Bomba trecută cu vederea din Dosarul Sorina Pintea are ramificații nebănuite

0

Se scurg zilele una după alta și rețeaua de-ho-hontologilor naționali consacrați tace. Tac vigilenții, tac moraliștii parteneri. Nimeni nu se apleacă asupra unui subiect de impact uriaș conținut de povestea denunțului, flagrantului și mandatului de arestare preventivă „acordat” Sorinei Pintea. N-au primit undă verde? Sau nu-l văd? De la Piatra-Neamț, bunăoară, se vede foarte bine.

Citându-se din comunicatul oficial remis de către Direcția Națională Anticorupție, s-a rostogolit pe toate canalele mass-media că Sorina Pintea, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, este acuzată de luare de mită, în formă continuată. Presupusa șpagă ar fi reprezentat 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator – sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”. Valoarea anunțată a lucrărilor, la rotund, este de 500.000 euro. De aici răsare bomba: în funcție de complexitate și specialitățile medicale acoperite, cât costă o sală de operație la cheie? Sau un bloc operator? Nu-s totuna.

Dacă exista o fărâmă de interes, nu era greu de contactat un chirurg de bine (în adevăratul sens al cuvântului) care să „deconspire” fără ezitare o parte din subiect prin traducere în limba română. În rezumat, mai întâi, un bloc operator nu înseamnă o singură sală de operație. Pot fi mai multe și blocul cuprinde sector preoperator și postoperator, sală de pregătire, sală de odihnă pentru doctori doctori și asistente, spații tehnice, anexe etc. Apoi, acestea pot fi dispuse pe un nivel sau mai multe niveluri. La socoteala cu banii, recomandabil e să întrebi întâi la privat. Acolo nu se dau șpăgi. Un preț corect pentru un adevărat bloc operator de chirurgie cardiovasculară și toracică este pe la 2,5 milioane euro, afirma hotărât, pe 1 martie, un cunoscător din domeniu. Pentru o singură sală de operație, prețul (de la Baia Mare – n.a.) e mare. Abia cu dotări de top te duci la 700-800 mii euro, adăuga aceeași sursă calificată. Nicio grijă, sectorul public de stat nu e contaminat în întregime. Spitalele din Oradea, cu riscul de a enerva din nou, rămân un exemplu de referință.  

■ În țară: săli de operație puse în funcțiune, indiferent de costuri

De-a lungul anilor, presa națională a oferit mărturii legate de inaugurarea de săli de operație în diverse spitale de stat. Un exemplu cu greutate semnificativă datează din iulie 2017, când adevarul.ro scria despre inaugurarea unei săli de operație ultra-moderne la Spitalul de Neurochirurgie „Dr. Nicolae Oblu” din Iași. Conducerea CJ Iași o prezenta drept „cea mai modernă sală de operaţie în domeniul neurochirurgiei şi al chirurgiei spinale din Sud-Estul Europei” și a presuspus o investiție de 1 milion de euro, contribuția financiară fiind împărțită în mod egal între CJ și, surpriză mare!, spital. Sala este echipată cu un sistem de imagistică chirurgicală multi-dimensional, O-Arm2, care oferă o soluţie unică pentru toate procedurile în chirurgia coloanei şi nu numai. Acest sistem de imagistică, incluzând un sistem de monitorizare neurofuncţională intraoperatorie NIM-Eclipse și o masă de operație radiotransparentă din fibră de carbon, este cel mai avansat la nivel mondial. Creşte nivelul de siguranţă şi protecţie atât pentru chirurg, cât şi pentru pacient, sublinia la rigoare articolul, preluând declarațiile oficialilor ca dovadă „că neuroexcelenţa este o preocupare constantă la Iaşi”.
Mai în urmă, alt exemplu intersesant. În decembrie 2014, tot adevarul.ro anunța deschiderea unei săli de operație de ultimă generație la Spitalul Universitar de Urgență București, în cadrul unui program de responsabilitate socială, finanţat de GDF SUEZ Energy România şi implementat în parteneriat cu Asociaţia Dăruieşte Viaţă. Valoarea finanțării pentru amenajare și achiziționarea aparaturii a fost de 235.000 euro. Nu rezultă limpede că ar fi acoperit costurile integral. Rețin atenția echipamentele: o linie laparoscopică performantă ce permite abordarea unor tipuri noi de patologii chirurgicale şi care prezintă posibilitatea interconectării cu aparatură endoscopică sau colonoscopică, un aparat de anestezie ultramodern, o masă de operaţii modulabilă, lămpi de iluminat cu camere încorporate, un defibrilator, un aspirator chirurgical. Pe scurt, nu ceva foarte complex, însă estimau circa 1.600 de intervenții anual față de 800 anterior, din care 250 laparoscopice.

■ La Neamț: săli de operație neterminate, indiferent de costuri

Se întâmplă și altfel. Ca-n Piatra-Neamț, la teribilul Spital Județean de Urgență. S-a pierdut șirul anilor și mandatelor reunite de conducători ai județului și spitalului de când este ținut în viață bancul sinistru cu sălile de operație din pavilionul Nefromed Dialysis Center Cluj. Ca să începem de undeva, Evenimentul Regional al Moldovei, preluat de ziare.com, relata pe 22 iulie 2011 despre 5 săli susținute de firma clujeană cu 855.786 euro, sumă confirmată ca virată în contul CJ Neamț de însuși președintele în exercițiu, Vasile Pruteanu. Inaugurarea cică se pregătea să bată la ușă. La orgine, în 2007, pe timpul „căpitanului de județ” Vlad Marcoci, găsim un contract prin care Nefromed „avea obligația de a realiza pe terenul concesionat, aflat în curtea SJU”, o clădire „cu parter și două etaje care să cuprindă o secție de dializă, un centru imagistic și un bloc operator cu opt săli de operație. Secția de dializă și centrul imagistic sunt inaugurate în 2009, numărul sălilor scade cinci.

Prin decembrie 2012, cu județ condus de regretatul Culiță Tărâță și spital manageriat de dr. Ioan Lazăr, ziarulceahlaul.ro semnala noi condiții de acreditare a unității medicale, altă configurație de săli, o pasarelă și un lift, prin urmare alți bani (din surse combinate): 31.920.000 lei (inclusiv T.V.A.), din care construcţii-montaj în sumă de 10.730.000 lei. În octombrie 2015, cu Constantin Iacoban interimar la timona administrației județene, Monitorul de Neamț și Roman reactualizează iminența inaugurării pentru luna noiembrie. În decembrie, consemnează ziarpiatraneamt.ro, nici urmă de bloc, de săli, dar răsare ideea cu heliportul în curtea spitalului. La zi, nici urmă de bloc/ săli, nu vorbește nimeni – pe față, cu documente – de reactualizarea banilor îngropați și făptași.

Merită reținută, în context, o întâmplare din urmă cu aproape doi ani. Pe 16 aprilie 2018 era avizat caietul de sarcini pentru servicii de expertiză tehnică privind blocul operator, pasarela și ce era pe acolo. Descoperim din „materialul clientului” configurația reală a spațiilor, cu 5 săli de operație, săli de preoperator și postoperator, spații tehnice, anexe etc. Numai că, ajungând noi în 2020, cam trebuie semnalat că în SJU s-a modificat modificarea-modificărilor succesive. După 13 ani, se vorbește insistent de bloc operator pentru internări de zi, cu viraj profesional pregătit spre internări continue dacă se complică intervențiile. Recepția, așteptată cu viu interes general, e condamnată să furnizeze o informație lesne de intuit. Vom descoperi din inevitabilul proces-verbal cât a ajuns să coste investiția-minune. Până la oarece comunicate de la DNA e drum lung. Sau nu e.

Viorel COSMA

Foto deschidere: Facebook/ Cătălin Dudu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate