Nomad Vet, campanie de succes în Neamț. 139 de căței sterilizați gratuit în doar 5 zile

0

În perioada 5 – 9 iulie, s-a desfășurat în mai multe localități din Neamț o campanie de sterilizări gratuite pentru câini, sponsorizată de Tierschutzverein Hilfe für die Ungeliebten, în parteneriat cu Stray – einsame Vierbeiner e.V., cu Fundația Erna & Paulina Schuster și în colaborare cu echipa medicală de la Nomad Vet Association. Promovarea și gestionarea rețelelor sociale a fost asigurată de Ham Piatra Neamț – Asociația YOUth for Neamț.

139 de căței au fost sterilizați în doar 5 zile, în care echipa medicală și voluntarii au lucrat de dimineața devreme până noaptea târziu. Campania s-a desfășurat în Piatra-Neamț în curtea clinicii Minivet, în cartierul Speranța, Stejaru – Pângărați, Ștefan cel Mare și Roznov. Acest lucru a fost posibil datorită clinicii mobile care s-a putut deplasa în toate aceste localități și care a permis desfășurarea intervențiilor chirurgicale la fața locului. În sprijinul medicilor veterinari neobosiți au venit și câțiva voluntari, studenți la Facultăți de Medicină Veterinară în București, Iași și Cluj.

FOTO: Ham Piatra-Neamț

Diana, o tânără din Piatra-Neamț, studentă la Cluj și voluntar în campanie, ne-a declarat:

„Îi cunosc pe cei din echipa Nomad Vet de aproape 5 ani. Pot spune că reprezintă un adevărat model de urmat, întrucât, în urma colaborărilor cu ei, mi-am descoperit vocația – medicina veterinară. Am întâlnit medici veterinari cu totul devotați salvării animalelor. Admir foarte mult la ei pasiunea cu care lucrează și, mai ales, cât suflet pun în munca lor.

Fiind studentă la Medicină Veterinară, am avut multe de învățat de la dânșii și pot zice că încă voi mai avea. Alături de ei am învățat să fac injecții (prima făcută lângă dl doctor Stoenescu), să pun branule, să manevrez animalele. Mă pot mândri cu faptul că i-am întâlnit și că m-au îndrumat spre această meserie.

În ultimii ani, am participat la multe campanii de sterilizări. Consider că oamenii au început să conștientizeze cât de importantă este sterilizarea animalelor și faptul că este unica soluție pentru stoparea numărului mare de animale de pe stradă. Chiar în această campanie mi s-a părut că oamenii au fost foarte receptivi la mesajul nostru.

Totodată, am remarcat faptul proprietarii au înțeles că sterilizarea este benefică pentru sănătatea animalului lor. Desigur, încă mai este de lucrat la corectarea mentalității unora, însă cred că suntem pe drumul cel bun.

În ceea ce privește autoritățile, ar fi bine dacă pe viitor s-ar implica mai mult, la fel și primăriile. Dacă unii refuză să ia parte la aceste acțiuni, atunci trebuie obligați să o facă, evident de către cei aflați în postura potrivită. Poate peste câțiva ani, vom putea spune că în sfârșit nu mai avem animale pe stradă. Pe moment, poate nu se vor observa rezultatele în urma campaniilor, însă peste ani, da. Deci, repetarea acestor acțiuni, a campaniilor de sterilizări, va aduce beneficii comunității.” Despre Diana am scris un articol în urmă cu câțiva ani aici – click.

Comunitatea locală a apreciat foarte mult această inițiativă și mulți au ales să își aducă animalul de companie la sterilizat, înțelegând importanța acestui lucru pe termen lung.

Mulți oameni au adus băuturi, mâncare, au ajutat voluntarii. Comunitatea apreciază aceste inițiative. Am lucrat foarte bine ca o echipă.”, ne-a declarat Davide, voluntar în proiectul Ham Piatra-Neamț, de la Asociația YOUth for Neamț, care, printre picături, a fost și „reporter” la fața locului, documentând prin fotografii și filmări toată activitatea din aceste zile.

„Pentru a face lucruri grozave este nevoie de pasiune. Am ajuns la sfârșitul acestei campanii. Pentru veterinari a fost un maraton împotriva timpului și mai ales împotriva oboselii. Ei sunt Eroii, Dana, Cornel, Ovidiu, și asistenții veterinari. Toți au lucrat până la 15 ore pe zi. 120 de câini erau așteptați și am ajuns la numarul de 139 la sfârșitul campaniei.

Noi, cei de la HamPiatraNeamț, suntem mândri că am făcut parte din această echipă de lucru, atât în ​​faza de pregătire, cât și direct pe teren.

În primul rând, dorim să mulțumim d-nei Andrea Schlachter de la Asociația Tierschutzverein Hilfe für die Ungeliebten pentru sponsorizarea evenimentului și, bineînțeles, partenerilor lor Asociația Stray – einsame Vierbeiner e.V., cu Fundația Erna și Paulina Schuster. În colaborare cu Nomad Vet Association au conceput această campanie și au strâns fondurile pentru a suporta costurile aferente.

Mulțumim germanilor care au susținut acest proiect prin donațiile lor. Mulțumim Mirela Arvinte pentru sprijinul organizațional și pentru că a acționat ca o legătură între România și Germania. Mulțumim Danielei S. pentru sprijinul de la Roznov și Danielei Roșu pentru locația din Ștefan cel Mare și d-lui Grigore. Mulțumim Diana Aron de la Salvăm Cățeii, Delia, Andreea Elena, Buzdugan Patricia, Erica, Teona și celorlalte fete din Roznov pentru colaborarea și ajutorul echipei veterinare. Mulțumim Emei care ne-a ajutat foarte mult în cartierul Speranța și tuturor vecinilor noștri care s-au pus la dispoziție. Un ultim mulțumesc, cel mai important, se adresează celor care au venit să-și sterilizeze câinii. Ati făcut un bine blănosului și comunității. Așteptăm ca instituțiile locale să decidă să-și facă rolul în mod activ și constant și sperăm la mai multă implicare pe viitor.”, au spus Ștefania și Davide de la Asociația YOUth for Neamț.

Membrii echipei Nomad Vet au o experiență remarcabilă în domeniul sterilizărilor în masă ale câinilor și pisicilor. Echipa medicală oferă, de asemenea, examinări veterinare, tratamente, efectuează operații pentru animale fără stăpân rănite și pentru cazuri sociale. De asemenea, asociația are ca scop și educarea oamenilor despre importanța controlului reproducerii animalelor, vaccinării, tratamentelor preventive. Nu în ultimul rând, aceste campanii de sterilizări sunt un bun prilej de instruiri pentru studenți veterinari și tehnicieni veterinari pentru dobândirea unei experiențe în chirurgie.

Privitor la campania care s-a desfășurat în aceste zile în Neamț, echipa Nomad Vet ne-a declarat că localnicii s-au mobilizat exemplar, au participat ca voluntari în toate locațiile, au fost receptivi în a steriliza cățeii, iar colaborarea cu ONG-ul local Ham Piatra-Neamț – YOUth for Neamț a fost una foarte bună.

De asemenea, Primăria din Roznov a fost una dintre cele mai receptive instituții din zonă, punând la dispoziție un angajat care să asigure comunicarea și sprijin când a fost nevoie. La Roznov campania s-a desfășurat în curtea unui liceu care, pe lângă sprijinul logistic asigurat, are în grijă mai mulți căței cărora le-a pus la dispoziție spații speciale pentru a nu fi capturați de hingheri. Deci, se poate!

Din informațiile pe care le-am primit de la Nomad Vet, se pare că există deja primării în România care colaborează cu cabinete medicale și asigură fonduri din bugetul local pentru campanii de sterilizări, nu doar pentru capturări, semn că mentalitatea începe să se schimbe și nu se mai rezumă sterilizările doar la efortul exclusiv al ONG-urilor și al donatorilor privați.

Sperăm ca autoritățile locale din Neamț să înțeleagă importanța acestor campanii și să asigure fonduri pentru ca acest tip de activități să devină mai dese în Neamț pentru a eradica fenomenul animalelor fără stăpân prin sterilizare.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate