emise de traficul greu.

M. I.


aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
16 Comentarii
 1. FLORIN spune

  Cred ca in curind si copii de la gradinita o sa faca anchete.

  Bineinteles,numai Parchetul/IPJ-ul nu fac anchete.

  Ei se ocupa cu compromiterea anchetelor.

  Fiind obisnuiti de 25 de ani sa compromita si sa musamalizeze toate anchetele,aceste institutii sunt compromise si deprofesionalizate in totalitate.

  1. legio spune

   Ai dreptate Florine ,in Piatra Neamt si in tot judetul Neamt ,niciuna din institutiile enuntate de tine nu actioneaza si vroiam sa adaug si DNA-ul, toate institutiile amintite sant prinse de nas sau sant parte a mafiei.

 2. Lolita spune

  Mamaliga sta sa bubuie si mai ales acuma cind a fost facuta fara apa.

  Ars-ene pe la gene,
  face jocuri prin Du-ghene,
  Cu apa locala,
  Raminem de Pacala !

 3. mihaitzark spune

  as avea o alta intrebare chiar daca nu e legata direct de avaria recenta, doar e legata de apa serv
  recent sau incheiat lucrarile de canalizare din d-va rosie (asa cum au fost ele facute) , iar in ultimul timp toti mai multi cetateni au fost somati sa se racordeze la canalizare pe cheltuiala lor altfel vor fi sanctionati de garda de mediu
  e legal sa obligi o persoana sa beneficieze de niste facilitati de care poate nu are nevoie?
  este sigur ca banii ue nu au prevazut si racordarea gospodariilor??

  1. legio spune

   DA Mihaitzark, esti obligat sa te racordezi la canalizare ,deoarece si cacastoarea din fundul gradinii poluiaza , si inclusiv dejectiile animalelor ,ptr ca gunoiul si dejectiile de animale sa nu fie poluante ,ar trebui ca tu sa ai platforma betonata ,de unde sa nu se scurga lichidele. Canalizarea ti-a fost adusa la nas dar nimeni nu este obligat sa-ti plateasca tie racordarea.

 4. Vasilescu spune

  Parca aveau un director Movila. O fi fost strastranepotul lui Petru Movila. O fi sabotaj!?

  1. mickey999 spune

   Sabotaj ? De ce???

   Petru Movila s-a facut pilot ceresc!
   N-a avut pretentie la nici un tron …nici macar la ala de shezi pe vine!

   🙂 🙂

 5. maria spune

  PACALA E MINA DREAPTA A LUI ARSENE SI NORMAL PRIETENIA NU SE UITA NICI O DATA

 6. dihorul spune

  Parcă era mai simplu de strâns șpaga la gară ! Acolo crăpau cel mult buzunarele !

 7. Mihalcea Afrodita spune

  Găsirea țapului ispășitor nu rezolvă problemele acestei companii. Nici pasarea „mingii” de la o instituție la alta, nici loviturile sub centură, in scop electoral nu rezolvă nimic. Soluțiile se găsesc cu mintea nu cu spectacole ieftine gen ședința CJ de sâmbătă, unde am văzut multi nervi, multe acuzații, și câțiva oameni (consilieri) vizibil plictisiți și deranjați că li s-a stricat ziua, dar ce să-i faci ordinul se execută, nu se discută. Domnilor și doamnelor lăsați circul treceți la treabă fără acuzații pentru ca sunteți vinovați cu toții. De 15 ani și mai bine ați fost ba la putere, ba în opoziție și rezultatul este acela pe care l-am simțit cu toții în ultimele zile, plus altele (societăți ale consiliului local falimentate , străzi cu cratere mai mici sau mai mari, piața centrală…datorii la nivel de municipiu să plătească vreo 2-3 generații etc). Treceți la treabă măcar pe ultima sută de metri, că jignirile și vorbele grele aruncate unii altora nu vă fac cinste!

  1. legio spune

   Afrodita , solutiile si mintea nu se mai pot gasii la aceleasi persoane (alesi, consilieri, aceiasi directori interschimbabili ,si aceleasi fete ) care se perinda pe scaunele mun. si a jud Neamt de 26 de ani si unii si mai mult ,ca sant aia care merg pe ideia ,,ca la vremuri noi,tot noi” Acestora le-a ramas mintea blocata de atata bine.

 8. xx spune

  La ce salar are directorul si ce indemnizatii au cei din CA si la citi sint este normal sa fie mare bataia pe ciolan,prostimea nu conteaza decit sa-si plateasca consumul la timp

 9. Ioan Farcasanu spune

  A INCEPUT TIRUL CU NOROI !!!!!

  1. legio spune

   Ionica fara frica ce sa-i faci ,daca acum avem noroi de pe conducte ,il folosim.

 10. Lolita spune

  Plata apei neconsumate in intervalele de intrerupere sa fie creditata in facturi,

  Se poate sau nu ne alegem decit cu pacala pacalici….

 11. dorel spune

  deci, daca se adevereste ce zice Dughir, ca Pacala v-a lasat sa va uscati 3 zile, fara pic da apa si acum e in ‘pericol’ de a fi ales presedinte de CA la aceeasi societate’, sa moara Hana daca nu ma intoc acasa si va las fara apa la wc, fara curent la telegondola si transform si toate lebedele in ciori sa ma fac macar parlamentar, prefect , presedinte de CJ , ceva acolo…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate