Activitatea ITM Neamț în perioada 01.02.2015 – 28.02.2015

0

In perioada 01.02.2015 – 28.02.2015, activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2015”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata, a Legii nr.319/2006 modificata si completata si a Legii nr.53/2003, republicata.
In aceasta perioada, 20 inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au efectuat 239 controale, ocazie cu care s-au constatat 365 deficiente in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 127 de sanctiuni contraventionale insumand 118.000 lei .

A. ACTIVITATEA DESFASURATA IN LUNA FEBRUARIE:
A1. ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA
In luna februarie au fost realizate 108 vizite de control si evaluare la unitati economice.Totodata, cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 106 sanctiuni contraventionale. Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 41.500 lei.
Analiza situatiei accidentelor de munca.
In luna februarie, la Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt au fost inregistrate 4 accidente de munca soldate cu incapacitate temporara de munca.
A2. ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA
Control relatii de munca
In luna februarie au fost controlati 131 agenti economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 21 sanctiuni contraventionale din care 7 amenzi contraventionale, insumand 76.500 lei, respectiv 14 avertismente contraventionale, pentru incalcari ale Legii nr. 53/2003 republicata si H.G. nr.500/2011. De asemenea, au fost depistati 5 angajatori la care lucrau 7 persoane fara forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale de angajare a fost de 70.000 lei.
Au fost depistate deasemeni 88 de persoane pentru care angajatorii, au inregistrat contractele individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic, cu incalcarea termenului prevazut de HG nr.500/2011 (art.4,alin.1,lit.a – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză) fiind dispuse 48 de masuri pentru remedierea neconformitatilor si totodata au fost aplicate 9 sanctiuni contraventionale, respective, 9 avertismente.

B. EVENIMENTE DEOSEBITE CARE AU AVUT LOC IN LUNA FEBRUARIE.
I. Sedinta de lucru I.T.M. Neamt – Consiliul Consultativ Tripartit
In data de 19.02.2015, ora 1400, la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, s-a intrunit Consiliul Consultativ Tripartit la nivelul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt. La sedinta au participat membrii desemnati ai organizatiilor sindicale si patronale cat si reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt. Participantii au fost informati cu privire la aparitia unor acte normative care prezinta interes si anume:
– ORDIN nr. 60 din 21 ianuarie 2015 pentru actualizarea cuantumului indemnizaţiei zilnice de delegare şi detaşare, precum şi a sumei ce reprezintă compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegare în situaţia în care acesta nu beneficiază de cazare în structuri de primire turistică, prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului, publicat in MO nr. 68 din 27 ianuarie 2015, data intrarii in vigoare : 27 ianuarie 2015;
– ORDONANŢĂ nr. 5 din 28 ianuarie 2015 pentru modificarea unor termene prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor,publicat in MO nr. 78 din 29 ianuarie 2015 , data intrarii in vigoare, 1 februarie 2015.
– HG nr.75 din 04.02.2015 publicata in MO 115/13.02.2015 privind reglementarea prestarii de catre copii de activitati remunerate in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling.
Hotararea reglementeaza activitatile si domeniile de activitate in care pot presta activitate remunerate copii, conditiile in care lucreaza, timpul si intervalul orar, partile intre care se incheie contractual si conditiile pe care acestea trebuie sa le indeplineasca.
II. Acţiunea nr. 5 din Programul Cadru al Inspecţiei Muncii – Campanie naţională de supravegherea pieţei produselor industriale în domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii conform programului sectorial pentru anul 2015, coordonat de către Comisia Europeană.
În luna februarie 2015, au fost verificate 4 societăţi. Au fost verificate 32 de produse. Nu s-au constatat neconformităţi. Nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.
III. Actiunea nr. 17 din Programul Cadru al Inspectiei Muncii – „Acţiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de munca din intreprinderi mici”.
In data de 19 februarie 2015 la sediul ITM Neamt a avut loc o intalnire de lucru cu angajatorii in cadrul „ Acţiunii de monitorizare privind riscurile existente la locurile de munca din intreprinderi mici” .
La aceasta intalnire au participat un numar total de 62 persoane: angajatori, lucratori desemnati pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie, lucratori si reprezentanti ai lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Angajatorii au fost informati despre selectarea intreprinderilor mijlocii active in judet care vor fi cuprinse in actiunea de monitorizare in cursul anului 2015.
De asemenea, in cadrul acestei sedinte inspectorii de munca au transmis chestionarul privind respectarea cerintelor minime generale de securitate si sanatate in munca la agentii economici prezenti, restul chestionarelor fiind transmise in format electronic sau pe suport de hartie. Conform metodologiei, chestionarele se vor transmite la minim 10 intreprinderi/inspector de munca cu precizarea termenului de raspuns, respectiv 10 zile lucratoare de la trimiterea chestionarului.
Cu aceasta ocazie s-au discutat si aspecte din cadrul „Actiunii privind imbunatatirea starii de securitate in munca a lucratorilor din intreprinderi prin activitati de informare a legislatiei SSM”, fiind prezentate urmatoarele:
-obiective privind imbunatatirea starii de securitate si sanatate in munca in intreprinderile mijlocii si mari prin scaderea numarului de neconformitati prezente in mediul de munca.
-activitati de informare, constien-tizare, monitorizare si control privind respectarea prevederilor legale referitoare la legislatia de securitate si sanatate in munca.
In cadrul sedintei de lucru au fost prezentate aspecte legislative referitoare la relaţiile de muncă, modul de aplicare a Legii 53/2003 cu modificările şi completările ulterioare, a H.G. 500/2011 cu modificările şi completările ulterioare referitoare la modul de completare şi de transmitere a datelor în Registrul general de evidenta a salariaţilor.
IV. Actiunea nr. 3 din Programul Cadru al Inspectiei Muncii – „Campanie nationala-Valente culturale ale securitatii si sanatatii in munca pentru formarea unei culturi de prevenire in randul tinerilor din licee si scoli profesionale”, ce se va desfasura in perioada februarie – mai 2015.
Obiectivele principale ale acestei campanii sunt:
-cresterea calitatii vietii prin educarea viitorilor tineri lucratori inca de pe bancile scolii cu privire la importanta unui mediu de munca sanatos si sigur;
-cresterea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale in vederea intrarii pe piata muncii.
Grupul tinta este format din elevii de liceu si cadrele didactice din :filiera tehnologica cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale si protectia mediului, precum si din filiera teoretica cu profilul real.
In cadrul actiunilor de desfasurare a campaniei, inspectorii de munca din cadrul ITM Neamt au selectat si contactat reprezentantii scolilor si a claselor care participa la acesta actiune. Astfel, au fost selectate 6 cadre didactice si 14 clase din cadrul celor 3 scoli implicate in cadrul proiectului. Scolile implicate in cadrul proiectului sunt: Liceul Tehnologic Roznov, Liceul Tehnologic “Dimitrie Leonida” P. Neamt si Liceul “Carol I” Bicaz. In aceasta perioada se desfasoara instruirea cadrelor didactice, cate o ora pe saptamana timp de 6 saptamani.
La sfarsitul proiectului elevii si cadrele didactice participante vor completata chestionare de opinie.
V. In luna februarie 2015, inspectorii de munca, au participat la 8 sedinte ale comitetelor de securitate si sanatate in munca, organizate de 8 angajatori (cu peste 50 de lucratori), sedinte in cadrul carora – dialogul real intre partenerii sociali: patronat, sindicat/reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice si reprezentantii institutiilor statului – a avut ca obiect imbunatatirea securitatii si sanatatii in munca la nivelul unitatii, respectiv propuneri privind politica de securitate şi sănătate în muncă şi planul de prevenire şi protecţie, conform regulamentului intern sau regulamentului de organizare şi funcţionare.
VI. In luna februarie 2015, ca o alternativa la activitatea de control, s-au organizat intalniri cu un numar de 34 angajatori, ocazie cu care s-a evidentiat din nou principalul obiectiv in domeniul relatiilor de munca, respectiv: identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata, cat si riscurile ce le implica folosirea fortei de munca fara forme legale. Au fost dezbatute rezultatele activitatilor Inspectoratului Teritorial de Munca pana la aceasta data si s-a luat act de faptul ca inca mai sunt angajatori care nu inteleg sa respecte dispozitiile legale in domeniul legislatiei muncii, folosind in continuare persoane fara forme legale de angajare.

Ioan Popescu
Inspector şef
Inspectoratul Teritorial de Munca Neamţ

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate