Rezultate nemulțumitoare la simularea Evaluării Naționale. Ne putem plânge de faptul că nu reușim să motivăm elevii să își dea interesul pentru a studia mai intens, pentru a obține rezultate mai bune?

1

Anul trecut, doar 48,8% dintre elevii care au susținut simularea Evaluării Naționale au avut medii peste 5. Elevii clasei a VIII-a au susținut, în perioada 23 – 25 februarie, simularea evaluării naționale la limba română, matematică și limba și literatura maternă, pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Rezultatele au fost afișate vineri.

La nivelul judeţului Neamţ, 45,94% dintre elevii participanţi au obţinut medii peste 5. La proba de limba şi literatura română, procentul de promovabilitate este de 67,66%, iar la proba de matematică procentul de promovabilitate este de 31,54%. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Judeţean Neamţ, 2.736 de elevi au obţinut note sub 5, din 5.069 de participanţi la simulare.

Școlile care au obţinut cel mai mare procent de promovabilitate din judeţ sunt: Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Piatra Neamţ (100%), Colegiul Naţional de Informatică Piatra Neamţ (98,11%), Colegiul Naţional “Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ (96,67%), Colegiul Naţional “Roman-Vodă” din Roman (94,92%), Școala Gimnazială nr. 3 din Piatra Neamţ (92,21%), Liceul Tehnologic “Vasile Conta” din Tîrgu Neamţ (82,76%), Școala Gimnazială “Vasile Alecsandri” din Roman (81,63%) şi Școala Gimnazială nr. 8 Piatra Neamţ (77,78%).

Școlile cu cel mai mic procent de promovabilitate din judeţ sunt: Școala Gimnazială Păstrăveni (16%), Școala Gimnazială Secuieni (16%), Școala Gimnazială Trifeşti (10%), Școala Gimnazială Oniceni (6,82%), Liceul Tehnologic Valea Ursului (4,08%), Liceul Tehnologic “Dumitru Leonida” (0%) şi Colegiul Tehnic “Danubiana” din Roman (0%).

Lucru sesizat și în județul Neamț, niciun elev din două școli vasluiene nu a obținut medie peste 5.00 la simularea Evaluării Naționale. „Evident că rezultatele la aceste simulări nu sunt mulțumitoare. De aceea, credem că ar trebui să fie un semnal de alarmă atât pentru părinți, cât și pentru elevi, care ar trebui sa trateze cu mai multă seriozitate acest examen important”, a declarat, vineri, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, Narcis Aprodu.

Am început acest articol încercând să tratez această problemă din punct de vedere strict obiectiv, însă, pe măsură ce scriam, am realizat faptul că trebuie să dai dovadă de multă ipocrizie ca să poți prezenta aceste statistici naționale și locale fără a încerca să conturezi o imagine de ansamblu asupra ei.

Părerea mea sinceră și personală e că… pe sistemul… e de vină mortu’, ca el oricum nu se poate apăra… (ca mulți dintre elevii, atât de dezorientați și de bulversați de sistem și de tot ceea ce îi înconjoară și ca mulți dintre părinții deja depăsiți de nenumaratele probleme zilnice)… domnul Narcis crede că rezultatele simulărilor ar trebui să constituie un semnal de alarmă atât pentru părinți, cât și pentru elevi… SERIOS??? Dar pentru Ministerul Învățământului nu ar trebui să fie un MARE semnal de alarmă? Pentru profesorii și învățătorii slab calificați de care dispune învîțământul românesc, nu ar trebui să constituie un mai MARE semnal de alarmă? An de an survin diverse schimbări legate de regulamentul susținerii acestor teste (sau a celor de bacalaureat), niciunele cu vreun rezultat pozitiv, singurul rezultat, universal acceptat, fiind confuzia creată de acestea în rândul elevilor.

Nu susțin faptul că nu ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru unii elevi, dar având în vedere faptul că țara în care trăim promovează intens incultura și premiază prostia și banul… ne putem plânge de faptul că nu reușim să motivăm elevii să își dea interesul pentru a studia mai intens, pentru a obține rezultate mai bune??? Și, totuși, nu înteleg ce ar trebui să facă părinții… deja subjugați de sistemul impus de această țară, în care, mulți dintre ei, săracii, abea au timp să respire după nenumaratele ore de muncă depuse pentru a asigura un minim de nivel de trai, necesar atât lor, cât și copiilor lor. Marea majoritate a părinților fac tot ceea ce le impune sistemul (minunat, de altfel) să facă: își trimit copii la școală și (consideră ei) îi lasă pe mana unor oameni instruiți și calificați, care pot fi singurii responsabili de nivelul de pregătire al celor care au urmat cursurile lor… lucru destul de logic, nu? Atâta timp cât tu, ca părinte, îți faci datoria de a-i asigura toate cele necesare, cerute de același minunat sistem, el ar trebui să te răsplatească la randul lui cu niște rezultate care să oglindească rodul muncii tale și al acelor oameni competenți (plătiti tot de tine, la urma urmei), pe mâna cărora tu îți încredintezi pregătirea măcar intelectuală, dacă nu și personală, a copilului tau.

Singurul lucru pe care aceștia cred că l-ar putea face (și unii chiar îl fac) ar fi să își trimită odraslele la una din nenumăratele școli din străinătate, în care (suprinzător sau nu), sistemul își face treaba și de unde, mulți dintre elevi preferă să nu se mai întoarcă. Și… de ce ar face-o? Doar ca să îngroașe numărul de absolvenți sau de personal calificat care caută un loc de muncă într-o țară aflată aproape de limita subzistentei? Sau să muncească pe un salariu mizer oferit pe postul pe care este calificat sau pe alte posturi, care, de multe ori, nu au nici o legătura cu pregătirea profesională de care dispun? (Salariu cu care, mulți dintre ei nici nu reușesc să își acopere costurile zilnice, ce să mai discutăm de un trai decent… aș completa eu…)

Îl provoc pe domnul Narcis la un mic test: Să meargă el, frumușel, prin școlile și liceele cu promovabilitate scăzută și să le explice elevilor faptul că, dacă nu vor învața mai bine, nu vor putea vreodată ajunge ca… și aici aștept completarea dumnealui… ca cine??? Ca doamna Băsescu, care a fost încunanată de „succesuri” și a întâlnit mulți oameni care ” nu vor să vorbesc nu tine„? Ca domnul Ponta care și-a plagiat lucrarea de doctorat (și care contruiește o autostradă care costă 160 milioane euro/km – da, ați citit bine, 160 milioane euro/km)??  Sau ca dl Irimia Constantin, inspector pe probleme de integrare europeană… tot vasluian de origine, despre care nu ne permitem să comentăm prea multe cu privire la activitatea sa profesională (pentru că nu prea există), dar ne putem face o idee foarte clară cu privire la nivelul său de cultură urmărind acest material video? Sau… poate ca unul din celebrii concurenți ai mult mediatizatei emisiuni, foarte „în vogă” la ora actuală, plină de personalități ce dau dovadă de un nivel al culturii halucinant (de mic)… „Sunt celebru, scoate-ma de aici!” (care și-a depăsit deja targetul de audiență, după cum precizează producătorul general al show-ului)??? Eu prefer să mă opresc aici, însă consider că lista ar putea continua la nesfârșit…

În final, se ridică câteva mari semne de întrebare… în contextul anterior prezentat, cine credeți că e vinovat pentru o promovabilitate atat de scăzută la simulările Evaluării Nationale??? Sau la Bacalaureat, unde după cum bine știm din anii trecuți (pentru că încă nu aveam niște rezultate concrete, pe data de 12 se vor afișa rezultatele finale) se repetă aceeași frumoasă poveste? Și… ce viitor ar avea cei care ar depune efortul de a studia pentru a obține o notă mai mare la aceste teste? Ce îi va diferenția pe ei, absolvenții cu note mari ale acestor teste, (exceptând mulțumirea de sine), de cei care nu le-au promovat?

Alexandra Lică

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. feraru marcel spune

    Si, ma rog, ce ne trebuie noua tineri instruiti ? ? Avem O TARA, da’ n-avem nevoie de armata s-o aparam, ca, n-asa, in caz de ceva ne apara aliatii din NATO ! Uite-asa si cu elevii….. Ce nevoie avem ca fiecare pui de calic sa stie carte ?? Ii avem pe cei din familii bune, cu posibilitati materiale, care vor invata !! Ne ajung vreo 400 pentru camera si senat, si inca vreo 30 pentru guvern ! Taticii si mamicutele lor, au cu ce-i tine-n scoala sau la Harvard…..si din ei vor rasari liderii de maine ai tarii astea !!! Restul…..”carne de tun” ori viitori iobagi pe noile mosii boieresti. Putem fi siguri ca astia cu carte, isi vor apara viitorul capitalist. In acest timp, se vor „scoli” jandarmi fara numar si fara bacalaureat, care sa vegheze ca puii de calic, sa nu „oua” vr-un lenin mic, sa le strice socotelile celor „alesi’……!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate