Aberația săptămânii!!!

6

La o scurtă revizuire a săptămânii în curs ne lovește o realitate cruntă în care pacienţi morţi cu zile în spitalele României, cadre medicale care par să nu fi ştiut niciodată jurământul lui Hipocrate, ambulanţe ale morţii burduşite cu bolnavi și copii care merg la o grădiniţă-ruină construită şi nereabilitată din 1902. O Românie în care muribunzii de pe paturile spitalelor sau şcolarii sunt puşi de autorităţi pe o listă de aşteptare la care nu se mai ajunge niciodată…

BÂRLAD – Diagnosticat cu pneumonie, mort de inimă pe stradă

IAŞI: Cauza morţii profesorului Brăilean – l-au ţinut degeaba cu orele în spital

BRAŞOV: Bătrâna externată ilegal a murit de frig pe câmp

Şoferul ambulanţei „expirate” cu trei pacienţi pe o targă, sancţionat

Bolnavii de cancer, lăsaţi să moară

A murit în timp ce aștepta de mai bine de un an ca statul să-i aprobe un tratament gratuit

Haideți să ne facem o mică idee legată și de situația în care se află învățământul românesc înainte de a vă delecta cu ABERAȚIA SĂPTĂMÂNII:

Copii îngrămădiţi ca într-un staul într-o grădiniţă veche din 1902.

Rezultate nemulțumitoare la simularea Evaluării Naționale. Ne putem plânge de faptul că nu reușim să motivăm elevii să își dea interesul pentru a studia mai intens, pentru a obține rezultate mai bune?

În timp ce milioanele șpăgilor circulă, sute de școli au closet în curte. Două fetițe din Mehedinți au scăpat ca prin minune cu viața după ce podeau WC-ului s-a prăbușit cu ele

Iar acum, momentul mult așteptat de toți… ABERAȚIA SĂPTĂMÂNII: Guvernul României a aprobat miercuri, 11 martie, o ordonanţă de urgenţă menită să permită alocarea de bani din Fondul de Rezervă al bugetului pentru „îmbunătăţirea condiţiilor şi creşterii capacităţii de cazare din penitenciare“.

Actul normativ stabileşte cadrul legal care face posibile transferurile financiare către Ministerul Justiţiei, dar nu se precizează în acest moment despre ce sume este vorba. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a menţionat că tranşele de bani vor fi alocate în perioada imediat următoare conform necesităţilor precizate de oficialii Ministerului de Justiţie, în subordinea căruia se află sistemul penitenciar din România. Potrivit unui document al Ministerului Justiţiei prezentat recent de Mediafax, statul cheltuieşte lunar cu întreţinerea unei persoane aflate în închisoare 512 lei…

Săracii de ei… săracii parlamentari și oameni politici care, obișnuiți cu traiul lor de lux, acum ar trebui să trăiască dintr-un „venit” de 512 lei pe lună… Dar de românii cinstiți, care muncesc asiduu, cu ziua, în mediul rural pentru a strânge prin munca lor suma asta până la sfârșitul lunii… de românii șomeri, cărora, de multe ori, statul nu le dă nici 5 dacă nu muncesc… sau de românii care, după o viață întreagă de muncă, au fost batjocoriți cu pensii mai mici de 500 ron… nu mai spune nimeni nimic… Ar trebui să ne mai uimească faptul că ei nu pot fi „premiați” sau ajutați atâta timp cât ei nu au fraudat continuu statul român, nu au delapidat miliarde de euro și în nici un caz nu au ascunse prin băncile din străinătate alte miliarde de euro? Eu zic că nu, în condițiile în care cu toții știm prea bine că prin muncă cinstită, în frumoasa noastră tărișoară, oamenii onești cu valori morale abea au după ce bea apă…

Cuprinşi de mila arestaţilor…

Mulţi dintre foştii politicieni încarceraţi în ultima perioadă au reclamat condiţii precare şi aglomeraţie în închisori. Au acuzat, de asemenea, un tratament inuman la care sunt supuşi atât ei, cât şi ceilalţi deţinuţi. Deşi nu a fost un subiect pe care să-l fi abordat vreodată în libertate, politicienii condamnaţi au acuzat Ministerul Justiţiei că nu se preocupă suficient pentru a finanţa sistemul penitenciar. Una dintre plângerile care a stârnit vâlvă în ultima perioadă este cea formulată de fostul ministru Monica Iacob Ridzi, condamnată definitiv, pe 16 februarie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Ea a vorbit pe blogul personal în special despre condiţiile din spitalalele-penitenciar, în contextul în care suferă de o boală de sânge care trebuie tratată:„medicamentele sunt foarte puţine, cele extrem de necesare lipsesc… Toate acestea se întâmplă, deoarece în ultimii 25 de ani în România toţi cei care au fost la şefia Ministerului Justiţiei au subfinanţat Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi cei care au făcut unele reguli nu au trecut pe aici“. Însă noi trăim cu speranța că poate, într-un final vor ajunge și pe acolo, dar din cu totul alte motive… Și se pare că și ei își iau în calcul varianta asta… din momentul în care fac tot posibilul să beneficieze de condiții cât mai bune în cazul în care cele mai negre gânduri ale lor se vor adeveri…

O altă vedetă politică arestată recent, deputatul Elena Udrea, le-a vorbit colegilor chiar în Parlament despre cât de greu e în închisoare: „Am fost dusă în arestul Poliţiei Capitalei, am fost verificată la sânge, am fost dezbrăcată, mi-au luat sutienul şi am fost dusă într-o cameră de 3 pe 3, unde erau patru paturi, câte două suprapuse. Apa caldă era doar dimineaţa şi noaptea, iar WC-ul era de tip turcesc, fără uşă, dar dotat cu un duş pe care să-l folosim când trăgeam apa“.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la finele săptămânii, că situaţia condiţiilor din penitenciare este în unele cazuri „sub limita demnităţii umane“ şi sunt necesare fonduri de aproximativ 1 MILIARD DE EURO (!!!) pentru a le remedia, existând demersuri pentru obţinerea de fonduri europene în acest sens. Pe de altă parte, avocatul poporul Victor Ciorbea a declarat recent că a fost influenţat de discursul Elenei Udrea atunci când a dispus o anchetă extinsă în toate penitenciarele privind condiţiile de detenţie.

Confort pentru puşcăriaşi: aer condiţionat în 50 de dube de arest preventiv

Avalanşa de reţinuţi şi arestaţi preventiv din ţară are efecte asupra confortului tuturor deţinuţilor din România. După ce politicienii care au ajuns după gratii s-au plâns de condiţiile din centrele de reţinere şi arest preventiv, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a demarat licitaţii pentru modernizarea acestor centre. Proiectul, care exista încă din mai 2014, dată la care a fost semnat de IGPR şi de Ministerul Justiţiei, a obţinut finanţare nerambursabilă de peste 1,2 milioane de euro în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009 – 2014. Proiectul prevede achiziţionarea de bunuri materiale, în funcţie de necesităţi, pentru cele 52 de Centre de Reţinere şi Arestare Preventivă din ţară, „în conformitate cu instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului“.

Lista de licitaţii a IGPR prevede, astfel, şi achiziţionarea a 50 de instalaţii de aer condiţionat pentru autospecialele de transport al persoanelor încarcerate. Astfel, 40 de dube de arest preventive din fiecare judeţ şi alte zece din Bucureşti vor avea un confort sporit, iar inculpaţii vor beneficia de aer condiţionat pe drumul de la centrul de reţinere spre instanţele de judecată. Potrivit caietului de sarcini, instalaţiile de aer condiţionat vor fi montate la sediul firmei câştigătoare a licitaţiei, iar aparatele vor fi montate pe plafonul dubelor, aerul fiind distribuit în interior prin partea centrală. Tot în baza proiectului cu bani norvegieni, care se derulează pe o perioadă de doi ani, în patru centre de reţinere şi arest preventiv din ţară vor fi schimbate WC-urile turceşti şi duşurile.

Concluzia: România, țara nimănui… în care bolnavii sunt lăsați să moară, învățământul e la pământ, industria și infrastructura e inexistentă, iar veniturile și nivelul de trai cu toții știm cum suntdar care, în curând se va putea lăuda cu închisori de lux..Eu, personal, tind să cred că ne merităm soarta… Voi?

 Alexandra Lică

646x404

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
6 Comentarii
 1. Tamba Elena spune

  Elena Ce bine ii sta cu catusi la miini Le arata ca niste bratari de valoare .E bine sa le pastreze sanatoasa si sa ramina zinbitoare si in celula . are prea mare incredere in ea dar nu o sa mai dureze mult cind i-si va duce pedeapsa in celula Ar fi bine daca au pretentie la conditii optime in ichisoare SA le ea toate averile si sa constuiasca puscarii ca sa incapa toti si sa stea restul vietii gindindu-se la ce au facut

 2. puscaru paul spune

  la puscarie cu ei

 3. puscaru paul spune

  noi sintem prosti. pina nu punem mina pe arme si sa facem ce i-am facut lui ceausescu nu se va rezolva nimic. si grevele ar fi o varianta … , dar cu cine faci greva ? jumatate de tara este corupta iar cealalta jumatate au prea mult bun simt si stau , se uita si isi fac cruci .eu oricum nu ma mai intorc in tara aia macinata de un sistem bolnav .

 4. grx spune

  Mai, de ce sinteti circotasi? Omul gospodar isi face iarna car. Ei sint prevazatori si isi pregatesc transportul si cazarea. Deoarece nu stiu inca unde vor fi cazati, renoveaza tot.

 5. legio spune

  Alexandru Lica adu-ti aminte cum mai plangea mitomanul Ponta de mila bolnavilor de cancer in 2011-2012, atunci cand era pm Boc si MRU, acum care este situatia acestor bolnavi? nu au nici ce aveau in acei ani .

 6. Sergiu spune

  O mica observatie totusi: au fost bani alocati si pentru scoli si pentru spitale. S-au sifonat bani din sistem ca un jaf la drumul mare. Ati vazut vreodata vreun manager de spital gasit vinovat? Sau vreun primar pentru lucrari defectuoase, platite la suprapret sau neexecutate si platite?
  Cine e de vina acum ca nu sunt pastile si pansamente in spitale? Sau ca scolile se darama? E un cumul de factori care tine de clasa politica. Pentru ca la noi totul se face politic: numiri de directori de spitale sau scoli, sau tot felul de institutii. Vor mai trebui sa treaca cel putin 25 de ani pana se va normaliza cat de cat si la noi. Poate, pana atunci vor disparea toti mafiotii iar celor ramasi le va fi frica sa mai faca smecherii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate