A început anul școlar și „România Educată” a rămas, din nou, repetentă

0

După 2 ani școlari grav afectați de pandemie și de măsurile haotice ale autorităților, ni se promite o „Românie Educată”. Reforma propusă de președintele României este acum pe masa Guvernului care și-a asumat printr-un memorandum că pe 10 septembrie 2021 trebuia adoptată o Hotărâre de Guvern privind aprobarea Planului de acțiune, cu termene și responsabilități, pentru implementarea Proiectului „România Educată”.

Din cauza lipsei unui aviz, Hotărârea de Guvern a fost amânată pentru această săptămână, asta dacă nu mai intervine altceva între timp. Chiar și așa, proiectul legislativ care ar urma să treacă prin Parlament se va concretiza, cel mai probabil, în 2022, într-un scenariu fericit în care nu vom mai avea crize politice și miniștri schimbați. Mai multe detalii aici – click.

Deci, încă un an pierdut. Noi, cei care am făcut cât de cât școală „pe bune”, știm că dacă nu ne prezentăm la un examen în ziua și ora în care este programat, îl picăm și mergem la restanță, lucru care, în trecut, cel puțin, era considerat rușinos. Guvernul nu pare să aibă „simptome” de rușine, ci, dimpotrivă, caută diverse scuze și aruncă praf în ochii părinților și elevilor cărora li s-au răpit 2 ani importanți din educația lor.

România Educată nu doar că are multe restanțe, dar a rămas de-a dreptul repetentă. Iar singurele victime sunt noile generații care, pe lângă traumele sociale și emoționale, au rămas cu lacune grave pe care fie nu le vor mai recupera vreodată, fie vor fi nevoite să le asimileze prin studiu individual și nopți nedormite, în loc să se joace cu prietenii și să socializeze.

Într-o țară în care analfabetismul funcțional a crescut îngrijorător și avem o grămadă de impostori în funcții publice și de autoritate, prioritatea este ca elevii să meargă la școală, la ORICE FEL DE ȘCOALĂ. Chiar și la acele școli cu WC-ul în fundul curții, fără apă și cu pereții distruși de vremuri. Elevii au nevoie, în primul rând de educatori, învățători și profesori dedicați și bine pregătiți. Degeaba ai tablete de ultimă generație, proiectoare, machete de lucru, mobiler scump, apă curentă și WC-uri în clădire, dacă nu pui în fața elevilor cadre didactice care pot educa în orice fel de condiții, chiar și pe front.

Până la implementarea de cai verzi pe pereți prin 2030, noile generații au nevoie de educație astăzi. Și mâine. Și peste o lună. Iar educația se face cu oameni, cu resursă umană care trebuie, la rândul său, să fie într-o educație continuă.

Dragi educatori, învățători, profesori, nu așteptați miracolele promise de președinte, Guvern și Parlament. Educați copiii așa cum puteți, cu ce aveți la îndemână. Fiți eroii lor. Spuneți-le tot ce știți și mai mult de atât. Nu pierdeți niciun moment, niciun minut ocazia să îi inspirați să pună întrebări, să citească, să fie cea mai bună versiune a lor. Voi sunteți oamenii care fac România Educată. Nu ne trebuie nicio lege pentru aceasta.

Dragi elevi, mergeți la școală, învățați, citiți, studiați limbi străine, găsiți-vă pasiunea și nu conteniți să vă urmați visurile, mergeți la bibliotecă, participați la concursuri, faceți mai mult decât vi se cere și inspirați-vă colegii să vă urmeze exemplul. Citiți, citiți și iar citiți, la lumina lumânării dacă e nevoie. Voi sunteți și ar trebui să fiți noua Românie Educată.

Oamenii educă oameni. Și despre oameni trebuie să vorbim. De ei avem nevoie, în primul rând, pentru a construi România Educată căci… Cel ce deschide o școală, închide o temniță” – Victor Hugo.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate