Amendamente aduse de președintele PC Neamț vis-a-vis de strategia judetului

0

Valorificarea potentialului unor locatii care nu au fost aduse in atentia publicului larg. Discutam aici de: rezervatii paleontologice, forme de relief carstic, structuri geologice care au generat toponime cunoscute la nivel mondial de cei din domeniu, rezervatii dendrologice, zacamantul de Uraniu de la Grinties.
Putem aminti aici despre doar cateva exemple: Pestera Munticelu (Ghiocelul), Cheile Sugaului, gresia de Tarcau.
Aceste locatii pot atrage turisti obisnuiti, dar si elevi, studenti, profesori din Romania si din lume. Vreau sa va amintesc, in acest context, ca doar in mediul universitar din Romania exista in fiecare an cateva mii de studenti care urmeaza profile ce au ca obiect de studiu obiective pe care judetul Neamt le are in patrimoniul sau natural si stiintific.
Bineinteles ca exista si un interes al turistilor obisnuiti de a vedea si vizita obiective noi, asa incat atragerea ambelor categorii de vizitatori genereaza in final o dezvoltare economica benefica pentru judetul nostru.

Amenajarea de piste si trasee pentru biciclete amplasate in locatii pitoresti (Valea Bistritei, Lacul Cuiejdel, parcuri dendrologice, etc.) sau care sa uneasca puncte de interes turistic/istoric/stiintific.

Dezvoltarea turismului pe raul Bistrita (pe si de-a lungul sau), trasee pentru rafting, trasee pietonale, faleze, trasee pentru biciclisti, amenajarea de pontoane pentru pescuit, amenajarea de locatii pentru picnic, amenajarea de plaje pentru turisti, s.a.m.d.. Exista numeroase locuri in judet care se preteaza pentru asemenea amenajari: Tarcau, Savinesti, Dumbrava Rosie, Vanatori Neamt, in zona raurilor Ozana si Moldova.

Dezvoltarea sportului profesionist de nivel national si mondial prin investitii in infrastructura, investitii care vor aduce nu doar rezultate in plan sportiv, ci si in plan economic prin vizita participantilor si turistilor. Deasemeni, investitiile respective vor deveni baze de antrenament si cantonament pentru sportivii din tara si din strainatete. Este o mare oportunitate pentru judetul Neamt, deoarece putem fi deosebit de atractivi pentru cei din strainatate prin ceea ce oferim, prin frumusetea locurilor, dar si prin costuri reduse daca este sa le comparam cu ceea ce exista astazi in alte tari.

De exemplu, judetul Neamt poate organiza un tur pentru ciclismul profesionist care sa fie inclus in circuitul mondial (bineintes si in cel national). Asa cum exista in lume Turul Normandiei sau Turul Cataluniei (nu discutam aici de alte mari competitii), de ce nu am avea Turul Manastirilor sau Turul Neamtului care sa treaca prin diverse localitati ale judetului, parcurgand obiectivele de interes pe care le putem astfel populariza mult mai bine. Pentru aceasta se poate folosi si moderniza infrastructura existenta sau se pot amenaja noi trasee.

La acelasi capitol (infrastructura pentru sport) putem realiza un Centru Olimpic pentru Caiac Canoe. Acesta se poate amenaja pe cursul actual al raului Bistrita sau in paralel cu acesta. Investitia consta in construirea unui canal in lungime de 2500-3200 de metri la o latime de 60-75 de metri, a unei tribune pentru spectatori si a catorva anexe necesare desfasurarii activitatii specifice acestui sport. Investitia totala ar fi de 18-23 milioane de lei.
Acest Centru va deveni Centru National pentru antrenamente si competitii nationale, dar si internationale pentru un sport in care Romania este printre primele tari din lume.
In afara competiilor, aceasta baza, ca si in cazul circuitelor cicliste, se va folosi pentru agrement.

Dezvoltarea minieritului la suprafata si in subteran prin: deschiderea de cariere(calcar, gresie), captarea de ape minerale si dezvoltarea unui brand de catre o societate care sa apartina CJ Neamt, deschiderea exploatarii de Uraniu de la Grinties. Acest din urma proiect este de importanta nationala si strategica, dar la nivel regional poate crea si locuri de munca in judetul nostru, locuri de munca atat de necesare astazi. Este extrem de important insa sa se faca acest lucru cu respectarea normelor de mediu si in corelare cu legislatia in vigoare.
Bineinteles, data fiind importanta strategica nationala, ca decizia nu va fi luata doar la nivel local, dar consider ca aceasta investitie trebuie sa se regaseasca in strategia judetului.

Concluzionez prin a spune ca judetul nostru are nevoie de a dezvolta mari investitii care sa genereze plus valoare si care sa creeze noi locuri de munca. Exista multe oportunitati de afaceri, dar daca dorim sa micsoram decalajul dintre judetul Neamt si restul zonelor tarii trebuie sa promovam si implementam proiecte de amploare. Pana la urma proiectele mari genereaza beneficii mari.

Alexandru Mihai

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate