Adăpostul de câini comunitari din Roman, ÎNCHIS de DSVSA Neamț

În urma unei sesizări făcute de un voluntar către ANSVSA, adăpostul public de câini fără stăpân din Roman a fost închis pentru 30 de zile.

Adresa ANSVSA, înregistrată la DSVSA Neamț, are ca obiectiv soluționarea acestei sesizări privind respectarea condițiilor de funcționare a adăpostului public, aflat în administrarea SC Municipal Locato Serv SA, societate la care asociat este și Primăria municipiului Roman.

În urma sesizării, consilieri din cadrul DSVSA Neamț s-au deplasat în data de 24 iulie 2017 pentru verificarea aspectelor semnalate. În urma verificărilor, s-au semnalat următoarele deficiențe:

 • toate spațiile adăpostului de animale necesită curățenie și igienizare
 • o parte din boxe/padocuri nu sunt identificate cu informații privind categoria de vârstă, sex, stare fiziologică
 • lipsa procese verbale de instruire personal în acțiunea de capturare câini
 • autospecializata cu care se face transportul câinilor capturați nu este autorizată sanitar veterinar.

Pentru aceste neconformități s-a emis ordonanța de suspendare a activității pentru 30 de zile nr. 32/24.07.2017, interval necesar remedierii deficiențelor constatate și aplicarea unei amenzi contravenționale în valoare de 2000 de lei.

Vom reveni cu poziția oficială a administratorului adăpostului în ceea ce privește măsurile care se vor lua în vederea corectării deficiențelor și redeschiderea adăpostului. Menționăm că această măsură interzice intrarea sau ieșirea câinilor. Deși sunt o serie de câini pe listele de adopții, microcipați și cu transport asigurat, aceștia efectiv nu au putut fi scoși din adăpost.

Solicităm instituțiilor responsabile să remedieze rapid problemele în vederea respectării legii.

Vă prezentăm mai jos faptele observate în urma desfășurării activității de voluntariat în adăpostul public Roman. Consultand Legea 258/2013 s-au observat o serie de încălcări enumerate mai jos și însoțite de imagini demonstrative:

1. Vasele de apa să fie curate şi dezinfectate zilnic şi întotdeauna înaintea aducerii unui nou animal în cuşcă

Vasele de apă sunt pline de gândaci și alte insecte, fiind donate de voluntari. Anterior se foloseau bidoane din plastic decupate.

2. Vasele pentru alimentare să fie aşezate astfel încât câinii să nu poată urina sau defeca în ele şi să poată fi curăţate şi dezinfectate uşor.

Vase de hrană există, însă nu sunt folosite mai niciodată, ele apar și dispar peste noapte – apar doar în momentul în care apar și persoane importante în adăpost fapt ce îl pot declara voluntarii.

3. Dacă spațiile nu sunt încălzite, se pun în mod obligatoriu scânduri pentru odihnă şi culcuşuri.

Spațiile sunt încălzite iarna, însă în pereții exteriori există numeroase găuri iar în interior este extrem de frig și curent. Cu toate acestea, majoritatea cățeilor au dormit pe cimentul ud, cu mici excepții unde erau puși paleti de lemn.

4. Hrana trebuie să fie întotdeauna proaspătă. Hrana va fi administrată individual şi supravegheat.

Tipul de hrană administrat în anumite zile îl puteti vedea în poza alăturată.

5. Toate cuştile, boxele şi spațiile închise vor fi spălate şi dezinfectate zilnic.

Curățenia se face foarte rar în ce privește spațiul de dormit și pereții separatori.

6. Toate țarcurile/cuştile din adăpost se vor individualiza şi marca cu un număr unic pe adăpost; (numărul unic va fi inscripţionat lizibil, pe o placă din material rezistent fixată la vedere pe perete.

80% din cuști nu au marcaj. De asemenea, unele cuști deservesc unei altfel de folosințe.

7. Privarea câinilor bolnavi sau răniţi de tratament medical…

8. Cazarea câinilor fără separarea acestora, potrivit criteriilor de talie şi agresivitate
De asemenea, fișele prevăzute la fiecare cușcă în parte nu corespund cu animalele aflate în interior.

 

Imagini video din acest an din adăpostul public Roman:Sursa: ZiarRoman.RO

- Apreciază pagina -

9 Comentarii
 1. marina livia spune

  se invart f multi bani la aceste adaposturi….dar din pacate ..nu ajung la bietii catei…cei care gestioneaza asemenea adaposturi ar trebui sa dea un examen de suflet…pentru a-lputea conduce…si urmarit de voluntari….fiecare miscare sa le fie supravegheata

 2. IANCU spune

  CATA SUFERINTA SI CHIN PE ACESTE BIETE ANIMALE ! CUM POT SUPORTA ASA CEVA NISTE INDIVIZI NUMITI OAMEN I ? CUM AVETI PUTEREA SA PRIVITI ACESTE FIINTE ATAT DE CHINUITE SI SA NU FACETI NIMIC ? NU MAI POT SA SPUN NIMIC, DURERE MA COPLESESTE ! VA NUMITI OAMENI, DAR NU SUNTETI NICI MACAR ANIMALE SENSIBILE ! DUMNEZEU SA FACA CU VOI CEEA CE MERITATI !

 3. ralu spune

  nu intra nimeni in mormant pana nu plateste toate relele facute !! ei, nemernicii care s-au infruptat si si-au umplut buzunarele din suferinta unor biete fiinte ! ei si odraslele lor care au trait bine din banii adusi acasa de parinti corupti si fara suflet ! dar pana intra ei in mormant, politia sa-si faca naibii datoria !!

 4. Florin spune

  Prin lege, capturarea si gestionarea animalelor fara stapan se face de catre ONG-uri si fundatii,nu de ratatii si psihopatii platiti din banii contribuabililor de unde se va plati si amenda.
  Dupa redeschidere se va intampla la fel, cineva trebuie sa plateasca scump sa se invete minte.
  Autoritatile locale accepta aceste nereguli fiindca acei catei nu voteaza nu dau spaga,nu vorbesc

 5. Dumitru Pascau spune

  Au incasat multi bani….sa se autosesizeze organele abilitate sa se descopere ce au facut cu banii….

 6. Dana-Alexandra Brustureanu spune

  Ca sa muncesti cu si pt animalel, tb sa ai suflet..Educatia acelor oameni s -a vazut dupa rezultatul muncii lor cu bietele animale.

 7. Mihaela Mereuta spune

  Oameni de cacat saracele animale

 8. Tania Chindea spune

  Bietele animale

 9. Boanca Valentina spune

  biete suflete!Ce poate fi mai rau ca omul?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate