Actiuni impotriva taierilor ilegale de arbori
Aproximativ 20 de infractiuni depistate si peste 1.000 m.c. material lemnos ridicat în vederea confiscării sau în vederea stabilirii provenientei, în urma unor actiuni desfăsurate sub coordonarea Directiei de Ordine Publică –I.G.P.R., împreună cu reprezentanti ai Regiei Nationale a Pădurilor, jandarmi, specialisti silvici si comisari din cadrul Gărzii Nationale de Mediu, în judetele Neamt si Harghita.
În perioada 22 – 25 februarie a.c., în baza unui plan comun de actiune al Inspectoratului General al Politiei Române si Ministerului Mediului si Pădurilor, în judetele Harghita si Neamt s-a derulat o amplă actiune pentru prevenirea si combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri si a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulatia, depozitarea si prelucrarea primară si comercializarea materialului lemnos.
La actiune au participat ofiteri din cadrul I.G.P.R. – Directia de Ordine Publică si un reprezentant al Regiei Nationale a Pădurilor – Romsilva, care au coordonat direct activitătile desfăsurate, precum si politisti din cadrul Inspectoratelor de Politie Judetene Harghita si Neamt, jandarmi din cadrul Inspectoratelor de Jandarmi Judetene Harghita si Neamt, specialisti silvici si comisari din cadrul Gărzii Nationale de Mediu. Au fost verificate 18 societăti comerciale în domeniul silvic, au fost organizate 15 filtre pe drumurile publice si controlate 112 mijloace auto si hipo, fiind constatate 19 infractiuni, din care 15 la Legea 46/2008 – Codul Silvic, 3 la Legea 241/2005 privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si una la O.U.G. 195/2002 privind regimul circulatiei pe drumurile publice.
Totodată, 33 de persoane au fost depistate săvârsind abateri la normele contraventionale, dintre care 27 de persoane, la regimul silvic, valoarea totală a sanctiunilor aplicate fiind de 117.500 lei.
De asemenea, au fost ridicati în vederea confiscării 287 m.c., în valoare totală de 51.270 de lei, iar 781 m.c. material lemnos, în valoare de 189.551 de lei, au fost ridicati în vederea stabilirii provenientei.
Exemple:
~ Un bărbat de 32 de ani, din comuna Dămuc, judetul Neamt, a tăiat 24 de arbori înaintea emiterii autorizatiei de exploatare si alti trei arbori nemarcati de organele de specialitate de pe proprietatea sa. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infractiunii de tăiere ilegală de arbori, faptă prevăzută si pedepsită de art. 108 alin din Legea 46/2008. De asemenea a fost dispusă măsura confiscării volumului de 27 m.c. lemn lucru răsinoase.
~ În urma controlului efectuat la punctul de lucru din comuna Grinties, sat Grintiesul Mare, al unei societăti comerciale judetul Neamt care avea ca obiect de activitate tăierea si rindeluirea lemnului, au fost identificate patru persoane care desfăsurau activităti de lucru. Din verificări s-a stabilit că societatea nu avea încheiat contract colectiv de muncă, fapt pentru care a fost înstiintat Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamt în vederea dispunerii măsurilor legale.
~ Un bărbat de 34 de ani din comuna Poiana Teiului, judetul Neamt, a tăiat si sustras cinci arbori din pădurea apartinând Primăriei Poiana Teiului. În cauză a fost întocmit dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la comiterea infractiunilor de tăiere ilegală de arbori si sustragere, faptă prevăzută si pedepsită de art. 108 si 110 din Legea 46/2008, prejudiciul urmând a fi stabilit de organele de specialitate.
~ La data de 24 februarie a.c., urma unui controlului efectuat la o firmă din comuna Frumoasa, judetul Harghita, s-a constatat faptul că, pentru perioada ianuarie – iunie 2010, societatea în cauză nu a întocmit si nu a depus declaratiile privind obligatiile la Fondul de Mediu, prejudiciul estimat fiind de 14.000 de lei. În continuare se efectuează cercetări fată de administratorul si contabilul firmei, sub aspectul săvârsirii infractiunii de evaziune fiscală.
~ La data de 23 februarie a.c., echipele de control au verificat o societate din Comuna Căpâlnita, judetul Harghita, ocazie cu care, în urma confruntării stocurilor faptice cu cele scriptice s-a constatat faptul că există o diferentă în minus de 31,44 m.c. lemn de lucru pentru constructii răsinoase. S-a procedat la confiscarea valarică a diferentei de material lemnos în valoare de 3.466,26 lei si sanctionarea contraventională a administratorul firmei, cu amendă în valoare de 5.000 de lei conform Legii nr. 171/2010. De asemenea, pentru neregulile constatate pe linie de mediu bărbatul a fost sanctionat contraventional cu amendă în valoare de 20.000 de lei, conform O.U.G. 78/2000.
~ La data de 23 februarie a.c., echipele de control au verificat o societate comercială din orasul Vlăhita, judetul Harghita, ocazie cu care, în urma confruntării stocurilor faptice cu cele scriptice s-a constatat faptul că a fost vândut un volum de 4,6 m.c. cherestea plop, fără avize de însotire prevăzute de normele silvice în vigoare. S-a procedat la confiscarea valorică materialului lemnos, în valoare de 1910,84 de lei si sanctionarea contraventională a administratorului firmei, cu amendă în valoare de 5.000 de lei, conform Legii nr. 171/2010. De asemenea, pentru neregulile constatate pe linie de mediu acesta a fost sanctionat contraventional cu amendă în valoare de 20.000 de lei, conform O.U.G. 78/2000.
~ La data de 23 februarie a.c., la o firmă din Vlăhita si în apropierea instalatiei de debitat material lemnos a fost identificat un volum de 18,9 m.c. fără urme de punere în valoare. Materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării si s-a predat în custodie Ocolului Silvic de Regim Ciuc. În continuare se efectuează verificări fată de administratorul firmei cu privire la materialul lemnos în cauză. Verificările continuă în perioada următoare, în vederea identificării si tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în activitătile ilicite din domeniul silvic.
Stiri Neamt