Actiune a Serviciului Ordine Publică Neamt pe linia combaterii tăierilor ilegale de arbori

1

 

În perioada 2 – 4 noiembrie 2011, Biroul de Combatere Delicte Silvice din cadrul Serviciului Ordine Publică Neamt a actionat, în sistem integrat, cu Garda de Mediu – Comisariatul Judetean Neamt, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Neamt, Inspectia Silvică Neamt si Directia Silvic Neamt, pe linia prevenirii si combaterii faptelor ilegale la regimul silvic. În cadrul actiunii au fost organizate 18 filtre, fiind controlate 42 de vehicule si cărute si au fost verificati 8 agenti economici.

Au fost aplicate 53 de sanctiuni contraventionale, în valoare totală de 34.715 lei, din care: 17 amenzi la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, 30 de sanctiuni contraventionale la Codul Rutier, 2 sanctiuni la O.U.G. 195/2005 la privind protectia mediului si 4 amenzi la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei împotriva unor activităti comerciale ilicite.


Au fost constatate 11 infractiuni astfel: 6 infractiuni la Codul Silvic, 4 infractiuni la Codul penal si 1 infractiune la alte acte normative. De asemenea, s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a cantitătii de 108,481 metri cubi material lemnos.

Exemple:

În data de 3 noiembrie a.c., politisti din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice si personalul silvic din cadrul Directiei Silvice – Compartimentul Corp Control au identificat pe proprietatea unei persoane, din comuna Poiana Teiului, 45 arbori de esentă răsinoase, în stare verde si 5 cioate provenite în urma tăierii de pe picior a arborilor aferenti, care prezentau atât la bază cât si la 1,30 m marca circulară si numere curente.

Cu această ocazie s-a constatat că arborii, care au făcut obiectul marcării initiale, nu se încadrează în categoria produselor accidentale sau igienă asa cum era precizat în documentele întocmite, arborii fiind din clasa I de calitate. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infractiunii de folosire fără drept sau contrar reglementărilor specifice în vigoare a dispozitivelor speciale de marcat. Având în vedere aspectele constatate, reprezentantii Directiei Silvice Neamt au dispus demarcarea arborilor marcati cu încălcarea prevederilor legale în vederea aducerii la starea initială a stării de fapt.

În data de 2 noiembrie 2011, aceeasi echipă de politisti si personal silvic a identificat, în punctul „Dreptulet” din comuna Poiana Teiului, un depozit de material lemnos esentă răsinoase. Din verificările efectuate nu a fost posibilă identificarea unei mărci silvice pe tulpinile existente în depozit, motiv pentru care în data de 03.11.2011 echipa s-a deplasat în proprietatea unei persoane din comuna Poiana Teiului, judetul Neamt, unde au fost găsite 17 cioate esentă răsinoase în stare verde si nemarcate precum si 11arbori aflati în faza fasonat la cioată. În cauză a fost întocmit dosar penal sun aspectul comiterii infractiunii de tăiere fără drept de arbori.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. alex spune

    Frectie.. la „picior de lemn”…. acu cateva zile am vazut cum un echipaj de politie a oprit la unul din cei mai mari taietori din judet.. si nu parea a fi o actiune „pe linia combaterii tăierilor ilegale de arbori”.. sa fim seriosi.. autoritatile ii iau pe cei „mici si neajutorati”.. si ii „dezvolta” mari…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate