„Acasă” pentru două săptămâni, apoi abandonați din nou. De ce nu putem susține noua campanie a adăpostului de câini din Piatra-Neamț (Drept la replică)

0

Ca de fiecare dată, am promovat și această ediție a unui Târg de adopții de la Curtea Domnească, târg care va avea loc pe 20 august, fiind dedicat găsirii unei familii pentru câțiva căței din adăpostul public din Piatra-Neamț, gestionat de Salubritas. Vă invităm să mergeți la târg și să interacționați cu toți cățeii și, de asemenea, să mergeți și în adăpostul public din Piatra-Neamț de unde puteți salva un suflet și să obțineți un prieten pe viață. Detalii aici – click.

Organizarea târgurilor de adopții și promovarea adopțiilor câinilor fără stăpân din adăpost sunt o obligație legală a celor care gestionează adăpostul și de mulți ani am oferit disponibilitatea de a promova gratuit acești câini pentru a-și putea găsi o familie.

Pentru promovarea acestui târg din 20 august am fost rugați de Salubritas să punem titlul: „ADOPTĂ UN CÂINE PENTRU DOUĂ SĂPTĂMÂNI”. Întrucât comunicatul primit nu explica ce înseamnă acest lucru, am intrat pe pagina de Facebook unde era o explicație de o frază, nici mai mult, nici mai puțin: „Dacă nu vă puteți obișnui sau nu se poate acomoda în casă, aduceți cățelul înapoi la adăpost”. După doar 2 săptămâni.

Am solicitat și o explicație mai amplă de la Salubritas, care ne-a precizat:

Încercăm și o variantă în care anumite persoane să înțeleagă că dacă adoptă un câine și, din anumite cauze, acel cățel nu se poate adapta noului cămin sau acele persoane nu se pot adapta cu temperamentul câinelui, pot să-l aducă înapoi la adăpost.

Sunt multe persoane care după câteva zile de la adopție descoperă că nu luat câinele perfect pentru ei.

Cu aceasta variantă încercăm să sudăm legătura dintre adoptator și câine, nu să-i obligăm pe adoptatori la măsuri extreme.

Încercăm orice variantă în care adoptatorul să fie foarte mulțumit de alegerea făcută!”.

Înțelegem intenția de a veni în sprijinul unor persoane care au făcut o adopție nereușită, dar, în opinia noastră și nu numai a noastră, câinii din adăpost nu sunt perfecți (nimic pe această lume nu e perfect), iar termenul de 2 săptămâni sau de „câteva zile” este mult prea scurt pentru a face o evaluare a unei adopții și a lua o decizie atât de radicală de a-l abandona din nou în adăpost, după ce timp de 2 săptămâni câinele a avut parte de o casă, spațiu de mișcare și o familie.

Nu putem susține o astfel de campanie de comunicare în care excepția este promovată ca un fel de regulă, doar pentru ca anumite persoane să se simtă confortabil că pot renunța fără probleme la o adopție în doar 2 săptămâni și să poată dormi liniștite noaptea.

Context:

Noi putem oferi o platformă de mediatizare destul de mare, nu doar pentru adopții, ci și pentru educarea și responsabilizarea proprietarilor de câini, însă nu avem disponibilitatea să facem treaba celor care sunt plătiți să gestioneze câinii fără stăpân și să le găsească familii. Legea permite ca, după 14 zile lucrătoare, câinii care nu sunt adoptați, chiar dacă sunt sănătoși, să fie eutanasiați. Chiar dacă există promisuni că se va evita eutanasierea câinilor din Piatra-Neamț în termenul legal, un adăpost supraaglomerat nu va avea de ales. Adopțiile reușite sunt, așadar, importante.

În ultima perioadă, câinii capturați au început să fie promovați pe pagina de facebook a adăpostului, însă, cu excepția unei fotografii, a locului din care au fost capturați și a unui număr de cod, nu există niciun fel de informație legată de acel câine, sex, vârstă, temperament, istoric medical/afecțiuni. În aceste condiții, adopțiile continuă să fie reduse în adăpost și nici noi nu putem publica o simplă fotografie cu un câine despre care nu știm nimic. Sunt în jur de 300 de câini, în mod constant, care au nevoie de familii.

Atașăm un astfel de exemplu de promovare și vă rugăm să ne scrieți în comentarii dacă dumneavoastră ați fi atras de un astfel de anunț și dacă v-ați asuma adoptarea unui câine despre care nu știți dacă se poate înțelege cu alți oameni, cu copiii, cu pisicile sau cu alți câini?

Pentru o bună promovare a adopțiilor e nevoie de cel puțin un angajat dedicat, iubitor de animale, bun comunicator, creativ, care să fotografieze/filmeze câinii, să le urmărească comportamentul și să ofere cât mai multe detalii pentru a face anunțurile de adopție cât mai atractive.

Mai mult decât atât, majoritatea câinilor capturați au trăit toată viața pe străzi, au diverse traume, iar experiența adăpostului poate contribui la noi probleme de comportament. Acest lucru nu înseamnă că acești câini nu se pot reabilita, însă din experiența celor care se ocupă cu adopțiile vă putem spune că necesită multă înțelegere, răbdare și timp din partea celui care salvează un câine din adăpost cu scopul de a-i oferi un cămin și de a-l integra într-o familie. Însă vă asigurăm că odată trecută perioada de adaptare care variază de la câine la câine: poate fi vorba de câteva zile până la câteva luni, aveți șanse mari să fiți mulțumit de alegerea făcută.

Există și cazuri excepționale în care e posibil să nu puteți gestiona un câine adoptat din adăpost, dar e vorba de excepții, nu de o regulă. În acest caz, evident, nu veți abadona câinele pe stradă, deoarece comiteți o infracțiune (abandonul), ci îi puteți găsi dumneavoastră o nouă familie sau, în cel mai rău caz, îl aduceți înapoi în adăpost de unde e posibil să nu mai primească a doua șansă și să poată fi eutanasiat în termenul legal sau mai târziu.

Sunt lucruri de care trebuie să fiți conștienți și aspecte care nu se explică într-o singură frază.

Au fost mai multe tentative de dialog și colaborare între autoritățile locale și ONG-urile de protecția animalelor, inclusiv înființarea prin dispoziție de primar a unei Comisii consultative pe această temă a animalelor fără stăpân în care s-a încercat explicarea anumitor lucruri, însă, din păcate, se pare că municipiul Piatra-Neamț nu este pregătit nici în anul 2022 să rezolve optim problema câinilor fără stăpân. Poate că lucrurile se vor schimba în bine în viitor, rămâne de văzut. În prezent, nu există nicio intenție făcută publică de a organiza campanii de sterilizări prin primărie sau, măcar, de a face un recensământ al animalelor cu stăpân pentru a vedea câți câini de rasă comună nu sunt sterilizați conform legii.

Întrucât există în continuare anumite bariere de comunicare, pe lângă ceea ce ne-a transmis Salubritas, vă expunem mai jos și opiniile ONG-urilor din Neamț, dar și din alte țări, care încearcă, în limita resurselor disponibile, să intermedieze adopțiile din adăpost, să organizeze campanii de sterilizări și să reducă fenomenul câinilor fără stăpân din oraș și județ:

Ar fi fost frumos să existe o comunicare și o colaborare. Din păcate, nu există. Nu putem face târguri de adopții doar „să vadă lumea”. Știm cu toții că majoritatea câinilor din adăpost sunt traumatizați și nu sunt pregătiți pentru a fi cum oamenii se așteaptă să fie.

Câinii, mai ales cei din adăpost, nu sunt bibelouri și nu sunt jucării. Cred că direcția în care mergem nu este una în care se lucrează pentru bunăstarea animalelor. E păcat că irosim șanse reale de a acționa într-o direcție în care educația să primeze.

E păcat că încurajăm „descotorosirea” de animăluț dacă nu ne place. Unde e ideea de compasiune, unde e ideea de cooperare, unde e ideea de comunicare, unde e ideea de altruism, unde e ideea de educație, unde e ideea de simț practic? Dar cea de viziune sau cea de bunătate unde e?”, a declarat Claudia Filip, președintele Asociației Claudia Încă o șansă, care merge duminică de duminică în adăpost cu hrană și care are în derulare campanii de sterilizări gratuite cu mii de câini și pisici sterilizați într-un an și câteva luni.

„Problema adopțiilor locale este mult mai „spinoasă”. O adopție conformă cu legislațiile UE prevede, în primul rând, responsabilitatea asumată de către adăpost că acel cățel este adoptabil, are un comportament care să se plieze cu familia adoptatoare, este sănătos, are teste făcute etc.- mai ales în cazul puilor, avându-se în vedere rata mare de mortalitate a puilor din cauza bolilor; apoi, adoptatorul: trebuie făcut un homecheck (verificare la domiciliu) pentru verificarea condițiilor în care va trăi cățelul. Adăpostul din Piatra-Neamț nu realizează niciuna dintre prevederi. Câinii din adăpost se dau pur și simplu prin completarea unor formulare. Atât.”, a declarat Mirela Arvinte, în numele asociațiilor din Franța și Germania care sprijină de mulți ani adopțiile câinilor din Piatra-Neamț în condiții mai bune în afara țării, dar și campaniile de sterilizări.

Andrea Schlachter, din Germania, care reprezintă Aktionsbündnis Hund aufs Herz, o organizație care, de asemenea, sprijină adopțiile din adăpostul din Piatra-Neamț, dar și campanii de sterilizare gratuite a declarat:

Adăpostul public Piatra-Neamț a publicat o postare – un câine poate fi adoptat timp de 2 săptămâni – oferit la târgul de adopții din 20.08.2022. Dacă „adoptatorul” nu poate gestiona câinele din mai multe motive, persoana respectivă poate returna câinele la adăpost în termen de 2 săptămâni. Pentru noi, când luptăm pentru bunăstarea animalelor și urmărim gestionarea acestui adăpost de ani de zile, acesta este un alt pas în abuzul asupra animalelor.

Câini capturați, câini abandonați și câini aduși de proprietari pentru că nu-i mai doresc sunt oferiti oamenilor, fără să se știe nimic despre intențiile lor, fără control acasă, fără dovezi că aceste persoane vor fi responsabile și grijulii.

Majoritatea câinilor din adăpost sunt traumatizați de modul de capturare, sunt bolnavi din cauza lipsei tratamentelor, vaccinurilor și alimentației bune. Mai mult de jumătate dintre pui sunt grav bolnavi, infectați cu diferiți viruși precum parvo, jigodie, corona canis.

Lipsa carantinei și lipsa serviciului veterinar provoacă moartea majorității puilor. Adulții sunt răniți din cauza luptelor în interiorul padocurilor, deoarece lucrătorii amestecă câinii dominanti și cei slabi. Acești câini maltratați sunt puși într-un experiment. Unde este controlul în aceste faze de testare la domiciliul adoptatorilor?

Salubritas a dezvoltat o idee cu adevărat egoistă: scăpați de câini pentru a avea capacitatea de capturi noi – înseamnă bani – și cheltuiți mai puțini bani pe hrană etc., reducând numărul de câini timp de 2 săptămâni.
Pe scurt: singurul avantaj al acestui ridicol târg de adopție este profitul organizatorului. Perdanții sunt întotdeauna câinii.”

DREPT LA REPLICĂ SALUBRITAS 18.08.2022

Avand in vedere opinia dumneavoastra transmisa in articolul de ieri in care specificati ca nu este o alegere buna adoptia si returnarea cainelui in adapost in cazuri speciale, va rugam respectuos sa ne transmiteti specializarile sau pregatirea pe domeniu a  persoanelor implicate in acest grup de opinie. Am citit opiniile a doua sau trei persoane care au specificat ca relocarea cainilor adoptati  in adapost este gresita.

Din cele enuntate, reiese ca UAT Piatra Neamt nu aloca bani pentru sterilizari. Sumele alocate pentru sterilizari in baza contractului trecut 2020-2022 a fost de aproximativ 140000 ron.

Legat de ideea vehiculata legata de eutanasiere, va raspundem ferm ca in contractul anterior NICI UN CAINE sanatos clinic de pe raza UAT Piatra Neamt nu a fost eutanasiat. Asociatiile de profil au la dispozitie 14 zile sa adopte acei catei. Societatea noastra face eforturi financiare imense pentru a mai tine pe cheltuiala noastra inca 2-3 saptamani acei caini. Cazarea include costuri legate de hrana, tratament medical, personal, transport. Asociatiile adopta gratuit toti cainii.

Pentru a avea si noi un punct de vedere asupra situatiei, va atasam declaratiile doamnei INGA FRICKE specialist si cunoscator al problemelor legate de animale de companie si adaposturi.

După ce a petrecut câțiva ani ca avocat de mediu, în 2001, Inga a decis să-și continue pasiunea pentru bunăstarea animalelor acceptând poziții de conducere în organizații private și municipale de bunăstare a animalelor din Ohio și Virginia. În 2010, s-a alăturat Societății Umane din Statele Unite, unde a lucrat în diferite roluri pentru a sprijini profesioniștii în adăpostirea animalelor și salvarea și pentru a oferi resurse proprietarilor de animale de companie din întreaga țară, cel mai recent ajutând la lansarea Spayathon™ pentru Puerto Rico și conducând cursuri naționale pentru comunitate de adăpost/salvare. În prezent, este director al Inițiativelor Comunitare pentru Humane Pennsylvania și este instructor adjunct la Departamentul de Antrozoologie al Colegiului Canisius. Ea a lucrat în diferite consilii, inclusiv Shelter Animals Count și Fundația Smush, și a fost autorul sau a contribuit la numeroase publicații de bune practici utilizate la nivel național.

SALUBRITAS SA

De ce să nu vă fie rușine dacă trebuie să returnați un animal de companie din adăpost

Fiecare adopție nu este o potrivire perfectă.
Cu toții ne-ar plăcea să credem că fiecare poveste de adopție are un final fericit.
Dar adevărul este că nu orice adopție de animale de companie este o potrivire perfectă – iar uneori întoarcerea unui animal de companie la adăpost este singura opțiune pe care o are adoptatorul.
După entuziasmul unei adopții, aducerea animalului tău de companie înapoi la adăpost poate fi o sarcină umilitoare. Chiar dacă nu ești de vină, poți să te simți nefericit și rușinat.
Deși experiența poate fi dificil de gestionat, rețineți că luați decizia pentru bunăstarea animalului de companie.
Personalul unui adăpost bun va înțelege și nu va încerca să vă facă de rușine.

Schimbări de comportament la un animal de companie după adopție

De obicei, puteți petrece ceva timp cu potențialul dvs. animal de companie la adăpost și vă puteți face o idee bună despre personalitatea lor – nivelul de energie, atenție, maniere etc.
Dar ocazional, animalele de companie pur și simplu nu se comportă la fel într-un adăpost ca într-o casă.
Poate că câinele tău a fost timid și tăcut în adăpost, deoarece era inconfortabil sau nervos în preajma oamenilor și animalelor noi. Câinele acela a fost perechea ta perfectă.
Dar după o săptămână petrecută acasă, câinele înflorește într-un cățeluș agitat și zgomotos – nu atât de perfect pentru micul tău apartament.
Câinii nu sunt singurii ale căror personalități pot lua o întorsătură într-un mediu nou. Pisicile răspund și la mediul lor.
Uneori, o pisică care s-a simțit confortabil în limitele unei adăposturi poate părea mai deschisă decât într-o casă nouă.
Doar pentru că această pisică ți-a căutat mâna pentru zgârieturi nesfârșite în timpul sesiunii de întâlnire, nu înseamnă neapărat că nu sunt genul de pisică care să se arunce pe sub canapea ore în șir după ce a auzit soneria.
Acestea sunt schimbări pe care nu le puteți anticipa fără o „probă”. Și pentru că o cursă de probă nu este o opțiune în majoritatea adăposturilor, ar putea fi necesar să luați în considerare returnarea animalului de companie.


Nu vă învinovățiți că ați returnat un animal de companie la adăpost

Este ușor să te simți responsabil că trebuie să returnezi un animal de companie, indiferent de circumstanțe.
Dacă adoptarea noului tău cățel i-a salvat, întoarcerea acelui cățel îi condamnă?
În cele mai multe cazuri, nu, nu este. Cu excepția cazului în care returnați animalul de companie pentru o agresiune neprovocată sau o boală netratabilă, probabil că va găsi o casă nouă în care să se potrivească.
Chiar și știind că vor fi adoptați din nou, tot o să vă simțiți prost. E normal.

Mulți oameni preferă să-și adăpostească singuri animalele de companie.

Este o modalitate de a elibera responsabilitatea din adăpost, precum și de a cunoaște personal noua familie a animalului dvs. de companie.
Credeți sau nu, totuși, s-ar putea să vă încălcați contractul de adopție dacă vă reașezați animalul de companie adoptat.

A fost rechemat hrana pentru animale de companie?

Multe contracte de adopție a animalelor de companie vă cer să returnați animalul de companie la adăpost dacă adopția nu funcționează. Adăposturile au un interes personal pentru fiecare dintre animalele lor și acestea sunt tipurile de măsuri pe care le iau pentru a se asigura că acele animale de companie sunt plasate în case calificate.
Încă un lucru: „În niciun caz nu trebuie să-ți vinzi câinele online sau să-l dai pe Craigslist”, sfătuiește editorul Dogtime Mike Clark.
Chiar dacă vă simțiți puțin ezitând să vă duceți câinele înapoi în adăpost, atâta timp cât motivul pentru care îl returnați este rezonabil, veți fi binevenit să adoptați din nou din acel adăpost.
Personalul nu ar fi pus niciodată pe lista neagră a unui potențial adoptator din cauza unui sughiț neprevăzut într-o adopție anterioară.

După cum spune Inga Fricke de la The Humane Society of the United States, întoarcerea la adăpost nu este „în mod inerent rău”.

„De ce, dacă relația nu funcționează, condamnăm persoana care returnează animalul de companie și îl numim – și ei – un eșec?” ea spune. „Viața se întâmplă, circumstanțele se schimbă și, chiar și cu cele mai bune intenții, lucrurile nu merg întotdeauna.”

Cum să evitați returnarea unui animal de companie

Nu ar trebui să vă simțiți jenat să returnați un animal de companie adoptat, dar ar trebui să luați măsuri pentru a evita să fiți în situația de a fi nevoit să-l returnați.
„Oamenii chiar trebuie să-și facă cercetările înainte de a intra”, a spus directorul serviciilor pentru animale din Wake (Carolina de Nord), Dr. Jennifer Federico, DVM, pentru The Dodo. „Fii sincer cu privire la timpul pe care trebuie să-l petreci cu un animal de companie, pentru că acesta este un factor important în luarea deciziilor.”

Luați aceste măsuri de precauție:

• Plasament. Nu toate adăposturile permit plasamentul, dar dacă este posibil, puteți oferi o casă temporară pentru animalele de companie care își caută casele pentru totdeauna. Vei avea șansa să te îndrăgostești de un prieten blănos care se află deja la tine acasă.
• Vizite multiple. Majoritatea adăposturilor vă vor încuraja să petreceți mult timp cu animalul de companie care vă interesează. Nu-l vizitați într-o singură cameră timp de 20 de minute. Du-te afara. Mergeți la plimbare, dacă este posibil. Vizitați de mai multe ori înainte de a adopta.
• Formare profesională. Dacă observați o problemă care apare după adopție, luați în considerare opțiunile dvs. înainte de a vă returna animalul de companie. Este aceasta o îngrijorare temporară, ca un cățeluș care face dinții? Este ceva cu care poți angaja un trainer profesionist cu care să lucrezi?
Chiar și cu toate aceste măsuri de precauție, cea mai nouă adăugare ar putea să nu fie potrivită.
În această situație, ar trebui să contactați adăpostul pentru animale și să programați o întâlnire pentru returnarea animalului de companie.

Gânduri finale despre întoarcerea unui animal de companie la adăpost

A avea o adopție de animale de companie care merge prost este o experiență proastă.
După ce ați returnat animalul de companie la adăpost sau de salvare, este posibil să nu fiți imediat pregătit pentru un alt animal de companie.
Dar după ceva timp, luați în considerare să încercați din nou. Animalul de companie perfect te-ar putea aștepta în continuare în adăpostul tău local.

Acest articol a fost scris de Allison Gray, consilier pentru adopția animalelor de companie și membru al unui adăpost de animale.

_______________________________________________________

Mai jos puteți vedea doar o mică parte din activitatea acestor ONG-uri despre care unele voci afirmă că „nu fac nimic”:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate