Aleșii condamnați cu suspendare își vor pierde mandatul

3

ccrPreşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea statutului aleşilor locali care prevede că cei care au fost condamnaţi cu suspendare pentru fapte de corupţie nu îşi pierd mandatul.

Curtea Constituţională a decis, cu unanimitate de voturi, să admită sesizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis la legea privind statutul aleşilor locali, astfel încât cei condamnaţi cu suspendare îşi vor pierde şi ei mandatul, la fel ca cei care sunt condamnaţi cu executare.

O singură decizie am luat astăzi, în unanimitate, aceea de a admite sesizarea preşedintelui cu privire la legea 393/2004, pe care am declarat-o în totalitate neconstituţională. Am avut în vedere că s-a creat un regim discriminatoriu şi că soluţia pe care a ales-o Parlamentul ar fi deturnat scopul legiuitorului, acela de a apăra integritatea, responsabilitatea funcţiei de ales local. Suspendarea este tot o formă de executare a pedepsei. S-ar fi creat inechităţi., a declarat Valer Dorneanu, preşedintele interimar al Curţii Constituţionale.

Potrivit explicaţiilor oferite de Curtea Constituţională, decizia privind pierderea mandatului de către aleşii locali condamnaţi cu suspendare reprezintă o condamnare în sine şi determină pierderea integrităţii şi îl plasează pe alesul local în afara cadrului legal de exercitare a funcţiei, indiferent de forma pedepsei.

Judecătorii argumentează că, dacă aleşilor locali condamnaţi cu suspendare nu le-ar înceta mandatul, acest lucru ar echivala „cu un privilegiu creat acestora, împrejurare care este de natură să nesocotească prevederile art.16 alin.(1), (2) şi (3) din Constituţie”.

Sursa: Mediafax

3 Comentarii
 1. xx spune

  Chiar in ziua pronuntarii sentintei curtii constitutionale,sentinta de mare bunsimt,majoritatea presei locale era in extaz ca Ciubotaru a redevenit primar in urma unei sentinte a unui complet de judecata.Ce urmeaza?

 2. Nastratin hogea spune

  Este corecta solutia.Daca s-a aplicat o pedeapsa,inseamna ca esti vinovat de savirsirea unei infractiuni si trebuie sa raspunzi.Daca executi pedeapsa cu inchisoarea sai iti este suspendata executarea ei ,nu mai are nici o importanta.Nu mai poti fi demnitar adica,pres de cj,primar sau consilier.Nu uitati decizia Ccr se aplica …numai pt viitor!

  1. Vasile spune

   Curtea a stabilit ca legea care dadea dreptul alesilor condamnati cu suspendare sa si continue mandatul e NECONSTITUTIONALA. Toti cei care au beneficiat de acele prevederi isi pierd mandatul. Vezi cazul Mircia Muntean primar la Deva.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate