Adăpostul de câini comunitari din Roman și lupta cu morile de vânt

10

La mijlocul lunii martie a acestui an, preşedintele ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor), Geronimo Brănescu, a transmis către Ministrul – Secretar General al Guvernului, Mihai Busuioc, o adresă în care menţiona că a primit multe sesizări privind concesionarea ilegală a serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân către societăţi comerciale şi nu către asociaţii şi fundaţii, aşa cum stipulează legea (OUG 155/2001), precum şi că în Raportul Curţii de Conturi pentru anul 2015 este reliefată această ilegalitate.

Pe parcursul anului 2016 Curtea de Conturi a sesizat organele de urmărire penală în mai multe cazuri, ca urmare a consemnării în rapoartele de audit a următoarelor fapte (Vezi raportul pentru anul 2015, pagina 281): „efectuarea de plăți nelegale pentru prestații de capturare și transport în adăposturi a câinilor fără stăpân, în baza unui acord-cadru și a contractelor subsecvente atribuite fără respectarea prevederilor legale, în favoarea unor persoane juridice de drept privat, altele decât asociații sau fundații care desfășoară activități în domeniul protecției animalelor; efectuarea plăților pe baza unor tarife supradimensionate, fără nicio fundamentare reală și fără ca acestea să fie aprobate de ordonatorul principal de credite; nerespectarea prevederilor legale în organizarea și delegarea gestiunii serviciului public de ecarisaj și efectuarea de plăți nejustificate pentru aceste servicii”.

Pentru a clarifica aceste lucruri pe plan local am trimis solicitarea de mai jos către DSVSA Neamț:

Răspunsul primit acoperă doar parțial setul de întrebări adresate, deoarece nu se menționează ce se întâmplă în cazul în care legea nu este respectată în teritoriu. Constatăm că cele trei adăposturi din Neamț sunt administrate de societăți comerciale, nicidecum de servicii ale primăriei sau asociații/fundații de protecția animalelor. În acest sens vom trimite o solicitare către Curtea de Conturi și ANSVSA pentru a obține clarificări suplimentare.

Demersul nostru a pornit de la o solicitare a voluntarilor români și străini de la adăpostul de câini comunitari din Roman de a-i sprijini în îmbunătățirea condițiilor. Aceștia sunt în continuare nemulțumiți de măsurile luate după redeschiderea adăpostului în urma unei sancțiuni date de DSV Neamț. (Detalii aici)

În urma unei sesizări a voluntarilor în luna iunie a acestui an, consilieri din cadrul DSVSA Neamț s-au deplasat în data de 24 iulie 2017 pentru verificarea aspectelor semnalate. În urma verificărilor, s-au semnalat următoarele deficiențe:

  • toate spațiile adăpostului de animale necesită curățenie și igienizare
  • o parte din boxe/padocuri nu sunt identificate cu informații privind categoria de vârstă, sex, stare fiziologică
  • lipsa procese verbale de instruire personal în acțiunea de capturare câini
  • autospecializata cu care se face transportul câinilor capturați nu este autorizată sanitar veterinar.

Adăpostul din Roman a fost închis de DSVSA Neamț. Nu înțelegem însă de ce a fost redeschis, atât timp cât prevederile OUG 155/2001 erau în mod evident nerespectate, dar revenim asupra acestei probleme într-un nou material.

După redeschidere, cu excepția achiziționării unei autospeciale, a unei igienizări și a introducerii unei taxe pentru adopția la distanță/rezervare, animalele continuă să consume hrană de pe jos amestecată cu urină, după cum puteți vedea în reportajul efectuat chiar la redeschiderea adăpostului în care se observă clar acest lucru.
Altă problemă, adusă la cunoștința ANSVSA printr-o nouă sesizare, ar fi existența de numeroși pui ce circulă liberi prin curtea adăpostului (în exterior spate) și care continuă să moară pe capete de parvoviroză, nefiind supravegheați de nimeni. Mulți dintre cei morți putrezesc în curtea adăpostului. Pentru aceasta mai jos sunt 2 filmări, dintre care una live realizată la începutul lunii octombrie când unul dintre pui a murit în acea zi în brațele unei voluntare (minutul 5).

De asemenea, mai jos este o filmare realizată pe 19 octombrie cu o femelă cu pui proaspăt fătați ce e intrată în adăpost de pe 9.08.2017  – se vede clar pe fișa de adopție) lucru care se întâmplă frecvent pentru că mai mereu femelele stau împreună cu masculii în boxe, niciunul dintre câini fiind sterilizați/castrați.

Câinii sunt extrem de slabi și deshidratați. Intră în adăpost și în decursul unei luni de zile ajung să arate în acest fel:

O altă problemă existentă este nerespectarea unui program cu publicul. Cu toate că adăpostul ar trebui să fie deschis L-V 10-18 exceptând sărbătorile legale, niciodată nu pot fi găsiți angajații după ora 15 și de cele mai multe ori lipsesc și în decursul orelor 10-15, după cum declară voluntarii. Mai jos, o filmare live pe facebook ora 11.45 pe data de 4 octombrie. Fiind apelați telefonic au răspuns că sunt la adăpost, dar sunt la capturare în teritoriu.

De asemenea, membrii adăpostului obișnuiesc să își tină unele animale din adăpost ca animal de companie, refuzând voluntarilor adopția în nenumărate rânduri timp de 4 luni a unei femele în vârstă de 7 luni. La insistențele voluntarilor și ale unei tinere din Germania care s-a deplasat personal până la Roman pentru adoptarea cățelușei, unul din angajați a decis în schimb să ia câinele acasă, refuzând sterilizarea acestuia, cățeaua nefiind de rasă cu pedigree.
În acest sens, unul dintre voluntari a apelat la conducerea primăriei, semnalând cazul și punctând faptul că a sprijinit la adoptarea a peste 200 de câini din adăpost, iar dorința ca acel câine să fie adoptat de o familie din Germania a fost comunicată angajaților din adăpost de luni bune, încă dinainte de introducerea taxei de rezervare, dar de fiecare dată solicitarea a fost refuzată, inclusiv când s-au efectuat toate demersurile pentru transportul în Germania și câinele nu a putut fi scos din adăpost, deoarece era sigiliat de DSVSA Neamț.
Răspunsul primarului a fost următorul: „Acel câine de care vorbiți a fost într-adevăr adoptat de un angajat al societății. Dvs. nu ați făcut niciun act pentru el, nu aveți acte de adopție, așadar nu aveți drept asupra lui. Puteți adopta un alt câine.”
Tânăra din Germania face în continuare demersuri la ambasada și la alte instituții pentru a putea, totuși, obține posibilitatea de a adopta câinele pe care și-l dorește atât de mult și pentru care a venit personal în România să îl adopte. Este vorba despre același câine din a doua filmare din articol care stă în afara padocurilor, în curtea adăpostului, alături de puii bolnavi de parvoviroză… No comment!
La această oră eutanasierea este ținută sub control la Roman, datorită unui efort uriaș din partea voluntarilor care scot periodic zeci de căței din Roman și îi duc în adăposturi private din alte orașe sau în adopții în afara țării pentru a menține numărul de câini în limita tolerată de administratori.
Să revenim la partea de legislație.
Exista 3 modalități legale prin care UAT-urile pot gestiona câinii fără stăpân (sursa Ioana Rosenberg):
1. Înființează servicii de gestionare a câinilor fără stăpân – adică construiesc adăposturi, angajează personal și contractează servicii veterinare
2. Semnează protocoale cu UAT-uri învecinate, atunci când bugetul nu le permite să înființeze servicii de gestionare a câinilor fără stăpân conform legislației în vigoare
3. Concesionează serviciile de gestionare a câinilor fără stăpân către „persoane juridice, asociații și fundații care au ca obiect de activitate protecția animalelor” (art. 4, alin. 2, OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013).
Orice contract de concesionare a acestor servicii către societăți private este ILEGAL! Atât Curtea de Conturi a României, cât și ANSVSA au comunicat oficial că orice altă interpretare a acestui articol este abuzivă. Nicio societate privată nu poate avea ca obiect de activitate „protecția animalelor”, pentru că nu exista cod CAEN pentru acest obiect de activitate pentru societăți.
Toți banii decontați ilegal de primării către aceste societăți vor trebui înapoiați, iar cei care au permis ilegalitățile vor răspunde în fața legii.
Soluții pe plan local:

1. Identificarea unui ONG care ar putea să preia activitatea de gestionare (capturare, gestionare adăpost public, servicii medicale ori parte din ele);

2. Adresă către Primărie în care precizaţi ilegalitatea concesionării activităţii de gestionare de către societatea comercială respectivă şi faptul că sunteţi dispuşi să preluaţi serviciul de gestionare (prin ONG-ul dvs. ori prin alt ONG). Desigur, majoritatea ONG-urilor nu au logistica necesară. Însă gestionarea nu trebuie făcută în totalitate pe fondurile ONG-urilor. Primăriile alocă fonduri incredibil de mari atunci când gestionează câinii prin societăţi comerciale sau prin aparatul propriu. Solicitaţi preluarea serviciului pe un buget mai mic decât cel alocat în prezent de către primărie. Prezentaţi avantajele gestionării de către un ONG (responsabil şi experimentat): cheltuieli mai mici ale primăriei, motivaţia ONG-ului de a gestiona respectând normele de protecţie a animalelor, interesul cert pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, imagine pozitivă la nivelul localităţii.

3. În cazul în care după toate eforturile de preluare a activităţii de gestionare pe cale amiabilă nu reuşiţi, sesizaţi Curtea de Conturi pentru plăţi ilegale efectuate de Primărie către societatea comercială care gestionează în prezent câinii fără stăpân – în care menţionaţi prevederea legislativă de mai sus şi faptul că în urma controalelor Curţii de Conturi s-au mai sesizat astfel de acte ilegale, aşa cum se precizează în raportul din 2015.

Discutaţi cu ONG-urile din străinătate care vă sprijină! Cu bugetele alocate societăţilor comerciale de către primării, un ONG responsabil poate întreţine câinii în condiţii foarte bune şi poate derula şi campanii de sterilizare. Este mult mai ieftin să gestionăm problema cap-coadă decât să preluăm câini îmbolnăviţi în lagărele primăriilor, subnutriţi, terifiaţi, în care să investim sume imense pentru recuperarea lor fizică şi psihică. Iar alţii să rămână să moară acolo, ucişi de personalul acestora ori de lipsa hranei, apei, asistenţei medicale. (Sursa Carmen ARSENE, Președinte Federația Naționala pentru Protecția Animalelor).

Sursa: ZiarRoman.RO

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
10 Comentarii
  1. Mariana Butnaru spune

    Mai mare criminali nu exista. Mai bine lasati-i liberi da gaseasca ceva fe mancare

  2. Diaconu Bobi-Iuliana spune

    Exact asa este si la Tg.Neamt…sinistru ..câinii cei mici mancati de cei mari .Cadavre de caini
    printre cei vii…se manca unii pe altii si nimeni chiar nu vede nimic? Protectia animalelor chiar nu vine deloc in control??? Noi cei care am rămas fara căței dupa ce au fost luati de hingheri asa am pățit…

  3. Gina Olteanu spune

    La fel să ajungă cei care își bat joc De ce nu li verifica nimeni? Chiar nu se gândește nimeni cât de flamanzi sunt?

  4. Dana-Alexandra Brustureanu spune

    Aici tb aplicata legea protectiei animalelor si hingherii sa fie pedepsiti dupa lege.

  5. Elena Mandru spune

    Oameni de nimic!!! Cine sa ii controleze dacă sunt toți mână în mână?Se spala niște bani pe spinarea unor animale ce nu se pot apăra! Daca si-ar face treaba serios și în mod civilizat și uman, se gândesc că rămân fără loc de muncă.Au strategiile lor: când merg pe teren strâng doar puii și câțiva masculi, femelele le ” ocolim” că sa crească producția și să justificăm salariul!!!!

  6. Maria Ojica spune

    Oameni iresponsabili fără mila halal !!!!!

  7. Rodica Dumitrascu spune

    Controlați unde ajung banii repartizați pentru aceste animale, cine ce fac cu acești bani.

  8. Tanja Wedmann spune

    Stop this cruel on animals!

  9. Mariana Amihaesei spune

    Si noi ce putem face decat sa ramanem indignati si neputinciosi!! Presati organele responsabile…mizerabili care se numesc OAMENI… specie ” evoluata!!!

    1. D.j. Max Dragos spune

      👍👏🎩

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate