Activitatea ITM Neamț în luna iunie 2015

0

In perioada 01.06.2015 – 30.06.2015, activitatea Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt a avut ca obiectiv principal realizarea actiunilor din „Programul de actiuni al Inspectiei Muncii pe anul 2015”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicata, a Legii nr.319/2006 modificata si completata si a Legii nr.53/2003, republicata.
In aceasta perioada, 20 de inspectori de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, au efectuat 211 controale, ocazie cu care s-au constatat 310 de deficiente in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca si s-au dispus tot atatea masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 127 de sanctiuni contraventionale insumand 146.000 lei .

A. ACTIVITATEA DESFASURATA IN LUNA IUNIE:
A1. ACTIVITATEA IN DOMENIUL SANATATII SI SECURITATII IN MUNCA
In luna iunie au fost realizate 89 vizite de control si evaluare la unitati economice.Totodata, cu ocazia controalelor s-au aplicat un numar de 104 sanctiuni contraventionale. Valoarea totala a amenzilor aplicate a fost de 26.000 lei.
Analiza situatiei accidentelor de munca.
In luna iunie, la Inspectoratul Teritorial de Munca Neamt au fost inregistrate 2 accidente de munca soldate cu incapacitate temporara de munca.
A2. ACTIVITATEA IN DOMENIUL RELATIILOR DE MUNCA
Control relatii de munca
In luna iunie au fost controlati 122 agenti economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate un numar de 23 sanctiuni contraventionale din care 13 amenzi contraventionale, insumand 120.000 lei, respectiv 10 avertismente contraventionale, pentru incalcari ale Legii nr. 53/2003 republicata si H.G. nr.500/2011. De asemenea, au fost depistati 11 angajatori la care lucrau 23 persoane fara forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru munca fara forme legale de angajare a fost de 110.000 lei.
La 1 angajator, au fost identificate un numar de 12 persoane care prestau activitate fara forme legale de angajare, motiv pentru care s-a inaintat organelor de cercetare penala documentatia necesara pentru a se stabili daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art.264,alin.4 din Legea nr.53/2003 republicata.
Au fost depistate deasemeni 111 persoane pentru care angajatorii, au inregistrat contractele individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic, cu incalcarea termenului prevazut de HG nr.500/2011 (art.4,alin.1,lit.a – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză) fiind dispuse 40 de masuri pentru remedierea neconformitatilor si totodata au fost aplicate 3 sanctiuni contraventionale, respectiv 1 amenda de 8000 lei si 2 avertismente.

B. EVENIMENTE DEOSEBITE CARE AU AVUT LOC IN LUNA IUNIE.
I. Sedinta de lucru I.T.M. Neamt – Consiliul Consultativ Tripartit
In data de 18.06.2015, ora 1400, la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt, s-a intrunit Consiliul Consultativ Tripartit la nivelul Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt. La sedinta au participat membrii desemnati ai organizatiilor sindicale si patronale cat si reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Neamt. Participantii au fost informati cu privire la aparitia unor acte normative care prezinta interes si anume:
– HOTĂRÂRE nr. 359 din 20 mai 2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, publicata in MO nr. 374 din 28 mai 2015,data intrarii in vigoare : 1 iunie 2015, care transpune transpune Directiva 2014/27/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 februarie 2014 de modificare a Directivelor 92/58/CEE, 92/85/CEE, 94/33/CE, 98/24/CE ale Consiliului şi a Directivei 2004/37/CE a Parlamentului European şi a Consiliului pentru a le alinia la Regulamentul (CE) nr. 1.272/2008 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi a amestecurilor, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 65 din 5 martie 2014, cu excepţia art. 2 al directivei.
– ORDIN nr. 831 din 7 aprilie 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, emitent:MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI, PROTECŢIEI SOCIALE ŞI PERSOANELOR VÂRSTNICE nr. 831 din 7 aprilie 2015, MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE nr. 600 din 22 mai 2015 ,publicat in MO nr. 385 din 3 iunie 2015 ,data intrarii in vigoare : 3 iunie 2015.

II. Acţiunea nr. 5 din Programul Cadru al Inspecţiei Muncii – Campanie naţională de supravegherea pieţei produselor industriale în domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii conform programului sectorial pentru anul 2015, coordonat de către Comisia Europeană.
În luna iunie 2015, au fost verificate 4 societăţi. Au fost verificate 29 de produse. Nu s-au constatat neconformităţi. Nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.
III. Actiunea nr. 14 din Programul Cadru al Inspectiei Muncii – „Verificarea modului in care se respecta prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca in cadrul unitatilor care au ca obiect de activitate intretinerea si repararea autovehiculelor ” in perioada martie – noiembrie 2015.
Obiectivul acţiunii.

Acţiunea îşi propune creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi lucrătorilor care desfăşoară activităţi de reparaţii ale autovehiculelor (service-uri auto), repararea, ajustarea sau înlocuirea pneurilor (vulcanizări auto), respectiv servicii de întreținere auto (spălătorii auto), privind necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Mijloace de atingere a obiectivului: Activităţi de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea lucrătorilor şi verificarea utilizării echipamentelor de muncă fără pericol, destinate activităţilor de întreţinere şi reparare ale autovehiculelor.
Actiunea a continuat si in luna iunie 2015 conform metodologiei transmise de Inspectia Muncii. Au fost verificate un numar de 3 service-uri auto. S-au constatat un numar de 6 deficiente. Pentru neconformitatile constatate s-au aplicat 6 avertismente contraventionale.
Deficiente constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca:
– Lipsa asigurarii semnalizarii de securitate si sanatate in munca la locurile de munca;
– Neasigurarea unei instruiri adecvate in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru toti lucratorii( mai ales pentru cei care manevreaza elevatoare de ridicat);
– Neasigurarea controlului medical periodic pentru lucratori, la termenul scadent;
IV. Actiune de control – minicampanie locala in domeniul CAEN 4520 – service auto , in municipiul Piatra Neamt.
In zilele de 16-17.06.2015, 3 echipe de control formate din inspectori de munca din Serviciului control RM si din cadrul Serviciului control SSM, au efectuat actiuni de control de tip campanie, la service-uri auto din Piatra Neamt si imprejurimi. S-au incheiat un numar de 17 procese verbale de control.
In domeniul relatiilor de munca nu au fost aplicate sanctiuni contraventionale. Nu au fost depistate cazuri de munca fara forme legale de angajare.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost aplicate un numar de 18 sanctiuni , din care o amenda de 2000 lei si 17 avertismente contraventionale.
Deficiente in domeniul relatiilor de munca:
– Angajatorul nu respecta dispozitiile legale cu privire la contractul de munca cu timp partial, contrar prevederilor art. 105, alin. (1) si (2) din Legea nr. 53/2003 republicata;
– Angajatorul a completat in mod eronat registrul general de evidenta a salariatilor, contrar dispozitiilor art. 4 alin. 3 din HG nr. 500/2011, modificata si completata;
– Angajatorul nu a completat dosarele de personal ale salariatilor contrar dispozitiilor art. 8 alin. 2 din HG nr. 500/2011, modificata si completata;
– Angajatorul nu face dovada aducerii la cunostinta salariatilor a prevederilor regulamentului intern contrar dispozitiilor art. 243, alin. 1 si 2 din Legea nr. 53/2003 republicata;
Deficiente in domeniul securitatiii si sanatatii in munca:
– Lipsa unei semnalizari de securitate si sanatate corespunzatoare;
– Nerespectarea periodicitatii controlului medical pentru lucratori ;
– Masina de dejantat si de echilibrat roti nu erau legate la impamantare;
– Lipsa aerisire in laboratorul de preparare vopsele;
V. In luna iunie 2015, inspectorii de munca, au participat la 11 sedinte ale comitetelor de securitate si sanatate in munca, organizate de 11 angajatori (cu peste 50 de lucratori), sedinte in cadrul carora – dialogul real intre partenerii sociali: patronat, sindicat/reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice si reprezentantii institutiilor statului – a avut ca obiect imbunatatirea securitatii si sanatatii in munca la nivelul unitatii, respectiv propuneri privind politica de securitate şi sănătate în muncă şi planul de prevenire şi protecţie, conform regulamentului intern sau regulamentului de organizare şi funcţionare.
VI. In luna iunie 2015, ca o alternativa la activitatea de control, s-au organizat intalniri cu un numar de 15 angajatori, ocazie cu care s-a evidentiat din nou principalul obiectiv in domeniul relatiilor de munca, respectiv: identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarata, cat si riscurile ce le implica folosirea fortei de munca fara forme legale. Au fost dezbatute rezultatele activitatilor Inspectoratului Teritorial de Munca pana la aceasta data si s-a luat act de faptul ca inca mai sunt angajatori care nu inteleg sa respecte dispozitiile legale in domeniul legislatiei muncii, folosind in continuare persoane fara forme legale de angajare.

ITM Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate