142 de ani de la moartea marelui carturar Gheorghe Asachi

0

Pe 1 martie 1788, in tinutul Dorohoi, s-a nascut unul dintre cei mai valorosi oameni ai culturii romanesti, marele carturar Gheorghe Asachi. Fiu de preot, Gheorghe Asachi a locuit de la varsta de 9 ani la Lvov, impreuna cu familia, dobandind cunostinte solide de poloneza, latina si germana.  In timpul studiilor universitare a urmat cursuri de filosofie, logica, matematica, istorie, fizica, metafizica, etica, arhitectura. Cultura sa enciclopedica rezoneaza cu influentele iluministe din acea perioada, fiind doctor in filosofie, inginer, arhitect si avand studii la Viena de astronomie, matematici superioare si pictura.

La nici 24 de ani, in 1812, Gheorghe Asachi revine in Moldova, avand un bagaj cultural iesit din comun. Gheorghe Asachi, la varsta la care tinerii din ziua de astazi termina studiile de licenta, vorbea fluent polona, rusa, germane, latina, italiana, franceza, engleza, avea o cultura enciclopedica si o viziune progresista. Gheorghe Asachi este cel care a impus reforma in Moldova.


În 1813, Asachi înfiinteaza o clasa de inginerie si hotarnicie în limba romana, unde preda cu un talent pedagogic extraordinar arhitectura, istoria artelor, geodezia, matematica. Timp de aproape jumatate de secol, Asachi s-a ocupat de organizarea scolilor din Moldova, însarcinat de mitropolitul Veniamin Costache. In 1820, Asachi se ocupa de organizarea Seminarului de la Socola.

Tot Asachi este cel care a fondat prima scoala primara de fete: In­stitutul pentru educatia fetelor (1834) si a pus  bazele învatamîntului ar­tistic si politehnic în 1841 prin inaugurarea scolii de arte si meserii, extinzînd reteaua scolilor primare, scriind manuale, alcatuind programe analitice. Realizarea sa de capetenie ramîne însa Academia Mihaileana, deschisa în 1835, institut care va deveni o adevarata pepiniera de intelec­tuali instruiti. Un alt taram in care contributia lui Gheorghe Asachi poate fi considerata hotaratoare este cel jurnalistic. El este în Moldova initiatorul presei în limba romana, scotînd primul ziar romanesc Albina romaneasca.

În 1841, Gheorghe Asachi a înaltat o fabrica de hartie în Moldova la Cetatuia, pe mosia Petrodava, langa Piatra Neamt. Pentru a i se asigura vanzarea, Asachi solicita ca prin hrisov domnesc toate institutiile sa foloseasca numai „hartie moldovanca”. I se aproba acest lucru cu conditia ca pretul si calitatea sa fie corespunzatoare cu produsele importate. Pentru control, Asachi trebuia sa aplice pe hartie în filigran anul fabricatiei si stema Moldovei. Ca specialisti au fost adusi 9 mesteri din Wurtenberg.

El este autorul unui numar de fragmente în proza, episoade istorice sau legendare, în care evoca trecutul Moldovei. Animator al tuturor ramu­rilor de activitate culturala din Moldova în prima jumatate a secolului al XlX-lea, Gh.Asachi a fost principalul initiator al iluminismului moldo­vean. Raspandirea cunostintelor stiintifice atat în învatamant, cat si în presa si publicatii avea drept scop înlaturarea prejudecatilor si a superstitiilor legate de conceptia teologica si promovarea unei explicatii rationale a lu­mii.

Ca omagiu adus acestui reformator iluminist al Moldovei, foarte multe institutii de invatamant ii poarta numele.

In Piatra Neamt amintim de Colegiul National “Gheorghe Asachi”.

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate